Ce este virusul HMPV care face ravagii in China si a ajuns si in Europa si SUA? Beijingul ia măsuri de urgență după izbucnirea unui focar asemănător celui de Covid-19
Postat la: 06.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La cinci ani de la izbucnirea pandemiei din cauza coronavirusului, China se confruntă cu o nouă amenințare din partea unui patogen care provoacă simptome asemnătoare COVID-19, potrivit The Independent.
Conform sursei citate, China se confruntă cu o creștere bruscă a numărului de infecții cu un virus respirator, aglomerând spitatele și provocând îngrijorări privind o nouă epidemie. Virusul, identificat ca metapneumovirus uman (HMPV), a înregistrat o creștere bruscă a cazurilor în provinciile din nordul Chinei în această iarnă, mai ales în rândul copiilor. Epidemia are loc la cinci ani după ce lumea a fost alertată pentru prima dată cu privire la apariția unui nou coronavirus în Wuhan, China, care s-a transformat ulterior într-o pandemie globală cu șapte milioane de decese raportate.
Autoritățile chineze pun în aplicare măsuri de urgență pentru a monitoriza și gestiona răspândirea virusului. Cu toate acestea, Beijingul a minimalizat răspândirea patogenului, spunând că este ceva normal pentru sezonul rece. „Infecțiile respiratorii tind să atingă cote maxime în timpul sezonului de iarnă", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning. „Bolile par să fie mai puțin grave și să se răspândească la o scară mai mică în comparație cu anul precedent", a spus ea.
Metapneumovirusul uman, sau HMPV, este un virus respirator care provoacă simptome similare răcelii comune și gripei. Deși boala este de obicei ușoară, aceasta poate duce la complicații grave, cum ar fi pneumonia, în special la sugari, la persoanele în vârstă și la cele cu un sistem imunitar slăbit. Virusul nu este nou, dar a atras atenția pe fondul creșterii numărului de cazuri, în special la copiii sub 14 ani din nordul Chinei. Identificat pentru prima dată în 2001, HMPV care se răspândește prin aer sau prin contactul cu suprafețe contaminate. Infecțiile au fost identificate anterior în diferite țări, inclusiv în Marea Britanie.
Simptomele includ tuse, febră, congestie nazală și oboseală, cu o perioadă de incubație de trei până la șase zile. Spre deosebire de coronavirus și COVID-19, nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru HMPV. Tratamentul implică în principal gestionarea simptomelor. Creșterea numărului de cazuri coincide cu răcirea vremii și creșterea activității în interior, condiții care favorizează de obicei răspândirea virușilor respiratori. Oficialii din domeniul sănătății subliniază că această creștere este în concordanță cu tendințele sezoniere.
Administrația națională pentru controlul și prevenirea bolilor din China a raportat recent o creștere a infecțiilor respiratorii, inclusiv a HMPV, în timpul iernii. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu a catalogat situația drept o urgență sanitară globală, însă creșterea numărului de cazuri a determinat autoritățile să consolideze sistemele de monitorizare. Hong Kong a raportat câteva cazuri de HMPV. Țările vecine, precum Cambodgia și Taiwan, urmăresc îndeaproape situația. Departamentul de control al bolilor transmisibile din Cambodgia a emis avertismente cu privire la HMPV, menționând asemănarea acestuia cu Covid-19 și gripa.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Reuters: OMV din Austria este de acord să furnizeze gaze românești Germaniei în situația de criză energetică
Compania austriacă OMV a încheiat un acord pentru a furniza companiei germane Uniper gaze din proiectul său din Marea Neagră începând din 2027, au declarat pentru Reuters trei persoane familiarizate cu această chestiune, în timp ce Europa caută noi modalități de a spori securitatea energetică după ce a tăiat legăturile cu Rusia.
-
ANAF pune lupa pe conturile Revolut. Ce se întâmplă cu banii tăi
ANAF pune tunurile pe conturile românilor. Conturile Revolut se vor supune legislației românești, astfel că afacerile celor care încasează prin această bancă vor fi verificate riguros. Poprirea conturilor Revolut ale românilor cu datorii la stat, de către ANAF, se va face direct prin sucursala din România.
-
Bulgaria a devenit paradisul benzinei pentru greci, după extinderea Schengen
Grecii se înghesuie să treacă granița în Bulgaria pentru a profita de prețurile semnificativ mai mici la carburanți, ca urmare a extinderii spațiului Schengen la 1 ianuarie 2025, scrie Protothema.
-
Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
Șeful fondului de investiţii Rockefeller Capital Management's, Ruchir Sharma, a realizat într-un articol publicat în Financial Times o analiză însoțită de predicţii pentru anul 2025.
-
Descoperire colosală: Adam și Eva chiar au existat; la fel și Grădina Edenului. E mai aproape decât credeam
Povestea lui Adam și Eva este una familiară pentru majoritatea creștinilor: conform Bibliei, ei sunt primii bărbat și femeie pe Pământ, creați din praf și trăind în Grădina Edenului. Această narativă stă la baza credinței că întreaga umanitate își are rădăcinile într-o singură pereche de strămoși.
-
"Canada ar trebui să fuzioneze cu Statele Unite": reacţia lui Donald Trump la anunțul despre demisia premierului canadian Justin Trudeau
Preşedintele ales Donald Trump a sugerat din nou că Statele Unite şi Canada ar trebui să „fuzioneze", la câteva ore după demisia premierului canadian Justin Trudeau. El invocase deja această idee în faţa premierului canadian la Mar-a-Lago, la începutul lunii decembrie,
-
Să vedem cât o ține: Diana Șoșoacă anunță că se retrage din viața publică. Europarlamentara și copiii săi au fost amenințați
Diana Șoșoacă se retrage din spațiul public în unor unor amenințări la adresa ei și a familiei. De altfel, președinta SOS România a vorbit pe B1 TV despre faptul că se teme pentru viața ei și pentru siguranța copiilor ei.
-
Ce cunoaștem despre icoane? Câteva date despre aceste obiecte de cult
Toate obiectele de cult au un istoric unic si fascinant. Știți în ce secol au apărut icoanele pentru prima dată? Cunoașteți motivul real pentru care acestea au fost făcute? Aceste obiecte de cult au jucat și joacă un rol important în creștinism. Rămâneți alături de noi să aflați mai multe despre aceste obiecte.
-
Secrete japoneze pentru slăbit rapid. Patru trucuri pe care poți să le încerci
În ciuda influențelor externe și a stilului de viață modern, japonezii au păstrat obiceiuri alimentare și rutine care contribuie la starea lor generală de bine. Aceste practici sunt fundamentale pentru menținerea unui corp zvelt și sănătos.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 9.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu