Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cercetătorii au cartografiat continentul pierdut „Zealandia"

Postat la: 29.03.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O nouă expediție a cartografiat în premieră granițele Zealandiei, un „continent pierdut" scufundat care include teritoriul actual al Noii Zeelande și Noii Caledonii din Pacificul de Sud. Zealandia s-a despărțit de supercontinentul Gondwana între 79 și 83 de milioane de ani în urmă.

Cu excepția Noii Zeelande și Noii Caledonie, acest fragment de scoarță continentală cu o suprafață de 4,9 milioane km² se află acum în proporție de 94% pe fundul oceanului. Zealandia nu este singura bucată de scoarță continentală care s-a desprins de un continent mai mare, dar este de șase ori mai extinsă decât următorul cel mai mare fragment continental, microcontinentul Madagascarului.

Dacă întreaga suprafaţă a Zealandiei a fost acoperită complet de ape este un subiect mult timp dezbătut de oamenii de ştiinţă, însă dovezi fosile şi enigme vii, precum reptilele tuatara și copacul kauri, sugerează că unele mici insule din Zealandia au supravieţuit marii scufundări. Studierea Zealandei din prezent a fost dificilă deoarece cea mai mare parte a acesteia se află la peste un kilometru sub ape.

Noile hărți publicate recent de GNS Science alături de un nou site interactiv numit „E Tuhura - Explore Zealandia", oferă posibilitatea de a-l explora în detaliu. „Aceste hărţi reprezintă un punct de referinţă ştiinţific - dar sunt mai mult decât atât", a declarat geologul Nick Mortimer, unul dintre autorii cercetării, relatează EFE și LiveScience.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE