Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












CEDO condamnă România pentru nerecunoașterea unei forme legale pentru cuplurile de același sex. Reactia Bisericii Ortodoxe Române

Postat la: 23.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea formulată de Asociația ACCEPT și 14 persoane împotriva Statului Român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția CEDO, „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie". Curtea a luat hotărârea cu cinci voturi „pentru" și două „împotrivă".

Decizia era previzibilă, fiind anticipată după ce curtea a luat o decizie asemănătoare față de un caz identic, din Rusia. În acest moment, Parlamentul României, în care majoritatea este deținută de coaliția PSD-PNL, are două opțiuni: să ignore hotărârea CEDO, dar să respecte voința majorității românilor sau să facă invers, comenteaza R3media.

De altfel, în fața Curții, Guvernul României a susținut chiar acest argument: că majoritatea populației este împotriva unei astfel de legalizări. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, s-a declarat un creștin practicant, afirmând chiar că teama sa numărul 1 este să nu moară neîmpărtășit. La fel, președintele PSD și viitorul premier al României, Marcel Ciolacu, s-a dus recent în Sfântul Munte Athos(foto). El postează regulat poze cu biserici și recent a declarat că „suntem creştini, ne-am crescut copiii în valorile creştine".

BOR: Niciun text european sau internațional nu ne poate obliga să creăm un statut particular pentru cei care coabitează

Biserica Ortodoxă Română, prin vocea purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a criticat decizia CEDO de condamnare a României, pe motiv că nu a legalizat, într-un fel sau altul, relațiile între persoane de același sex. Într-un comunicat remis presei, Bănescu afirmă că Biserica s-a opus mereu parteneriatului civil, din cauza faptului că „legalizează concubinajul, îi deresponsabilizează în timp pe cei doi parteneri în detrimentul mamei și al copilului, deservind practic interesul major al acestuia".

De asemenea, Bănescu afirmă că parteneriatul civil nu reprezintă altceva decât „primul pas spre legalizarea „căsătoriei între persoanele de același sex", ea nefiind decât mijlocul prin care se poate ajunge la această „căsătorie". "

Iată comunicatul integral:

Patriarhia Romană, în consonanță cu celelalte Biserici ortodoxe, dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum și legiferarea acestuia, întrucât el reprezintă nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituție a căsătoriei, ci și o reală subminare a asumării responsabilității integrale a celor doi soți, precum și sursa toxică (dovedită în alte societăți) a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei.

În realitate, parteneriatul civil legalizează concubinajul, îi deresponsabilizează în timp pe cei doi parteneri în detrimentul mamei și al copilului, deservind practic interesul major al acestuia.

Cadrul legal care protejează în mod optim „creșterea, educația și instruirea copiilor" este doar familia naturală (art. 48, al. 1 din Constituția României).

Din punct de vedere moral parteneriatul civil este un surogat al căsătoriei și un element destructurant al ordinii spirituale și morale din societate.

Legalizarea parteneriatelor civile a devenit pretutindeni unde a fost acceptată primul pas spre legalizarea „căsătoriei între persoanele de același sex", ea nefiind decât mijlocul prin care se poate ajunge la această „căsătorie".

Acordarea unui statut legal „cuplurilor" de același sex, prin legalizarea parteneriatelor civile, s-a dovedit a fi doar o șireată și favorabilă mișcare politică spre acordarea „dreptului" de a se căsători persoanelor care, prin natura opțiunilor sexuale libere, se situează totuși în afara rațiunilor și scopurilor fondatoare ale familiei naturale întemeiate pe căsătorie.

Experiența statelor care au legalizat căsătoriile între persoanele de același sex este grăitoare.

Domeniul dreptului familiei este însă „strâns legat de tradițiile culturale și istorice ale fiecărei societăți și de concepțiile sale profunde", așadar niciun text european sau internațional nu poate obliga statele să creeze un statut particular pentru cei care coabitează, fie ei de sex diferit, fie de același sex.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE