ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Ce este drogul HHC: în România se vinde la liber în mall-uri și pe internet, dar este extrem de periculos

Postat la: 21.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Hexahidrocanabinol (HHC) este un drog care a apărut pe piață în anul 2022 și a devenit extrem de popular în rândul consumatorilor de canabis. Această substanță halucinogenă se vinde lega, la liber, în țigările pentru vapat, asta pentru că producătorii au speculat o lacună legislativă și introduc cantitatea minimă de canabis. Totuși, HHC este un derivat de canabis, care are efecte halucinogene și oferă aceleași senzații.

Procurorii DIICOT au lansat o amplă operațiune, în urma căreia au descoperit faptul că 28 de societăți comerciale puneau în vânzare dispozitive VAPE, care se vindeau la liber, și care conțineau HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și în unele cazuri inclusiv THC (toate derivate ale canabisului).

Rețeaua este una extrem de extinsă pentru că sunt vizate persoane care vindeau în Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și în municipiul București.

Sintetizată din canabidiol (CBD) extras din plantele de canabis cu conținut scăzut de THC (cânepă), aceasta este primul canabinoid semisintetic (SSC) care a fost raportat în UE. Deși a fost descris pentru prima dată în literatura științifică în 1940, HHC a fost identificat inițial în Europa în mai 2022. Acesta a fost monitorizat ca substanță psihoactivă nouă (NPS) de către Sistemul de alertă timpurie al UE (EWS) începând cu octombrie 2022.

În prezent, se cunosc relativ puține lucruri despre efectele și riscurile consumului de HHC. Scopul raportului de astăzi este de a sensibiliza opinia publică cu privire la piața în evoluție rapidă a HHC și a SSC-urilor conexe și de a oferi o primă imagine de ansamblu autorizată a ceea ce se știe până în prezent.

Până la 31 martie 2023, identificările de HHC au fost raportate de 20 de state membre ale UE și de Norvegia (1). La momentul redactării raportului, HHC nu era controlată în majoritatea țărilor europene și nu este programată în cadrul Convențiilor ONU din 1961 și 1971.

De când HHC a fost detectată pentru prima dată în Europa, alte două SSC, acetat de HHC (HHC-O) și hexahidrocannabiforol (HHC-P), au fost, de asemenea, identificate pe piața europeană a medicamentelor. Aceste evoluții ar putea semnala prima schimbare majoră nouă pe piața înlocuitorilor "legali" ai canabisului de la apariția în Europa a produselor de tip Spice (care conțin agoniști sintetici ai receptorilor canabinoizi) în urmă cu puțin peste 15 ani.

Conform unui număr mic de studii de laborator, HHC pare să aibă efecte în mare măsură similare cu THC, principala substanță psihoactivă din canabis. Efectele farmacologice și comportamentale ale HHC la om nu au fost studiate, deși rapoarte recente de la consumatori indică faptul că efectele sale ar putea fi similare cu cele ale canabisului.

HHC este vândut în mod deschis ca înlocuitor al canabisului și al produselor cu THC într-o gamă de produse de marcă și fără marcă foarte atractive. Printre acestea se numără florile și rășina de canabis (cânepă) cu conținut scăzut de THC, pe care HHC a fost pulverizat sau amestecat (acestea arată și miros ca și canabisul ilicit); stilouri de vape, e-lichiduri și cartușe de e-lichid pentru utilizare în țigări electronice; și produse comestibile și uleiuri. Marketingul și publicitatea fac adesea comparații cu efectele canabisului și ale THC.

Începând cu octombrie 2022, OEDT a primit rapoarte privind aproximativ 50 de confiscări de produse care conțin HHC prin intermediul SAP, în valoare de aproximativ 70 kg și aproape 100 de litri de material. În timp ce cele mai multe dintre acestea au fost la scară mică, trei confiscări mari în Italia, Polonia și Germania sugerează un comerț potențial mai mare.

HHC poate fi folosită de consumatorii existenți de canabis și de noi consumatori atrași de efectele sale și de statutul său legal - inclusiv tineri și alte persoane fără experiență. În unele cazuri, ușurința de acces (de exemplu, prin magazinele de CBD și de vape-uri de pe străzile mari) poate promova consumul.

Se pare că HHC a fost vândut pentru prima dată în SUA în jurul lunii septembrie 2021. Sosirea pe piața americană a drogurilor a HHC și a altor SSC pare să fie legată de modificările legislative din această țară.

La data de 19.09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Iași împreună cu Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași efectuează 121 de percheziții domiciliare pe raza județelor Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și în municipiul București, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

S-a reținut că începând cu finele anului 2022, mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăți comerciale de pe raza județului Iași, au constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În acest context aceştia produc și comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles" ( jeleuri, prăjituri, drajeuri etc ) cunoscând că au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigațiilor substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și în unele cazuri inclusiv THC.

De asemenea, s-a stabilit că în perioada octombrie 2022 - septembrie 2023, membrii grupului infracțional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip VAPE care conțineau substanțe care produc efecte psihoactive ( HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viața persoanelor care le consumă.

Investigațiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip „Vape" care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv. O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului ( obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol) o substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite generic "etnobotanice".

Din cercetările efectuate a mai rezultat că dispozitivele de tip "vape" care au în componenţă HHC sunt comercializate preponderent pe piaţa on-line ( site-uri de specialitate şi site-uri notorii care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse) dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale.

Cu privire la potenţialul psihoactiv al substanţei HHC, EU Early Warning System ( EWS ) a emis primele avertizări în luna octombrie 2022, substanţa în sine fiind în prezent intens monitorizată de către European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction ( EMCDDA ).

Având în vedere acest aspect, comercializarea produselor ce conţin HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P intră sub incidenţa Legii nr. 194 din 2011 (republicată) privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

În urma investigațiilor au fost identificate un număr de 28 societăți care comercializează astfel de produse la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip "vape" se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane.

De asemenea, s-a stabilit faptul că minorii au acces la aceste substanțe care le pun în pericol viața, iar persoanele care vând astfel de produse deși cunosc efectele pe care le au substanțele din compoziția lor, le comercializează fără nicio restricție inclusiv minorilor.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE