Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ce spune Ludovic Orban despre cumulul pensiei cu salariul de la stat: Dacă vor să lucreze în privat, nu avem o problemă

Postat la: 08.12.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Premierul Ludovic Orban spune că nu este normal ca persoane care s-au pensionat şi încasează pensie să beneficieze şi de un venit din sectorul public. "Este vorba de foarte mulţi care s-au pensionat la 40 şi ceva de ani din Poliţie sau din alte structuri şi care, după ce s-au pensionat şi au dobândit nişte pensii, multe dintre ele peste media pensiilor, mai cumulează şi venituri în sectorul public", a afirmat Orban, întrebat dacă este de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat.

"Sunt de acord cu interzicerea cumulului salariului cu pensia. Nu e normal ca persoane care s-au pensionat şi beneficiază de pensie să beneficieze şi de un venit în sectorul public, vreau să fim foarte clari, aici este vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat, şi este vorba de foarte mulţi care s-au pensionat la 40 şi ceva de ani din Poliţie sau din alte structuri şi care, după ce s-au pensionat şi au dobândit nişte pensii, multe dintre ele peste media pensiilor, mai cumulează şi venituri în sectorul public.
Aici este vorba de a nu permite ca persoane care s-au pensionat să poată să cumuleze simultan pensia cu un venit din sistemul public. Dacă vor să lucreze în privat, nu avem absolut niciun fel de problemă.
De asemenea, dacă vor să îşi continue activitatea, nici în privinţa acestei chestiuni nu avem nicio problemă, cu o singură condiţie - să aleagă venitul dobândit din salariu, dacă vor să lucreze", a declarat duminică dimineață premierul Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Orban a spus că s-a perpetuat acest sistem care, din punctul său de vedere, nu e normal.

"Eu cred că administraţia are nevoie de o modernizare, administraţia are nevoie de oameni proaspeţi, cu o altă viziune, care să fie şcoliţi în sensul administraţiei care se face la nivel european, în secolul 21 şi, de asemenea, cred că o persoană care lucrează în serviciul public şi în administraţia publică trebuie să primească un venit din activitatea pe care o desfăşoară", a afirmat el.

Ministerul Muncii lucrează la un proiect de lege prin care să fie interzis cumulul pensiei cu salariul la stat, ministrul Violeta Alexandru declarând că în foarte scurt timp va prezenta în guvern o "propunere coerentă în acest sens".

"În foarte scurtă vreme, voi prezenta o propunere coerentă colegilor mei de cabinet, urmând să decidem care este forma finală, respectiv care este calea, în ce măsură va fi prins într-un proiect de lege, trimis Parlamentului sau va fi prins în altă formă de reglementare. Deocamdată, suntem în plin proces de elaborare a unei prime variante", a afirmat ministrul Muncii.

În decembrie 2008, Guvernul Boc a emis o ordonanță de urgență cu același obiect de reglementare, celor care aveau pensii peste plafonul de 1.500 de lei fiindu-le interzis cumulul cu salariul de la stat. Actul normativ a fost atacat la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului. CCR a decis în 2009 că OUG este neconstituțională, motivând că afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituție.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE