Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












China și Rusia plănuiesc să-și ducă parteneriatul pe Lună. Beijingul a redus decalajul spațial față de SUA

Postat la: 04.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Presa chineză a numit viitoarea bază lunară a Chinei cu Rusia o „potrivire perfectă" după ce Moscova a aprobat, săptămâna trecută, planul de a duce parteneriatul lor „fără limite" pe Lună.

Presa de stat rusă a informat că Comisia Legislativă a Guvernului a dat verde pentru ratificarea unui acord semnat de ambele țări anul trecut pentru a lucra în comun în vederea stabilirii stației.

Evoluția vine pe fondul tensiunilor geopolitice dintre cele două țări și SUA, care planifică, de asemenea, o întoarcere pe Lună și nu numai, atrăgând speculații cu privire la potențialul unei noi curse spațiale . China și Rusia au anunțat că au ajuns la un parteneriat „fără limite" chiar înainte ca președintele rus Vladimir Putin să ordone invadarea Ucrainei în februarie 2022.

Construcția bazei lunare este de așteptat să fie finalizată în 2030, scrie presa chineză și rusă.

Proiectul Rusia-China este conceput să deruleze în trei etape. În primul rând, cele două țări vor explora satelitul natural al Pământului pentru a determina locul optim pentru bază. În continuare, vor înființa un centru de control, vor începe să livreze mărfuri și vor instala module pe orbită pentru a furniza energie, transport și comunicații. În cele din urmă, vor explora peisajul lunar, vor dezvolta în continuare modulele și vor aduce oamenii pe suprafață lunară.

The Global Times a spus că proiectul comun va „îmbunătăți considerabil capacitățile de explorare spațială ale ambelor țări prin valorificarea punctelor lor forte respective, China oferind resurse și abilități abundente, în timp ce Rusia contribuie cu expertiza și gândirea sa inovatoare".

În timp ce Uniunea Sovietică a fost un inovator cu zeci de ani în urmă în timpul cursei sale spațiale cu SUA, realizările succesorului său, Federația Rusă, au fost „relativ slabe". Aici poate interveni China dominantă din punct de vedere economic, subliniază The Global Times.

China a redus mare parte din decalajul dintre industria sa spațială și cea a SUA

În 2013, China a devenit a treia țară care trimis un rover pe Lună, după Uniunea Sovietică și SUA. Șapte ani mai târziu, roverul chinez Zhurong a aterizat pe Marte.

Deși Stația Internațională de Cercetare Lunară va fi condusă de organizația spațială de stat rusă Roscomos și Administrația Spațială Națională din China, toate părțile interesate au fost invitate să participe.

Până acum, alte cinci țări au semnat colaborarea: Africa de Sud, Venezuela, Azerbaidjan, Pakistan și Belarus.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE