Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Citu: Trei ani s-au ignorat avertismentele de la Comisia Europeana. Procedura de deficit excesiv nu putea fi evitata

Postat la: 20.02.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministrul interimar al Finantelor Publice, Florin Catu, spune ca procedura de deficit bugetar nu putea fi evitata, intrucat in ultimii trei ani s-au ignorat constant avertismentele Comisiei Europene.

Citu afirma ca, din discutiile si semnalele pe care le are, Comisia Europeana va accepta propunerea ca deficitul sa fie redus gradual, in urmatorii doi ani. "Nu sa apasam pe pedala dintr-odata sa dam cu economia de gard", spune Citu.

Citu afirma ca, de la preluarea mandatului, nu a facut decat sa plateasca facturi si nu a facut cheltuieli suplimentare care sa creasca deficitul, acesta fiind rezultatul guvernarii PSD.

Ministrul a precizat ca Viorica Dncila si Eugen Teodorovici au informat inclusiv Banca Monetara si FMI in 2019 ca tinta de deficit de 3% este in pericol.

"Cand am preluat acest mandat, veniturile erau supraestmate cu 19 miiarde de lei, ce sa mai salvezi? Ca sa reduci deficitul, trebuia sa tai cheltuieli de 10 miliarde de lei. Va dati seama ce insemna asta? In doua luni sa tai cheltuieli de 10 miliarde de lei, aruncai Romania in cap. Am vorbit cu Comisia Europeana, am prezentat situatia si am ales cea mai buna solutie pentru romani", a declarat Florin Citu, miercuri seara, la Frealitatea Plus.

Citu a punctat ca pentru el, ca ministru liberal, aceasta solutie nu este cea mai buna.

"Credeti ca eu sunt ministrul care vrea sa fie asociat cu un deficit excesiv? Nu, dar asta este situatia acum si incerc sa o repar. Ideile ca putea sa reduci deficitul peste noapte, cand aveai o gaura de 19 miliarde de lei, arata clar lipsa de experienta a celor care vorbesc pe subiect", a mai spus Citu, precizand ca trei ani de zile s-au ignorat avertismentele de la Comisie Europeana.

"Romania va intra in procedura de deficit excesiv, era o prcedura care nu putea fi evitata. Este o procedura prin care Romania va trebui sa prezinte niste masuri de corectare a deficitului sub 3%. Va fi o decizie luata in martie, iar pana in septembrie trebuie sa prezentam aceste masuri", a mai declarat Citu.

Acesta a firma ca are semnale ca strategia pe care a pregatit-o va fi acceptata de Comisia europeana

"In strategia fiscal-bugetara am aratat ca Romania aduce deficitul bugetar pe ESA sub 3% in 2022. Acesta este obiectivul meu de a convinge Comisia Europeana ca mai repede de atat nu se poate, fara un cost major pentru economie. Din semnalele pe care le am, din discutiile pe care le am cu Comisia Europeana, Comisia Europeana va accepta aceasta traiectorie a noastra, gradual, de reducere a deficitului.

Ceea ce inseamna, de fapt, o reducere a stimulului fiscal din economie, gradual. Nu sa apasam pe pedala dintr-odata sa aruncam, sa dam cu economia de gard. Apasam usor pe frana, in urmatorii doi ani de zile si cred ca am toate argumentele de a covinge Comisia Europeana de a accepta acest calendar de reducere a deficitului", a mai declarat ministrul Finantelor.

Comisia Europeana (CE) a anuntat ca a adoptat un raport privind Romania, care analizeaza in ce masura tara respecta criteriul deficitului bugetar prevazut de Tratatul de la Maastricht. Deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este justificata, potrivit raportului.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE