Chat Control 2.0 - Proiectul care vizează în supravegherea în masă a cetățenilor: UE vrea să cotrobăie prin mesajele si fotografiile trimise pe WhatsApp
Postat la: 21.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Uniunea Europeană ia în considerare propuneri controversate de scanare în masă a comunicațiilor private de pe aplicațiile de mesagerie criptate pentru a căuta materiale despre abuzuri sexuale asupra copiilor.
În conformitate cu legislația propusă, fotografiile, videoclipurile și URL-urile trimise pe aplicații populare precum WhatsApp și Signal ar fi scanate de un algoritm bazat pe inteligență artificială în raport cu o bază de date guvernamentală cu materiale cunoscute despre abuzuri.
Consiliul UE, unul dintre cele două organisme legislative ale blocului comunitar, urmează să voteze joi legislația, cunoscută sub denumirea populară de Chat Control 2.0. Dacă va fi adoptată de Consiliu, care reprezintă guvernele celor 27 de state membre ale blocului, propunerile vor trece la următoarea etapă legislativă și la negocieri privind termenii exacți ai legii.
În timp ce oficialii UE au susținut că Chat Control 2.0 va contribui la prevenirea exploatării sexuale a copiilor, platformele de mesagerie criptată și apărătorii vieții private s-au opus cu înverșunare propunerilor, comparându-le cu supravegherea în masă din 1984 a lui George Orwell.
Criticii susțin că Chat Control 2.0 este incompatibil cu criptarea de la un capăt la altul, care garantează că mesajele pot fi citite doar de expeditor și de destinatarul vizat.
În timp ce regimul propus de "moderare a încărcării" ar scana mesajele înainte de a fi trimise, criticii au criticat măsurile ca fiind o "ușă din spate" cu alt nume, care ar lăsa comunicațiile tuturor vulnerabile la o eventuală piraterie sau interferență din partea unor terți.
"Îi putem spune ușă din spate, ușă din față sau "moderare a încărcării". Dar, indiferent cum îi spunem, fiecare dintre aceste abordări creează o vulnerabilitate care poate fi exploatată de hackeri și de state naționale ostile, eliminând protecția matematică de neșters și punând în locul ei o vulnerabilitate de mare valoare", a declarat săptămâna aceasta Meredith Whittaker, președintele Signal, într-o declarație.
Opozanții spun, de asemenea, că propunerile ar da o putere enormă companiilor private, multe dintre ele cu sediul în Statele Unite, pentru a se angaja în supravegherea în masă a cetățenilor europeni.
Odată ce există un backdoor, acesta ar putea fi folosit pentru a scana mai mult decât materiale despre abuzuri sexuale asupra copiilor, potrivit lui Matthew Green, expert în criptografie aplicată la Universitatea Johns Hopkins.
"Oamenii cred că Chat Control se referă la infracțiuni specifice. Nu, nu aceasta este miza. Ceea ce se face este o decizie de arhitectură pentru modul în care funcționează sistemele de mesagerie privată: dacă va trece, prin lege aceste sisteme vor fi cablate pentru supravegherea în masă. Acest lucru poate fi folosit în orice scop", a declarat Green într-o postare pe X.
Membrul Parlamentului European Patrick Breyer, din partea Partidului Piraților din Germania, a comparat propunerile cu adăugarea de spyware guvernamental pe fiecare dispozitiv din UE.
"Suntem în pragul unui regim de supraveghere la fel de extrem ca cel la care nu asistăm nicăieri altundeva în lumea liberă. Nici măcar Rusia și China nu au reușit să implementeze microfoane în buzunarul nostru așa cum intenționează UE", a declarat Breyer într-un comunicat.
Propunerile de scanare în masă a comunicațiilor private pentru a căuta materiale despre abuzuri sexuale asupra copiilor au fost introduse pentru prima dată de comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, care este suedeză, în 2022.
Belgia, actualul șef al Consiliului, a propus ultima versiune a legislației ca un compromis după ce propuneri mai invazive au primit împotrivire din partea Parlamentului European.
Conform ultimei iterații, scanările ar fi limitate la fotografii, videoclipuri și URL-uri, iar utilizatorii ar trebui să își dea consimțământul pentru scanare. Oricine nu și-ar da consimțământul ar fi împiedicat să încarce sau să partajeze fotografii și videoclipuri.
Susținătorii spun că propunerile sunt necesare pentru a combate flagelul exploatării copiilor, despre care oficialii spun că este facilitat de platformele criptate și de apariția softurilor de generare de imagini cu ajutorul inteligenței artificiale.
În 2022, Centrul Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați din SUA a declarat că 68% din cele 32 de milioane de cazuri record de materiale de exploatare a copiilor raportate de furnizorii de servicii proveneau din "chat-uri, servicii de mesagerie sau de e-mail" din UE.
Fundația Internet Watch Foundation, cu sediul în Regatul Unit, a raportat constatări similare, identificând UE ca sursă a două treimi din materialele de abuz.
Agențiile de aplicare a legii și serviciile de informații și-au exprimat frecvent îngrijorarea cu privire la faptul că infractorii folosesc aplicații de mesagerie criptate pentru a evita detectarea.
Telegram și Signal au fost ambele folosite de grupuri armate, de la ISIL (ISIS) la Oath Keepers.
Agențiile de informații, armata, poliția și unele ministere ale UE ar fi exceptate de la aceste măsuri, potrivit unor documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informații obținute de organizația media franceză Contexte.
Cine se opune legii?
Dintre statele membre ale UE, doar Germania, Luxemburg, Olanda, Austria și Polonia au luat o poziție clară împotriva propunerilor, potrivit lui Breyer, în timp ce Italia, Finlanda, Suedia, Grecia și Portugalia, printre altele, nu și-au exprimat încă clar poziția.
Europarlamentari individuali din țări precum Germania, Luxemburg, Olanda și Austria și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea, unii dintre ei susținând că supravegherea ar trebui să fie îndreptată doar către anumite persoane, pe baza unei cauze probabile stabilite de un judecător.
În noiembrie, Parlamentul UE, care trebuie să aprobe majoritatea legilor UE, a votat împotriva "controlului nediscriminatoriu al chat-ului" în favoarea supravegherii direcționate.
Printre companiile de tehnologie și grupurile pentru drepturile digitale care se opun propunerilor se numără Mozilla, Signal, Proton, Electronic Frontier Foundation, European Digital Rights, Internet Freedom Foundation și Irish Council for Civil Liberties.
Miercuri, Edward Snowden, cel care a dezvăluit existența Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA), a descris propunerile ca fiind o "măsură terifiantă de supraveghere în masă".
Chiar dacă Chat Control 2.0 merge mai departe, experții spun că versiunea actuală a legii susținute de Belgia ar fi foarte dificil, dacă nu imposibil, de aplicat cu criptarea end-to-end.
În Regatul Unit, care a adoptat o lege cu temă similară privind siguranța online, guvernul a recunoscut că nu există încă tehnologia necesară pentru a scana mesajele criptate fără a compromite securitatea în general.
Platformele tehnologice precum Signal și WhatsApp, care amenințaseră că se vor retrage din Marea Britanie, au considerat că aceasta este o victorie parțială. Criticii spun, de asemenea, că vizarea aplicațiilor de mesagerie va fi ineficientă pentru a opri materialele de abuz asupra copiilor, având în vedere existența rețelelor private și a dark web-ului.
Algoritmii alimentați de inteligența artificială s-au dovedit, de asemenea, predispuși să facă greșeli, ceea ce ridică posibilitatea ca persoane nevinovate să fie raportate la organele de drept.
New York Times a raportat în 2022 că instrumentul de inteligență artificială al Google pentru detectarea materialelor de abuz a semnalat în mod eronat un tată casnic din San Francisco după ce acesta a trimis o fotografie cu penisul fiului său la medic, ceea ce a dus la o anchetă a poliției și la închiderea conturilor sale Google.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu