Ce este Efectul Dunning-Kruger sau de ce proștii se cred deștepți
Postat la: 04.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Efectul Dunning-Kruger este o eroare de apreciere în care persoane incompetente apreciază eronat competența lor ca fiind mult mai mare decât în realitate. Acest comportament se datorează incapacității persoanelor respective de a-și recunoaște nivelul lor, tocmai din cauza lipsei lor de cunoștințe în domeniu.
Potrivit cercetătorilor care au studiat Efectul „Dunning-Kruger" există şi un mecanism psihologic invers, care-i face pe oamenii deştepţi să se îndoiască de ceea ce ştiu şi să se considere mai puţin calificaţi decât sunt în realitate.
Un nivel de cunoștințe ridicat poate submina încrederea în sine, astfel că oamenii competenți pot crede în mod fals că și ceilalți cunosc lucrurile la fel ca ei. David Dunning și Justin Kruger de la Universitatea Cornell descriu efectul drept „aprecierea greșită a incompetenței proprii, precum și aprecierea greșită a înaltei competențe a altora".
Fenomenul a fost testat pentru prima oară într-o serie de experimente, ale căror rezultate au fost publicate în 1999 de David Dunning și Justin Kruger de la Departmentul de Psihologie al Universității Cornell. Aceștia s-au bazat și pe studii mai vechi care arătau că aprecierea greșită a competenței se datorează ignorării standardelor de competență. Acest tipar a fost observat în studii foarte diferite, privind, de exemplu, capacitatea de înțelegere a unui text citit, conducerea unui autovehicul sau în cazul practicării sporturilor, de exemplu șah sau tenis.
Dunning și Kruger afirmă că, într-un anumit domeniu, cei incompetenți:
-vor tinde să-și supraestimeze propriul nivel de competență;
-nu vor recunoaște înalta competență a celor competenți în realitate;
-nu-și vor da seama de propria lor incompetență;
-vor recunoaște propria incompetență anterioară după ce vor dobândi un nivel înalt în domeniul respectiv.
Dunning a făcut o comparație cu situația în care o persoană care suferă de o dizabilitate fizică din cauza unei leziuni cerebrale pare a nu fi conștientă de acea dizabilitate sau o neagă, chiar dacă efectele sunt serioase, ca orbirea sau paralizia.
Dunning și Kruger au testat aceste ipoteze pe studenții de la cursurile de psihologie de la Universitatea Cornell. Într-o serie de studii, ei au notat aprecierile subiecților despre ei înșiși asupra abilităților de raționament logic, cunoștințelor gramaticale și umorului. După ce li s-au arătat rezultatele testelor proprii, subiecților li s-a cerut să estimeze poziția lor în lot: cei competenți și-au estimat poziția corect, în timp ce cei incompetenți și-au supraestimat poziția. După Dunning și Kruger, autorii au observat de-a lungul a patru studii că subiecții clasați în ultimul sfert la testele privind umorul, gramatica și logica și-au supraestimat cu mult posibilitățile. Deși testele îi situau la nivelul de 12 % (în al patrulea sfert) ei s-au estimat la nivelul de 62 % (în sfertul al doilea).
În același timp, cei cu adevărat pricepuți au avut tendința să-și subestimeze competența lor. În mare parte, subiecții care au considerat testele ușoare au estimat greșit că aceste teste sunt ușoare și pentru ceilalți.
Un studiu ulterior, însă publicat în aceleași articole, sugerează că subiecții foarte incompetenți au reușit să estimeze mai bine nivelul lor după un mic instructaj într-un domeniu în care nu se pricepeau, în timp ce estimările în domeniile în care n-au fost instruiți au rămas aceleași cu cele dinainte.
În 2003 Dunning și Joyce Ehrlinger, și ea de la Universitatea Cornell, au publicat un studiu care a arătat schimbările în aprecierile asupra propriei persoane când există repere externe. Participanților la studii, studenți la Universitatea Cornell, le-au fost date teste de geografie: unora teste care să le mărească încrederea în forțele proprii, altora teste care să le-o micșoreze, iar apoi li s-a cerut să estimeze performanța proprie. Cei care au efectuat testele care le măreau încrederea au estimat rezultate superioare, iar ceilalți rezultate inferioare celor reale.
Daniel Ames și Lara Kammrath au extins cercetările luând în considerare sensibilitatea subiecților la părerile altora, precum și cât de sensibili se consideră.
Alte cercetări afirmă că efectul nu este așa de evident și se poate datora perturbațiilor și neînțelegerilor. Într-o serie de 12 teste efectuate în trei studii, cercetătorii au observat că la teste cu dificultate moderată acuratețea estimărilor celor mai bune și celor mai proaste rezultate este similară, iar la teste mai dificile estimarea performanțelor bune este chiar mai imprecisă decât a celor slabe. Acest sugerează că estimările ar avea grade de eroare similare, indiferent de competență.
Ehrlinger ș.a. au încercat să dea și alte explicații, dar calitativ au ajuns la aceleași concluzii cu cercetările originale. Concluzia lucrării este că principala cauză este faptul că, în contrast cu cei buni, „cei slabi nu rețin sugestiile că ar fi nevoie să se instruiască".
Studiile asupra efectului Dunning-Kruger s-au concentrat asupra subiecților americani. Un studiu asupra unor subiecți din Asia de Est sugerează că asupra acestora acționează un efect contrar efectului Dunning-Kruger. Cei din Asia de Est tind să-și subestimeze nivelul și consideră acest lucru ca o motivație să ajungă în rând cu ceilalți
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Reacția furioasă a lui Biden: Mandatele de arestare emise de CPI sunt "scandaloase"!
Joe Biden, președintele Statelor Unite, a descris ca „scandaloase" mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională (CPI) pentru premierul și ministrul apărării din Israel, conform unui comunicat al Casei Albe.
-
Donald Trump, Viktor Orban și Marcel Ciolacu au avut o convorbire telefonică
Președintele ales al SUA, Donald Trump, premierul maghiar Viktor Orban și premierul român Marcel Ciolacu au purtat, vineri, o convorbire telefonică de aproximativ 30 de minute.
-
Greenpeace câștigă procesul împotriva mega proiectului Neptun Deep: Pericol major în Marea Neagră
Greenpeace România a câștigat primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep. Tribunalul București obligă Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Grigore Antipa să comunice studiile de ecotoxicitate care au stat la baza elaborării Raportului Integrat de Mediu pentru proiectul Neptun Deep.
-
Anunț făcut de fostul șef al armatei ucrainene: Al Treilea Război Mondial a început deja
Valerii Zalujnîi, fostul comandant-șef al Ucrainei și actual ambasador în Marea Britanie, a susținut că al treilea război mondial este în desfășurare. Vorbind la ceremonia de decernare a premiului Ukrainska Pravda-100 din 20 noiembrie, Zalujnîi a subliniat implicarea directă a aliaților Rusiei în războiul împotriva Ucrainei ca dovadă a unui conflict global.
-
Descoperire de proporții pe o plajă din Bulgaria: clienții unui bar mâncau pe un artefact sinistru, modificat pentru a părea că este doar o masă
Un sarcofag roman de o valoare inestimabilă, un sarcofag roman vechi de circa 1.700 de ani, a fost descoperit într-un mod cu totul neobișnuit pe o plajă din Bulgaria.
-
Rețeta "Bilic" - toată lumea slăbește, e universală și dă un restart metabolic
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a postat pe o rețea socială o dietă cu ajutorul căreia promite că "veți fi în formă maximă de Sărbători". Dieta trebuie ținută cel puțin trei săptămâni, dar pentru rezultate pe termen lung, perioada recomandată este de trei luni.
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul 2045, plan care ar include, printre altele, divizarea Ucrainei în trei regiuni distincte, conform informațiilor publicate de Interfax Ucraina, care citează surse din cadrul serviciilor de informații ucrainene.
-
S-a instituit "taxa pe țeavă": Proprietarii cu centrale termice plătesc o taxă nouă și nu e deloc mică
Președintele Federației Asociaților de Proprietari din România, Radu Opaina, explică faptul că în primele facturi din această iarnă a fost inclusă și "taxa pe țeavă". Toate apartamentele dintr-un bloc, inclusiv cei care au centrală termică, trebuie să plătească o cotă comună de 50% din factura de energie a blocului pentru că țevile trec și prin apartamentul lor.
-
Istoria lumii ar putea fi rescrisă, după descoperirea celui mai vechi alfabet din lume: Schimbă tot ce știam despre originea scrierii
A fost găsit cel mai vechi alfabet din lume. Este vorba despre un text antic de 4.400 de ani, găsit pe cilindri de lut într-un mormânt din Siria. Această descoperire ar putea schimba tot ce știam despre originile scrisului.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Urmărirea locației telefoanelor a scăpat de sub control. Iată cum să te aperi
- 4.Congresul SUA vrea să interzică părți din Biblie care menționează că Iisus Hristos a fost ucis de evrei
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 7.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 8.Regele Charles e somat să facă un anunț istoric înainte ca grupul condus de Mark Zuckerberg să bulverseze omenirea
- 9.Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
- 10.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu