Ce se află sub Antarctica: Un submersibil a spart structurile secrete de gheață iar apoi a dispărut
Postat la: 10.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În 2022, o echipă internațională de oameni de știință a trimis un vehicul subacvatic autonom (AUV) de 6 metri lungime, denumit "Ran", să traverseze regiunea, niciodată explorată, de sub platforma de gheață Dotson din vestul Antarcticii.
Studiul rezultat a scos la iveală dinamica complicată care duce la o topire mai rapidă între porțiunile de vest și de est ale platformei de gheață. După ce a revenit în zonă în 2024 pentru a cataloga modificările aduse platformei de gheață, "Ran" s-a pierdut sub valurile de gheață, un eșec uriaș pentru explorarea acestei zone extrem de importante, afectată de schimbările climatice.
Atunci când găsești o soluție, este util să abordezi o problemă din toate unghiurile posibile. Același lucru se poate spune și despre topirea gheții din Antarctica indusă de schimbările climatice, motiv pentru care International Thwaites Glacier Collaboration (ITGC) a programat un vehicul subacvatic automat (AUV) - poreclit "Ran" - să se scufunde în cavitatea platoului de gheață Dotson, situat în apropierea ghețarului Thwaites din Antarctica de Vest.
Pe parcursul a 27 de zile, submarinul a parcurs mai mult de 600 de mile - inclusiv 10 mile direct în cavitatea în sine - atât pentru a înțelege mecanismul prin care ghețarii se topesc mai repede în apropierea curenților subacvatici puternici, cât și pentru a observa topografia acestui foarte important ghețar. Experții din spatele acestui submersibil au descoperit că atributele de-a lungul părții vestice a platformei de gheață diferă foarte mult de cele ale părții estice, care este mai groasă și, prin urmare, se topește mai încet.
AUV-ul Ran a produs, de asemenea, hărți de înaltă rezoluție ale părții inferioare a platoului de gheață Dotson, care au dezvăluit caracteristici ciudate de tip lacrimă, platouri de gheață și modele detaliate de eroziune. Rezultatele studiului au fost publicate săptămâna trecută în revista Science Advances.
"Am folosit anterior date din satelit și carote de gheață pentru a observa cum se schimbă ghețarii în timp", a declarat Anna Wåhlin, autorul principal al studiului, într-o declarație de presă. "Prin navigarea submersibilului în cavitate, am reușit să obținem hărți de înaltă rezoluție ale părții inferioare a gheții. Este un pic ca și cum am vedea spatele Lunii".
Spre deosebire de ghețari, care se sprijină pe uscat, platformele de gheață sunt de fapt o parte a oceanului. Ele acționează ca un fel de contrafort care împiedică gheața de pe uscat să se scurgă în ocean și să ridice nivelul mării și, prin urmare, sunt extrem de importante pentru ecosistemul polar. Și pentru că aceste platforme se sprijină pe ocean, este posibil să se ajungă sub ele. Dar doar pentru că este posibil, nu înseamnă că este și ușor.
Submersibilul Ran, lung de 6 metri, a folosit unde sonore pulsate (sonar multibeam pe gheață pentru a cartografia caracteristicile acesteia, dar din cauza locației sale subantarctice, Wåhlin și echipa sa nu au putut comunica cu AUV-ul sau urmări mișcările acestuia cu ajutorul GPS-ului. După 14 misiuni - unele care au durat câteva ore, iar altele s-au întins pe mai mult de o zi - Ran a cartografiat aproximativ 80 de kilometri pătrați de gheață, iar structurile imaginate au fost mai complexe decât și-a imaginat oricine.
"Cartografierea ne-a oferit o mulțime de date noi pe care trebuie să le analizăm mai atent", a declarat Wåhlin într-o declarație de presă. "Este clar că multe dintre ipotezele anterioare cu privire la topirea dedesubt a ghețarilor sunt insuficiente. Modelele actuale nu pot explica modelele complexe pe care le observăm. Dar, cu această metodă, avem o șansă mai mare de a găsi răspunsuri."
Una dintre descoperirile echipei este că ratele de topire diferite între porțiunile de est și de vest ale platoului de gheață Dotson ar putea fi explicate printr-un fenomen cunoscut sub numele de apă adâncă circulară modificată (mCDW), care apare atunci când apa din Oceanul Pacific și Oceanul Indian se amestecă cu alte mase de apă locale care au impact asupra bazei de gheață. Aceste date au fost completate de măsurătorile efectuate de Ran asupra acestor curenți subacvatici, precum și de ratele ridicate de topire a fracturilor care traversează ghețarul.
Deși misiunea inițială a echipei a fost de a studia ghețarul Thwaites din apropiere, mediul s-a dovedit a fi prea dificil de accesat. Cu toate acestea, Ghețarul Dotson a servit drept candidatul perfect pentru testarea echipamentelor și metodelor, potrivit The New York Times. Aceste studii au fost efectuate în 2022, iar echipa s-a întors la începutul acestui an pentru a vedea ce schimbări au avut loc la nivelul platoului de gheață. Acesta a fost momentul în care cele mai mari temeri ale lui Wåhlin și ale echipei sale s-au adeverit - Ran nu a apărut la punctul de întâlnire prestabilit. Echipa suspectează că AUV-ul fie a eșuat, fie a devenit ținta unor foci curioase.
"Deși am recuperat date valoroase, nu am obținut tot ce am sperat. Aceste progrese științifice au fost posibile datorită submersibilului unic care a fost Ran", a declarat Wåhlin într-o declarație de presă. "Aceste cercetări sunt necesare pentru a înțelege viitorul stratului de gheață din Antarctica și sperăm să îl putem înlocui pe Ran și să continuăm această activitate importantă."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu