Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Postat la: 18.07.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Adjunctul Secretarului General al Alianței Nord Atlantice, cel mai înalt funcționar public al alianței, cel mai de seamă reprezentant și purtător de cuvânt și de mesaje al NATO, este practic a doua voce în cadrul organizației nord-atlantice și va avea, printre altele, misiunea de a reprezenta alianța în toate discuțiile, negocierile și întâlnirile strategice în care secretarul general nu va putea fi prezent.

Mircea Geoană, care va prelua funcția din luna octombrie în acest an, va fi al 17-lea adjunct al secretarului general, primul est-european într-o astfel de funcție. Alianța Nord-Atlantică este structurată dintr-o parte civilă și una militară, la care se alătură diverse agenții și organizații ale alianței, fiecare cu câte un scop dedicat.

Secretarul General al NATO, poziție ocupată acum de către norvegianul Jens Stoltenberg, este practic cel mai înalt funcționar public al alianței, persoana direct responsabilă să reprezinte alianța în toate contactele internaționale, în consultările care vizează alianța atât în exterior, cât și în interior și să se asigure că deciziile luate de alianță sunt implementate de către toți membrii săi. Secretarul General are rol de reprezentare și este, practic, primul purtător de cuvânt și de mesaje al alianței. El nu are niciun rol de comandă militară, deciziile de ordin politic, militar și strategic rămân în sarcina fiecărui stat membru al alianței.

Adjunctul secretarului general preia practic din atribuții atunci când secretarul general nu le poate îndeplini sau acestea îi sunt delegate. În plus, adjunctul prezidează la rândul său o serie de comisii sau grupuri de discuții și are ca rol principal, împreună cu biroul dedicat, sprijinirea secretarului general în îndeplinirea funcțiilor de zi cu zi.

De asemenea, funcția de adjunct al secretarului general al NATO este importantă din punct de vedere al reprezentării internaționale a alianței, adjunctul reprezentând secretarul general și mesajele alianței la nivel diplomatic, în discuții și negocieri.

Practic, adjunctul secretarului general este vocea a doua a alianței și a doua persoană din punct de vedere al reprezentării internaționale a NATO. Adjunctul secretarului general va purta discuțiile, va ajunge la întâlnirile și va asista la negocierile unde nu poate fi prezent secretarul general, subiectele variind de la relația NATO-Rusia, a zonei din Orientul Mijlociu, Iran, Afghanistan, China sau probleme ce țin de alocările bugetare ale membrilor, ș.a.

De la înființarea NATO și până în prezent au fost în funcție nu mai puțin de 16 adjuncți ai secretarului general. În prezent această funcție este ocupată de americanca Rose Gottemoeller încă din 2016, care preluase funcția de la americanul Alexander Vershbow.

Mandatul adjunctului nu este unul fix, dar poate depinde și de mandatul secretarului general care este unul de patru ani. Ultimii doi au avut câte un mandat de câte doi ani, dar în trecut au fost adjuncți cu mandate care au durat și patru-cinci-șase ani.

Jens Stoltenberg a fost numit Secretar General NATO în 2014, însă mandatul i-a fost prelungit la începutul acestui an până în septembrie 2022.

Cine au fost adjuncții secretarului general al NATO până acum:

Rose Gottemoeller (2016-2019)

Alexander Vershbow (2012-2016)
Claudio Bisogniero (2007-2012)
Alessandro Minuto Rizzo (2001-2007)
Sergio Balanzino (1994-2001)
Amedeo de Franchis (1989-1994)
Marcello Guidi (1985-1989)
Eric da Rin (1981-1985)
Rinaldo Petrignani (1978-1981)
Paolo Pansa Cedronio (1971-1978)
Osman Olcay (1969-1971)
James A. Roberts (1964-1968)
Guido Colonna di Paliano (1962-1964)
Alberico Casardi (1958-1962)
Baron Adolph Bentinck (1956-1958s)
Jonkheer van Vredenburch (1952-1956)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE