Ce este „Boala X" din Congo, care afectează copiii mici: Ipoteza pe care o iau în considerare cercetătorii, după analizele de laborator
Postat la: 14.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O boală care afectează preponderent copiii, identificată în Republica Democratică Congo, a atras atenția la nivel mondial. De la sfârșitul lunii octombrie, au fost raportate câteva sute de cazuri, cu efecte grave înregistrate predominant în rândul copiilor mai mici de cinci ani.
Simptome precum febra, tusea și durerile corporale au dus la 31 de decese din 400 de cazuri, iar malnutriția severă cu care se luptă acea zonă a Africii a agravat criza. A fost inițial denumită drept Boala X (termen care este folosit pentru a denumi un agent patogen necunoscut, care poate provoca o epidemie la scară largă) sau simptomul febril acut. Cercetătorii au conturat însă o ipoteză: nu ar fi vorba despre o nouă boală ci despre una cunoscută, malaria, care acționează în combinație cu alții factori locali, care o agravează.
Înainte de a ajunge la această pistă, specialiștii au explorat diverse posibilități: boli endemice precum malaria (luată în calcul încă de la început), dar și infecții respiratorii precum pneumonia acută, gripa, COVID-19 și rujeola, scriu publicațiile specializate în subiecte medicale.
În ultimele zile, specialiștii sunt tot mai înclinați spre ipoteza că în Congo ar fi vorba despre malarie, cel mai probabil combinată cu alți factori sau agenți patogeni.
Analizele de laborator sugerează că boala identificată în Republica Democrată Congo ar putea fi malaria, deși autoritățile cred în continuare că mai sunt și alte bolii care au contribuit la mortalitatea ridicată, scrie DW.
Publicația scrie că directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a confirmat că rezultatele primelor teste de laborator ale bolii au arătat prezența infecției transmise de țânțari.
„Din cele 12 probe inițiale colectate, 10 au fost pozitive pentru malarie, deși este posibil să fie implicată mai mult de o boală", a declarat el în timpul unei conferințe de presă.
Până în prezent, Congo a înregistrat 416 cazuri de boală nediagnosticată. Au fost raportate cazuri severe în rândul persoanelor cu malnutriție severă, inclusiv 31 de decese, majoritatea copii.
Răspândirea bolii este concentrată în prezent în districtul Panzi din provincia Kwango, situat la aproximativ 700 de kilometri de capitala Kinshasa. Districtul Panzi este izolat, cu drumuri greu accesibile și infrastructură de sănătate aproape inexistentă.
Oficialii din domeniul sănătății spun că este foarte probabil ca boala să fie o boală deja cunoscută, mai degrabă decât una nouă, mai scrie DW.
În România, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că "primele concluzii pe care le-a tras această echipă (echipa OMS deplasată la fața locului - n,red.) au fost că este o afecţiune care are ca şi caracteristici febra la peste 90% dintre persoanele afectate, un sindrom respirator cu tuse, cu strănut".
"Nu putem discuta de o alertă de sănătate care să pună pe jar autorităţile din alte ţări. Nu e niciun motiv să speriem populaţia din România" a spus el.
Termenul „boala X" se referă la un agent patogen ipotetic, necunoscut, cu potențialul de a provoca o epidemie sau o pandemie globală.
Deși multe epidemii locale, din zone precum Congo, generează alarme la nivel mondial, de multe ori acestea sunt cauzate de boli endemice în zone cu resurse insuficiente decât de noi agenți patogeni, scrie și The New York Academy of Science.
Bolile cunoscute, cum ar fi rujeola sau gripa, exacerbate de malnutriție sau de acoperirea slabă a vaccinării, sunt adesea responsabile de acestea.
„Boala X" este un termen utilizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a desemna o potențială pandemie globală cauzată de un agent patogen necunoscut.
Este o ipoteză teoretică, menită să sublinieze necesitatea pregătirii pentru apariția unor boli emergente care ar putea avea un impact devastator asupra sănătății publice, economiei și societății.
Termenul a fost introdus în 2018 ca parte a listei de priorități a OMS privind cercetarea și dezvoltarea bolilor care au potențial epidemic.
„Boala X" reprezintă o amenințare imprevizibilă, dar anticipată, apărută în urma mutațiilor, zoonozelor (boli transmise de la animale la oameni) sau a accidentelor biologice.
În secolul XXI, omenirea s-a confruntat cu mai multe boli virale emergente și re-emergente, inclusiv SARS-CoV-1, MERS și Zika, precum și cu cea mai recentă boală X, SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru COVID-19.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Viitorul șef al NASA vrea să trimită soldați americani în spațiu: „E absolut inevitabil"
Jared Isaacman, miliardarul ales de Donald Trump să fie următorul administrator al NASA, vrea să trimită trupe americane în spațiu, considerând că o astfel de mutare este „absolut inevitabilă", relatează The Independent.
-
Claudiu Târziu cheamă liderii AUR, SOS și POT la constituirea unei alianțe
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, a lansat sâmbătă, 14 decembrie, un apel către AUR, SOS și POT, pentru semnarea „unui acord de constituire a Blocului Politic Suveranist".
-
Ce este „Boala X" din Congo, care afectează copiii mici: Ipoteza pe care o iau în considerare cercetătorii, după analizele de laborator
O boală care afectează preponderent copiii, identificată în Republica Democratică Congo, a atras atenția la nivel mondial. De la sfârșitul lunii octombrie, au fost raportate câteva sute de cazuri, cu efecte grave înregistrate predominant în rândul copiilor mai mici de cinci ani.
-
Gândaci cyborg gigantici ar putea contribui în viitor la misiuni de salvare și căutare în caz de dezastre
Pacientul este scufundat într-o baie de gheață ca anestezic pentru operația iminentă. După ce amorțeala este suficientă, Lachlan Fitzgerald, student la Universitatea din Queensland, începe procedura, atașându-i cu grijă o mică placă de circuite pe spate pentru a crea un robot biohibrid parțial viu, parțial mașină.
-
La ce oră trebuie să servești micul dejun pentru a avea o viață mai lungă. Oamenii de știință au găsit răspunsul
Un nou studiu a dezvăluit că orele la care mâncăm pot avea un impact asupra sănătății noastre, iar mâncatul la ora „potrivită" ne poate chiar prelungi viața.
-
Motivul pentru care Donald Trump vrea să elimine ora de vară odată cu revenirea la Casa Albă
Donald Trump a declarat vineri, 13 decembrie, că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară" în SUA şi pentru a renunţa astfel la schimbarea bianuală de oră, relatează AFP.
-
TikTok a răspuns cererilor Comisiei Europene în legătură cu manipularea alegerilor din România. Care este pasul următor
Compania TikTok a răspuns în termenul impus de Comisia Europeană, 13 decembrie, cererilor de informaţii ale executivului UE din 2 octombrie şi 29 noiembrie
-
Alianța PSD-PNL-USR-UDMR ar fi agreat cine va fi viitorul premier. Ce se știe despre un posibil candidat comun la prezidențiale
Coaliţia care se conturează în Parlament, între PSD-PNL-USR-UDMR şi minorităţi, strânge mai mult de 65% din voturi. Lideri din PSD, PNL, USR și UDMR și minorități au avut mai multe întâlniri, după alegerile parlamentare din 1 Decembrie.
- Fanii lui Liviu Dragnea au trecut de partea lui Călin Georgescu: Grupul de pe FB care a schimbat barca
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 3.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 4.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 5.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 6.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 7.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 8.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
- 9.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 10.Fiul lui Donald Trump anunță Marea Resetare a sistemului financiar mondial: "Restul lumii să ne urmeze exemplul!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu