Comisia Trilaterală a denumit 2023 "Anul unu al Noii Ordini Globale!"
Postat la: 22.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În timp ce miniștri de externe, ambasadori, directori executivi, bancheri și academicieni pensionați s-au adunat la prima reuniune plenară globală a Comisiei Trilaterale, organizată în India, probabil cea mai influentă persoană a stat liniștită, ascultând, relatează Nikkei Asia, citată de activenews.ro.
James Baker, directorul Biroului de Evaluare a Rețelei de la Pentagon, nici măcar nu se afla pe lista participanților la Taj Palace Hotel din New Delhi. Dar concluziile sale de la reuniune ar putea ajunge în politicile care modelează lumea.
Baker este succesorul legendarului strateg al apărării Andrew Marshall, care a condus biroul timp de 42 de ani. El este responsabil de furnizarea către secretarul Apărării a unei evaluări a capacităților militare ale SUA în raport cu alți actori în următorii 20 sau 30 de ani.
Este posibil ca un discurs anume să fi atras atenția lui Baker, pentru că a surprins esența discuției de trei zile, care a avut loc de vineri până duminică. "Administrația Biden încearcă să convingă lumea că există o luptă titanică între autocrații și democrații. Sunt sceptic în această privință", a declarat un vorbitor. În schimb, lumea este fragmentată, cu țări - inclusiv SUA - care își urmăresc propriile interese, a adăugat vorbitorul.
Comisia Trilaterală este o organizație neguvernamentală care încearcă să aprofundeze înțelegerea între SUA, Europa și Asia.
Vorbitorul, care nu poate fi identificat în conformitate cu regulile comisiei, a continuat: "Trei decenii de globalizare - definită ca fiind integrată, bazată pe piața liberă și deflaționistă - au fost înlocuite de ceea ce va fi o perioadă de mai multe decenii de globalizare definită ca fiind fragmentată, nu bazată pe piața liberă, ci pe politica industrială și structural inflaționistă. Anul acesta, 2023, este Anul 1 al acestei noi ordini globale."
În centrul acestei schimbări se află SUA. În loc să se angajeze într-o economie neoliberală, de piață liberă, guvernul american conduce economia și industriile cheie către un set de obiective, cum ar fi echitatea internă în țară și concurența cu China, a spus vorbitorul.
Într-o astfel de lume, puterile de mijloc, precum India, Arabia Saudită și Turcia, își vor croi propriile căi, cântărind interesele economice, strategice și de apărare, a spus vorbitorul.
În mod ironic, în timp ce Comisia Trilaterală se întrunea, Arabia Saudită și Iranul au convenit să normalizeze relațiile, spulberând speranțele Israelului de a izola Teheranul. Acordul a fost intermediat de China, SUA neavând niciun rol în strângerea de mână.
Creată de filantropul David Rockefeller în 1973, comisia a încercat să aducă economia în creștere a Japoniei în Occident. În prezent, comisia s-a extins pentru a include membri din Coreea de Sud, India și Asia de Sud-Est.
Proaspăt depășită de China ca fiind cea mai populată țară din lume și cu un nou "apetit pentru lume", după cum spunea un participant, India a fost un subiect important al discuțiilor. Reprezentanții acestei țări au participat la o dezbatere animată cu omologii lor chinezi.
Atunci când un fost diplomat chinez a sugerat ca cele două națiuni "să se întâlnească la jumătatea drumului" în ceea ce privește problema frontierei lor din Himalaya și să găsească o modalitate de a rezolva diferendele, un oficial guvernamental indian a respins categoric modul în care chinezii formulau problema.
"Partea chineză trebuie să înțeleagă că nu poți submina pacea și liniștea și apoi să spui "lăsați restul relației să fie normală"", a declarat oficialul indian. "Nu poți avea violență la graniță și afaceri în interiorul țării. Nu funcționează".
Însă membrii comisiei și-au exprimat speranța că China va juca un rol în încheierea războiului din Ucraina. "Dacă Rusia va opri războiul depinde de rolul Chinei. Dacă China decide să ajute Rusia [să se sustragă] sancțiunilor, dacă China decide să furnizeze arme Rusiei, acest război poate continua foarte mult timp", a declarat un analist european.
De asemenea, deputații sunt îngrijorați de modul în care războiul a perturbat eforturile de a ajunge la emisii nete zero. "Noul conflict care este perceput în multe circumscripții este între securitatea energetică, pe de o parte, și transformarea energetică, pe de altă parte, ca urmare a Ucrainei", a declarat un membru. "Cel puțin pe termen scurt, unele dintre aceste priorități par să se fi schimbat. Acum trebuie să reordonăm aceste priorități în așa fel încât transformarea energetică să aibă loc și să devină principalul motor al direcției în care trebuie să se îndrepte investițiile."
Un alt subiect fierbinte a fost inteligența artificială. "Un sondaj de anul trecut a arătat că 49% dintre cercetătorii în domeniul inteligenței artificiale au declarat că aceasta reprezintă o amenințare existențială pentru omenire, aproape la nivelul unui dezastru de tip nuclear la scara umanității", a declarat un membru. Mulți dintre cei prezenți în sală au cerut un sistem de reglementare global care să guverneze IA.
Cu toate acestea, participanții au fost, în general, pozitivi în ceea ce privește foarte popularul ChatGPT și, mai târziu, i-au cerut în glumă robotului să scrie un poem despre Comisia Trilaterală.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu