ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Cercetător român de top confirmă: "Dârele de avion care sunt pe cer încălzesc planeta!"

Postat la: 27.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Dârele de avion au ajuns să fie prezente pe cerul tuturor orașelor din România. Unii oameni spun că împrăștierea de substanțe are ca rol încălzirea vremii. Teoria nu e nouă. Cercetătorul Cătălin Nae, președintele Institutului Național de Cercetare Aerospațială din România „Elie Carafoli" (INCAS) confirmă că dârele de pe cer încălzesc vremea. Iată ce a declarat acesta într-un interviu la Pressone despre dârele lăsate de avioane.

Și ce este ea mai exact? Ce conține o dâră de condensare?

Ca să vorbim în termeni populari, poate fi un fel de gheață. Este un nucleu de gheață întins pe suprafețe semnificative, tone de particule de gheață care teoretic sunt în suspensie în atmosferă. Ulterior apare dispersia și eventual dizolvarea acestora. Deci dacă vedeți o dâră de condensare, imaginați-vă că este mai aproape de gheață decât orice fel de altă substanță chimică în suspensie. Deci asta cu chemtrails e o discuție marginală oricum. Totul e chimie în lumea înconjurătoare, dar asta nu înseamnă că dâra este un agent poluant de tip chimic. Nici n-ar trebui să ne preocupe foarte tare că ar fi un fel de poluare chimică în atmosferă. Nu este. Cel mult poți spune că este un fenomen de apă înghețată care prin elementele de optică poate contribui la încălzirea globală.

Deci contribuie la încălzirea globală?

Într-un fel, asocierea asta încă se studiază. În momentul de față nu există elemente certe în sensul unei științe exacte, dar există multe informații și studii asociate. De exemplu, Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO) a arătat în ultimul său studiu tocmai acest lucru, că fenomenul există și că se caută modalități prin care el să nu mai apară. Și momentan pare că schimbarea altitudinii este cea mai eficientă soluție, chiar și decât schimbarea naturii biocarburanților. Noi, cei din domeniu, vorbim și de combustibili sustenabili, ale căror emisii să fie mai prietenoase cu mediul atmosferic. Evident că întotdeauna, în tot procesul de combustie, indiferent cât de bine conceput este, vor exista particule în suspensie. De la dioxidul de azot, până la monoxidul și dioxidul de carbon. Însă simpla lor prezență nu este de natură să genereze aceste dâre de condensare. Ele trebuie asociate și cu parametrii fizico-chimici de la înălțimea la care se întâmplă acest lucru.

De ce unele dâre par să persiste mai mult decât altele? Am văzut că există oameni cărora li se pare suspectă treaba asta.

E în funcție de condițiile meteo locale din atmosferă. Vântul contribuie inevitabil la dispersia particulelor din dârele de condensare. Pe măsură ce atmosfera este lipsită de aceste turbulențe, persistența dârelor de condensare este mai îndelungată. Apoi, contează și variațiile de temperatură din păturile înalte ale atmosferei, care contribuie la apariția sau dispariția mai înceată a acestor dâre. Altfel spus, e un fenomen complex, pentru că se petrece la o scară mare și noi nu avem capacitatea de a interveni direct în așa ceva.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE