ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Climatologul care a demontat povestea "ciclonului Asley" avertizează că România ar putea fi lovită totuși de un ciclon autentic

Postat la: 03.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În ultimele zile, vremea din România a suferit schimbări semnificative, aducând un nou episod de precipitații. Conform declarației Conf. dr. Lucian Sfîcă, "se întâmplă mereu în atmosferă, pentru o regiune sau alta, ca odată intrați într-o perioadă ploioasă să rămânem blocați în ea, de parcă ploile aduc alte ploi, la fel cum seceta odată instalată pare să alunge ploile și astfel să se intensifice."

Un aspect important al acestor precipitații este cauzat de un ciclon mediteranean, care, așa cum explică expertul, "va fi, în mod veritabil, un ciclon autentic, format în leagănul clasic al ciclonilor mediteraneeni reprezentat de Golful Genovei. Îl vom recunoaște pe hărțile sinoptice prin valorile joase de presiune din centrul său, care vor coborî cel mai probabil sub 1000 hPa până la pătrunderea în Peninsula Balcanică în zona dalmată."

Acest ciclon va urma o traiectorie panonică, având impact în special în vestul țării, dar și posibile "nuclee secundare la nivelul țării noastre". Pe harta prognozată pentru 3 octombrie, ciclonul va fi "centrat în Marea Tireniană și îl vedeți botezat din sursă germană (Finny) și italiană (Cassandra). Un ciclon mediteranean autentic, specific mai ales semestrului rece din an, și o sursă de bază pentru aportul de apă din precipitațiile din România." Acest fenomen este esențial, mai ales în contextul secetei persistente din anii anteriori.

Lucian Sfîcă subliniază impactul ciclonilor asupra condițiilor de umiditate din sol: "tocmai numărul mic al acestor cicloni în iernile din ultimii ani a amplificat episoadele de secetă din timpul primăverilor și verilor trecute. Acum, pe fondul precipitațiilor din luna septembrie, ideal ar fi ca și Oltenia să primească necesarele cantități de precipitații pentru anularea deficitului de apă din sol." Evoluția ciclonului în zilele următoare va decide dacă va rezolva deficitul de apă sau va contribui la "amplificarea excedentului deja existent din estul țării, cu alte bătăi de cap meteorologice."

În urmă cu câteva zile, Sfîcă a declarat clar că „ciclonul Ashley NU există", contestând astfel declarațiile oficiale ale Ministerului Mediului, care menționează un astfel de ciclon.Profesorul a adăugat că, la o simplă căutare pe Google, se poate observa că „Ashley e o găselniță pur românească", afirmând că nu există surse internaționale care să sprijine ideea unui ciclon de acest tip. De asemenea, el a explicat că „Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean", dar acest ciclon nu apare efectiv pe hărți.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE