ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Cercetătorii au observat structuri care ar putea indica influența unei forțe necunoscute în Univers

Postat la: 04.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Recent, un grup de cercetători a studiat fenomenul denumit „Pădurea Lyman-Alfa" pentru a desluși tainele materiei întunecate. Această substanță invizibilă, care se crede că alcătuiește o mare parte din masa universului, interacționează cu materia normală exclusiv prin gravitație.

Această substanță a intrigat mult timp oamenii de știință, deoarece dovezile directe ale existenței sale au rămas evazive. În timpul cercetărilor lor, astrofizicienii de la Universitatea din California, Riverside, au privit lumina provenită de la surse îndepărtate și au analizat modul în care aceasta se modifică de-a lungul lungimii de undă a hidrogenului. Aceste schimbări în intensitatea luminii i-au ajutat să cartografieze indirect prezența materiei întunecate.

Echipa a comparat acest proces cu un joc de umbre, în care siluetele oferă indicii despre personajele ascunse. Examinând datele, cercetătorii au observat structuri care ar putea indica influența unei forțe necunoscute sau existența unor particule de materie întunecată, scrie incredibilia.ro. Cu toate acestea, în ciuda acestor descoperiri intrigante, natura exactă a materiei întunecate rămâne un mister, deoarece nu au fost efectuate detecții directe.

Studiul echipei, publicat în Journal of Cosmology and Astroparticle Physics, deschide noi posibilități de înțelegere a proprietăților enigmatice ale materiei întunecate și a rolului acesteia în modelarea universului.

În astronomie și cosmologie, materia întunecată este în prezent un tip necunoscut de materie despre care se consideră că ar conține o mare parte din masa totală a universului. Materia întunecată nu emite și nici nu absoarbe lumina sau radiațiile electromagnetice sau de altă natură, și deci nu poate fi observată direct cu telescoapele. Se estimează că energia întunecată constituie 73% din materia din univers și 23% din masa-energia sa. Existența ei încă nu a putut fi dovedită pe cale experimentală din cauză că ea nu emite radiații.

Pentru completitudine, conform teoriilor actuale (2010) restul materiei universului este format din:

  • energie întunecată: circa 68,3% din totalul de masă-energie al universului; aceasta este tot o substanță, o materie, foarte puțin cunoscută, doar că numele ei de „energie" este impropriu;
  • barioni: circa 4,9 % - aceștia constituie lumea materială obișnuită pe care o percepem direct, inclusiv stelele, planetele, galaxiile etc.
  • neutrini: circa 0,1 %;
  • radiația de fond: echivalează cu circa 0,01 % din materia universului.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE