ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Ce înseamnă geo-ingineria și teoriile conspirației din domeniu: Dacă nu putem opri încălzirea Pământului am putea încerca să îl răcim!

Postat la: 03.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Dacă nu putem controla creșterea temperaturilor globale prin reducerea drastică a emisiilor de carbon, ceva numit geo-inginerie ar putea fi o modalitate de a răci planeta? În ceea ce este deja o industrie de mai multe miliarde de dolari, oamenii de știință din întreaga lume, inclusiv din Marea Britanie, cercetează geo-inginerie - modalități de manipulare a climei pentru a combate încălzirea globală.

Unii experți sunt îngrijorați că există prea multe riscuri asociate cu acesta, temându-se că ar putea afecta modelele meteorologice globale sau ar putea încălzi unele regiuni, nu le răci, relatează BBC.

Pe măsură ce industria crește, la fel au crescut și teoriile conspirației. BBC Weather a înregistrat o creștere semnificativă a comentariilor de pe rețelele sociale despre geo-inginerie începând din ianuarie, acuzându-ne că ascundem proiecte secrete și dând vina pe greșit geo-ingineriei pentru vremea rece și umedă pe care am avut-o recent. La nivel mondial, au existat de două ori mai multe mențiuni de geo-inginerie anul acesta pe X, cunoscut anterior ca Twitter, decât în ​​ultimele șase luni ale anului 2023.

Unele idei de geo-inginerie includ reflectarea luminii soarelui înapoi în spațiu pentru a răci Pământul. Cel mai avansat domeniu de geo-inginerie este captarea directă a carbonului din aer, cu instalații la scară mică în funcțiune în Europa, SUA și Canada. Acestea elimină în prezent aproximativ 10.000 de tone de dioxid de carbon pe an, ceea ce înseamnă că ar trebui extinsă masiv pentru a face vreo diferență față de cele aproximativ 35 de miliarde de tone pe care le emitem la nivel global.

„Trebuie să începem să ne gândim la alte lucruri pe care le putem face pentru a limita orice încălzire ulterioară", spune profesorul Liz Bentley, directorul executiv al Societății Regale de Meteorologie. „Acolo este locul în care geo-ingineria începe să devină o discuție interesantă."

Pe lângă temerile legate de exacerbarea efectelor schimbărilor climatice, unii experți sunt îngrijorați că este tentant să vadă geo-ingineria ca o soluție rapidă care ne-ar putea distrage atenția de la eforturile de reducere a emisiilor de carbon.

Sună a lucrurilor științifico-fantastice, dar ideea de a reflecta radiația solară, termenul tehnic pentru lumina soarelui, nu este atât de nebunească pe cât ar putea suna și se întâmplă uneori în lumea naturală. În timpul erupțiilor vulcanice, cantități uriașe de cenușă și aerosoli - particule minuscule - pot fi transportate în atmosfera înaltă, care pot reflecta apoi radiația solară înapoi în spațiu.

Erupția Muntelui Pinatubo din Filipine în 1991 a dus la o răcire medie a temperaturii globale cu 0,5 C în următorii doi ani. Deci, am putea cu adevărat replica un vulcan pentru a răci planeta noastră? Profesorul Jim Haywood, un om de știință atmosferic la Universitatea din Exeter, îndeamnă la prudență. „Îmi doresc foarte mult să știu despre impacturile negative ale schimbărilor climatice, dar și despre potențialele efecte secundare și impacturile negative ale oricăror implementări de management al radiației solare", a spus el.

Cercetătorii studiază două tipuri de management al radiațiilor solare: iluminarea norilor marini și injecția de aerosoli stratosferici. Iluminarea norilor marini implică pulverizarea cu apă sărată foarte fină dintr-o barcă către norii la nivel scăzut deasupra oceanului pentru a le spori luminozitatea și reflectivitatea.

Modelarea a arătat că, dacă ar fi să pulverizați o zonă mare - în jur de 4% din ocean - în apropierea ecuatorului și să lumineze norii, combinația dintre mai mulți nori și, în consecință, o temperatură mai scăzută a suprafeței mării de sub ea ar putea avea impacturi la nivel mondial.

Atmosfera noastră este complexă, nu are granițe și se comportă ca un fluid. Este posibil să fi întâlnit „efectul fluture" în care dacă un fluture ar flutura din aripi în Mexic, poate aduce ploaia în Marea Britanie. Deși, în realitate, acesta este un salt mare, evidențiază modul în care vremea este conectată peste tot în lume.

„Iluminarea norului de pe coasta Namibiei ar putea induce secetă în America de Sud și în special în Brazilia. Ce este în Brazilia? Ei bine, pădurile tropicale", a spus profesorul Haywood.

În acest caz, din cauza circulațiilor atmosferice și oceanice complexe, creșterea luminozității norilor ar răci suprafața mării în Atlanticul de Sud de Est, ceea ce înseamnă că modelul de precipitații ar fi perturbat negativ peste Atlanticul de Sud, spre America de Sud. Seceta din pădurea tropicală amazoniană - denumită adesea „plămânii planetei", deoarece absorb dioxidul de carbon - ar putea provoca daune considerabile.

Deși se pune accent pe utilizarea strălucirii norilor marin pentru a compensa creșterea temperaturii globale, unii văd o oportunitate de a o folosi la o scară mult mai mică.

După un eveniment de albire masivă a coralilor din 2016 în Marea Barieră de Corali, oamenii de știință de la Southern Cross University din Australia au efectuat teste de iluminare a norilor pentru a proteja și răci zonele foarte bogate în corali ale recifului pentru a preveni albirea în timpul valurilor de căldură marine.

„Deși ne aflăm în primele etape de înțelegere a modului în care luminarea norilor marini ar putea fi aplicată peste Marea Barieră de Corali, am făcut progrese științifice majore. „Ne-am crescut foarte mult încrederea că norii de deasupra recifului pot fi luminați", a spus profesorul Daniel Harrison, conducătorul proiectului de la Southern Cross University.

Tehnologia de a efectua iluminarea norilor marini la scară mică cu ventilatoare și pulverizatoare există deja, dar cealaltă metodă de management al radiației solare - injecția de aerosoli stratosferici - ar avea nevoie de progrese mai mari pentru a avea impactul dorit.

Această metodă de geo-inginerie implică adăugarea artificială de aerosoli, cum ar fi sulfatul, în stratosferă, care se extinde de la 6-12 mile (10-20 km) la 31 mile (50 km) deasupra Pământului. Acești aerosoli ar reflecta o parte din radiația solară, reducând cantitatea care ajunge la suprafața planetei noastre și, teoretic, ar provoca o răcire globală.

Cum ar putea fi injectat suficient aerosol în stratosferă este incert, dar avioanele capabile să zboare la o altitudine de 11 mile (18 km) - de aproximativ 1,5 ori mai mare decât o pot face aeronavele comerciale - sunt o sugestie.

Milioane de tone de dioxid de sulf ar trebui injectate pentru a avea vreun impact. De exemplu, în timpul erupției Muntelui Pinatubo, jumătatea de grad de răcire globală rezultată a fost rezultatul a aproximativ 15 milioane de tone de dioxid de sulf injectat în stratosferă.

Deoarece aerosolii cu sulfat durează doar câțiva ani în atmosferă în comparație cu deceniile în care durează dioxidul de carbon, injecția de aerosoli stratosferici este văzută doar ca o metodă pe termen scurt.

Acest lucru nu a împiedicat o companie din SUA să înceapă să vândă „credite de răcire". Contra cost, vor trimite un balon plin cu dioxid de sulf în stratosferă, unde va izbucni și va elibera gazul.

Ei sugerează că unul dintre creditele lor de răcire - două grame de dioxid de sulf - va „compensa o tonă de încălzire a dioxidului de carbon timp de un an". Acesta este echivalentul zborului dus-întors al unui pasager între Paris și New York, ceea ce înseamnă că ar trebui eliberate o mulțime de baloane pentru ca acest lucru să aibă vreun efect de răcire.

Ca și în cazul strălucirii norilor marini, există și riscuri cu injecția de aerosoli stratosferici. Într-un studiu de la începutul acestui an, modelarea computerizată a descoperit că injecția de aerosoli stratosferici ar putea provoca o încălzire puternică la 15 km deasupra tropicelor, ceea ce ar schimba modelele meteorologice la scară largă, încălzind regiunile polare și modificând tiparele de precipitații pe uscat.

„Efectele regionale sunt foarte necunoscute", a spus profesorul Bentley. „S-ar putea să putem atenua [creșterea] temperaturii medii globale, dar putem înrăutăți lucrurile în anumite regiuni ale lumii".

Acest lucru ne aduce la întrebări fundamentale cu privire la credibilitatea și riscurile implicate de acest tip de intervenție. În 2022, sute de oameni de știință au semnat o scrisoare deschisă cerând un acord global de neutilizare privind gestionarea radiației solare.

Ei au spus că apelurile tot mai mari pentru dezvoltare au oferit „motiv de îngrijorare" cu pericolele implicate „prost înțelese" și ceva care ar descuraja guvernele, întreprinderile și societățile de la decarbonizare.

Grupul își face griji că chiar și cercetarea teoretică va duce la experimente în lumea reală fără a cunoaște pe deplin dezavantajele. Dar alți oameni de știință cred că riscul de a investiga mai departe managementul radiației solare este mai mic decât riscul de a te baza doar pe decarbonizare.

În plus, unii spun că dezinformarea și conspirații îi împiedică să facă cercetări.

Dr. Ramit Debnath, profesor asistent la Universitatea din Cambridge, spune că „mulți finanțatori sunt foarte sceptici în ceea ce privește finanțarea cercetării", deoarece se tem să fie vizați de conspirați. El a analizat aproape 2 milioane de tweet-uri cu hashtag-ul #GeoEngineering și a descoperit că peste 70% și-au exprimat sentimente negative despre gestionarea radiațiilor solare, majoritatea recurgând la conspirații.

Una dintre acestea este legată de „chemtrails", o teorie a conspirației dezmințită pe scară largă despre un presupus complot secret de a pulveriza oamenii cu substanțe chimice periculoase, sugerând că dungile albe de pe cer care ies în spatele avioanelor sunt o dovadă a acestui lucru. Acestea sunt de fapt urme de vapori de apă condensați - cunoscute sub denumirea de piste - care provin de la motoarele cu reacție ale avioanelor.

Contraile la această înălțime absorb efectiv radiația solară și încălzesc planeta și, prin urmare, nu au nimic de-a face cu tehnicile de geo-inginerie explorate în prezent.

Dr. Debnath spune că, atât cât vorbește despre gestionarea radiațiilor solare pe rețelele de socializare, el este acuzat că „încearcă să omoare oameni și să controleze viețile oamenilor".

Gestionarea radiațiilor solare este tratată cu prudență - guvernul Regatului Unit nu a implementat tehnicile și „nu are niciun plan să facă acest lucru". Totuși, ei investesc.

Consiliul de Cercetare a Mediului Natural a invitat cereri pentru un fond de 10,5 milioane de lire sterline pentru a „furniza „analize risc-risc"" pentru a evalua dacă impacturile negative ale tehnicii sunt mai mari decât daunele care ar fi cauzate de schimbările climatice.

„Nu este un glonț de argint care va rezolva totul", a spus profesorul Bentley. „Dar ar putea face parte dintr-o serie de soluții."

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE