Ce se stia si ce nu despre achizitia a 80 de milioane de doze de vaccin inca de acum doi ani si de ce s-a dat drumul abia acum la dosar
Postat la: 24.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Legat de dosarul achizitiilor de vaccinuri cu un prejudiciu de un miliard de euro in care DNA a cerut ridicarea imunitatii pentru Florin Cîțu, Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila e de mentionat ca in urma cu ceva timp chiar Ministerul Finanțelor sesizează achiziția unui număr mult mai mare de doze de vaccin decât ar fi fost necesar.
Astfel,
-Prin adresa nr.1007592/17.03.2021, referitor la proiectul de memorandum cu tema: "Aprobarea semnării celui de-al doilea contract de furnizare de vaccin împotriva Covid -19 produs de compania Moderna pentru o cantitate de 6.390.404 doze la o valoare de aproximativ 151.500.000 de Euro", Ministerul Finanțelor a transmis ministrului sănătății Voiculescu Vlad Vasile, următoarele observații:
"Soldul Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului este de 537.959 mii lei, sumă insuficientă pentru a acoperi solicitarea din Memorandum.
Din analiza conținutului proiectului de Memorandum rezultă că pentru achiziția celor 6.390.404 doze se estimează un cost de cca. 151,5 milioane Euro, ceea ce corespunde unui preț unitar de 23,7 Euro/doză de vaccin.
Totodată, apreciem că proiectul de Memorandum ar trebui completat cu justificări în ce privește necesitatea efectuării achiziției suplimentare de 6,39 milioane de doze de vaccin.
Avem în vedere că potrivit Memorandumului cu tema: "Aprobarea semnării celui de-al treilea contract de furnizare de vaccin împotriva Covid -19 produs de compania BioNtech/Pfizer pentru o cantitate de 8.055.394 de doze", la începutul lunii martie a.c. erau contractate 38,74 milioane doze de vaccin și s-a aprobat semnarea de către Ministerul Sănătății a unui nou contract pentru achiziția a încă 8,05 milioane de doze de vaccin, rezultând un total de 46,79 milioane de doze de vaccin.
Prin prezentul proiect se propune contractarea a încă 6,39 milioane doze, rezultând un total de 53,19 milioane doze ce urmează a fi achiziționate de România.
Precizăm că până la data prezentei Ministerul Sănătății nu a transmis Ministerului Finanțelor graficul de plată a dozelor de vaccin contractate, motiv pentru care reiterăm solicitarea de a comunica cu celeritate aceste informații".
-Prin adresa nr.1007609/18.03.2021, Ministerul Finanțelor a restituit către Ministerul Sănătății, proiectul de memorandum cu tema: "Aprobarea semnării celui de-al doilea contract de furnizare de vaccin împotriva Covid -19 produs de compania Moderna pentru o cantitate de 6.390.404 doze la o valoare de aproximativ 151.500.000 de Euro", avizat cu următoarele observații:
"Ministerul Finanțelor nu poate avea calitatea de coinițiator dat fiind faptul că potrivit HG nr.34/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor Publice, instituția noastră nu are atribuții în domeniul sănătății publice.
De altfel, constatăm că acest Memorandum reprezintă în fapt o Informare a Guvernului întrucât, după cum reiese din cuprinsul acestuia, decizia de contractare deja a fost asumată de către Ministerul Sănătății.
După cum reiese din datele prezentate, au fost contractate sau urmează să fie contractate (conform prezentului Memorandum) un număr total de 53.188.626 doze de vaccin pentru o țintă de 10.700.000 persoane eligibile a fi vaccinate. Acest număr total este de 2,5 ori mai mare decât necesarul pentru vaccinarea cu 2 doze a populației mai sus menționate.
În acest context considerăm necesar ca Ministerul Sănătății să prezinte cu celeritate următoarele informații:
- Numărul estimat de doze de vaccin pe care intenționează să le mai contracteze în anul 2021;
-Eșalonarea plăților pe anii 2021-2022. Menționăm că, informal, Ministerul Finanțelor a primit această eșalonare doar pentru perioada ianuarie-martie 2021. Potrivit acestor date până la 31 martie 2021 vor fi recepționate 3.051.755 doze cu un cost total de 292,8 milioane lei;
-Strategia Ministerului Sănătății cu privire la valorificarea dozelor achiziționate și neutilizate.
Supunem atenției faptul că dozele pentru care se propune achizița prin prezentul proiect pe memorandum precum și cele achiziționate memorandumului anterior aprobat de Guvern în sumă totală de 276,4 milioane euro, respectiv 1.354,2 milioane lei conduce la depășirea deficitului bugetar stabilit pentru anul 2021 cu 0,12% din PIB.
Potrivit Legii privind finanțele publice nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, ordonatorul principal de credite are obligația de a prioritiza acțiuni finanțate prin buget astfel încât să se încadreze în prevedile bugetare anuale aprobate".
- adresa de răspuns MF nr.475.643/12.05.2021), au fost contractate 65,83 milioane doze de vaccin și urmează a se contracta 42,09 milioane doze (Pfizer, Novavax și CureVac), rezultând pentru România un număr total de doze de vaccin de 107,92 milioane, acest număr total corespunzând unui raport de 5,7 doze/1 persoană eligibilă, în condițiile extinderii vaccinării la populația peste 2 ani (cca. 18,9 milioane persoane).
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 6.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 7.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 8.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 9.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 10.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu