Concluziile îngrijorătoare ale unui nou studiu privind efectele de lungă durată ale Covid-19
Postat la: 04.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cercetătorii de la Universitățile din Oxford, Leeds și Arizona au analizat studiile anterioare privind Covid de lungă durată, în vederea găsirii unor posibile tratamente.
Covid de lungă durată, cunoscut și sub denumirea de afecțiune post-Covid-19, este definit în general ca simptome care persistă timp de trei luni sau mai mult după o infecție acută cu SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă boala.
Tulburarea poate afecta și deteriora multe sisteme de organe, ducând la afectarea gravă și pe termen lung a funcției și la o gamă largă de simptome, inclusiv oboseală, tulburări cognitive (adesea denumite „ceață cerebrală"), dificultăți de respirație și durere.
Covid de lungă durată poate afecta aproape pe oricine, inclusiv toate grupele de vârstă și copiii.
În mod surprinzător, rata Covid de lungă durată în cea mai defavorizată cincime din populația din Marea Britanie, de exemplu, (3,2%) este de două ori mai mare decât în cea mai puţin defavorizată cincime (1,5%).
Femeile sunt puţin mai susceptibile decât bărbații de a fi afectate.
Cercetătorii au constatat că, în timp ce unele persoane se vindecă treptat de Covid de lungă durată, la altele afecțiunea poate persista ani de zile.
Multe persoane care au dezvoltat Covid prelungit înainte de apariția vaccinurilor sunt încă bolnave.
În cazul în care o persoană a fost vaccinată complet și are la zi vaccinurile de rapel, riscul de Covid de lungă durată este mult mai scăzut.
Cu toate acestea, 3-5% dintre persoane încă dezvoltă Covid de lungă durată după o infecție acută cu noul coronavirus.
Numai în Regatul Unit, Covid prelungit afectează aproximativ 1,8 % din populație, iar 71 % dintre persoanele care suferă de această afecțiune o au de mai mult de un an.
Studiul a constatat, de asemenea, că sunt implicate o gamă largă de mecanisme biologice, inclusiv persistența virusului inițial în organism, perturbarea răspunsului imunitar normal și coagularea microscopică a sângelui, chiar și la unele persoane care au avut doar infecții inițiale ușoare.
Nu există încă tratamente dovedite pentru Covid de lungă durată, iar gestionarea actuală a afecțiunii se concentrează pe modalități de ameliorare a simptomelor sau de asigurare a reabilitării.
Specialiștii spun că este imperios necesar să se dezvolte și să se testeze biomarkeri (de exemplu, teste de sânge) pentru a diagnostica și monitoriza Covid prelungit și pentru a identifica terapii care să abordeze cauzele profunde ale bolii.
Populația își poate reduce riscul de a dezvolta Covid de lungă durată prin evitarea infecției (de exemplu, prin purtarea măștii în spațiile interioare aglomerate), prin administrarea promptă de antivirale în cazul în care se îmbolnăvesc de Covid-19, prin evitarea exercițiilor fizice intense în timpul unor astfel de infecții și prin asigurarea faptului că sunt la zi cu vaccinurile și rapelurile împotriva Covid-19.
„Covid de lungă durată este o afecțiune sumbră, dar există motive pentru un optimism prudent. Diverse tratamente bazate pe mecanism sunt testate în cadrul studiilor de cercetare. Dacă se dovedesc eficiente, acestea ne-ar permite să vizăm anumite subgrupuri de persoane cu terapii de precizie", a declarat Trisha Greenhalgh, profesor de științe ale sănătății de îngrijire primară la departamentul Nuffield de Științe ale Sănătății de Îngrijire Primară din Oxford.
Dincolo de tratamente, devine din ce în ce mai clar că în privința Covid de lungă durată, afecțiunea reprezintă o povară socială și economică enormă pentru indivizi, familii și societate, spune ea.
„În special, trebuie să găsim modalități mai bune de a trata și de a sprijini ‘persoanele cu afecțiune de lungă durată' - persoanele care nu se simt bine de doi ani sau mai mult și ale căror vieți au fost adesea date peste cap", a precizat ea.
Cercetarea, intitulată „Covid de lungă durată: o actualizare clinică generală" a fost publicată miercuri în revista The Lancet.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu