Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ce viață duc agenții dubli deconspirați: În vreme ce unii putrezesc în închisoare, alții se bucură de onoruri și lux

Postat la: 20.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Unii spioni sunt prea importanți pentru a fi lăsați să putrezească într-o închisoare străină de către șefii lor după ce au fost capturați și schimbați cu alți spioni. Uneori, răpitorii lor nu sunt dispuși să ia în considerare schimbul, deoarece trădarea a fost atât de gravă încât o pedeapsă lungă în închisoare pare meritată.

Întrucât subiectul spionajului revine în discuție după ce trei cetățeni bulgari din Marea Britanie au fost inculpați într-o investigație asupra unei rețele suspecte de spionaj rusesc, POLITICO prezintă modul în care foștii spioni au acționat după ce au fost expuși.

Pentru Anna Vasilivna Kușcenko (alias Anna Chapman), o fostă agentă rusă al cărei păr roșu a atras atenția tabloidelor americane și britanice, viața după spionaj a fost profitabilă și plină de prezentări de modă, televiziune și oportunități de afaceri. Chapman, care și-a luat numele de familie de la britanicul cu care s-a căsătorit pentru scurt timp, a fost onorată la întoarcerea ei acasă, după ce a fost recuperată în urmă cu mai bine de un deceniu în cel mai mare schimb de spioni de la sfârșitul Războiului Rece. Statele Unite au eliberat 10 ruși, printre care și pe Chapman, iar Kremlinul l-a predat pe Serghei Skripal, un ofițer rus de informații condamnat pentru spionaj pentru Marea Britanie, împreună cu alți trei.

Ea și colegii săi agenți „adormiți" l-au întâlnit pe Vladimir Putin la sosire și au cântat împreună cântece patriotice. Mulți dintre ei au primit apoi slujbe de consultanță bine plătite în companii de stat, dar Chapman a avut o ceartă cu Kremlinul, care dorea să o promoveze drept „fata Bond". Inițial, a fost numită consilier al directorului general al unei bănci rusești. Dar de atunci, ea este model, designer de modă, prezentatoare TV și antreprenor.

Trei dintre spionii Cambridge Five - Kim Philby, Guy Burgess și Donald Maclean - au reușit să scape și să fugă la Moscova. Rolurile lor ca agenți dubli încă deranjează informațiile britanice - toți trei erau descendenți ai clasei superioare britanice, oameni care erau considerați complet demni de încredere.

Au cauzat daune profunde și de durată serviciilor de informații britanice: au livrat mii de documente extrem de secrete, au avertizat despre posibili dezertori ruși și i-au trădat pe cei care lucrau pentru britanici și americani în spatele Cortinei de Fier.

Spre deosebire de Chapman, niciunul dintre ei nu a trăit o viață plină de farmec în Uniunea Sovietică. Philby a fost supărat că serviciul secret sovietic, KGB, nu a avut încredere în el mulți ani și nu a lucrat. În primii câțiva ani, a fost de facto în arest la domiciliu. Cel mai apropiat contact al său cu KGB, Mihailo Liubimov, care conducea filiale KGB în Marea Britanie și Danemarca în timpul Războiului Rece, a dezvăluit mai târziu că rușii se temeau că Philby ar putea fugi înapoi în Marea Britanie din plictiseală și dor de casă.

Poate că era o teamă valabilă - Philby a pierdut cricket-ul și magazinele de lux Harrods și Fortnum & Mason. Mai târziu, i s-a acordat un rol secundar în pregătirea recruților KGB și i s-a permis să scrie un memoriu cenzurat. Burgess și McLean s-au adaptat greu la viața din Uniunea Sovietică. Viața desfrânată a lui Burgess, care era plină de alcool, a devenit mai dezordonată. McLean a fost mai disciplinat și mai asimilat în Uniunea Sovietică, lucrând ca specialist în politica economică occidentală și în afacerile externe britanice. Dar și el a început să bea, iar soția sa, Melinda, l-a părăsit la scurt timp și s-a întors în Occident.

Națiunea pentru care ți-ai riscat libertatea poate să nu vină întotdeauna (în ajutor) - mai ales dacă nu ai date despre reprezentanții săi, de preferință murdare.

Paznicul ambasadei britanice David Ballantyne Smith, originar din Paisley, Scoția, ispășește în prezent o pedeapsă de 13 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de spionaj pentru Rusia. A copiat documente clasificate pe care le-a găsit în dulapuri descuiate și pe birourile ambasadei din Berlin unde lucra.

Agentul CIA Aldrich Ames și Robert Hanssen de la FBI au fost arestați în anii 1990. Hanssen a spionat pentru serviciile de informații sovietice și ruse din 1979 până în 2001, iar trădarea sa a fost descrisă de procurori drept „poate cel mai mare dezastru de informații din istoria SUA". A vândut mii de documente extrem de secrete despre strategia nucleară a SUA, dezvoltarea tehnologiei armelor militare și programele de contrainformații ale SUA.

Ames a furnizat numele agenților KGB care lucrau în secret pentru Washington, care au fost executați după ce au fost expuși. S-a vorbit că ar fi fost implicați într-un schimb de spioni, dar rușii nu aveau spioni de calibru egal de schimbat - în plus, trădarea lor a fost atât de odioasă în ceea ce privește agențiile americane, încât nu meritau să fie schimbați. Din 2002 și până la moartea sa în iunie, la vârsta de 79 de ani, Hanssen a fost ținut într-o închisoare de maximă securitate din Colorado, unde a fost în izolare timp de 23 de ore pe zi. Ames, acum în vârstă de 82 de ani, ispășește o închisoare pe viață într-o închisoare de securitate medie din Indiana.

Nu toată lumea este arestată. Doi ruși suspectați de otrăvire în Salisbury în 2018 au apărut la televiziunea de stat rusă după ce au fost identificați ca suspecți. Ei au susținut că vizitează „minunatul" oraș englez în calitate de turiști pentru a-i vedea catedrala. Un raport al BBC din 2021 spunea că nu au mai fost văzuți de atunci.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE