Ce este „Boala X" din Congo, care afectează copiii mici: Ipoteza pe care o iau în considerare cercetătorii, după analizele de laborator
Postat la: 14.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O boală care afectează preponderent copiii, identificată în Republica Democratică Congo, a atras atenția la nivel mondial. De la sfârșitul lunii octombrie, au fost raportate câteva sute de cazuri, cu efecte grave înregistrate predominant în rândul copiilor mai mici de cinci ani.
Simptome precum febra, tusea și durerile corporale au dus la 31 de decese din 400 de cazuri, iar malnutriția severă cu care se luptă acea zonă a Africii a agravat criza. A fost inițial denumită drept Boala X (termen care este folosit pentru a denumi un agent patogen necunoscut, care poate provoca o epidemie la scară largă) sau simptomul febril acut. Cercetătorii au conturat însă o ipoteză: nu ar fi vorba despre o nouă boală ci despre una cunoscută, malaria, care acționează în combinație cu alții factori locali, care o agravează.
Înainte de a ajunge la această pistă, specialiștii au explorat diverse posibilități: boli endemice precum malaria (luată în calcul încă de la început), dar și infecții respiratorii precum pneumonia acută, gripa, COVID-19 și rujeola, scriu publicațiile specializate în subiecte medicale.
În ultimele zile, specialiștii sunt tot mai înclinați spre ipoteza că în Congo ar fi vorba despre malarie, cel mai probabil combinată cu alți factori sau agenți patogeni.
Analizele de laborator sugerează că boala identificată în Republica Democrată Congo ar putea fi malaria, deși autoritățile cred în continuare că mai sunt și alte bolii care au contribuit la mortalitatea ridicată, scrie DW.
Publicația scrie că directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a confirmat că rezultatele primelor teste de laborator ale bolii au arătat prezența infecției transmise de țânțari.
„Din cele 12 probe inițiale colectate, 10 au fost pozitive pentru malarie, deși este posibil să fie implicată mai mult de o boală", a declarat el în timpul unei conferințe de presă.
Până în prezent, Congo a înregistrat 416 cazuri de boală nediagnosticată. Au fost raportate cazuri severe în rândul persoanelor cu malnutriție severă, inclusiv 31 de decese, majoritatea copii.
Răspândirea bolii este concentrată în prezent în districtul Panzi din provincia Kwango, situat la aproximativ 700 de kilometri de capitala Kinshasa. Districtul Panzi este izolat, cu drumuri greu accesibile și infrastructură de sănătate aproape inexistentă.
Oficialii din domeniul sănătății spun că este foarte probabil ca boala să fie o boală deja cunoscută, mai degrabă decât una nouă, mai scrie DW.
În România, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că "primele concluzii pe care le-a tras această echipă (echipa OMS deplasată la fața locului - n,red.) au fost că este o afecţiune care are ca şi caracteristici febra la peste 90% dintre persoanele afectate, un sindrom respirator cu tuse, cu strănut".
"Nu putem discuta de o alertă de sănătate care să pună pe jar autorităţile din alte ţări. Nu e niciun motiv să speriem populaţia din România" a spus el.
Termenul „boala X" se referă la un agent patogen ipotetic, necunoscut, cu potențialul de a provoca o epidemie sau o pandemie globală.
Deși multe epidemii locale, din zone precum Congo, generează alarme la nivel mondial, de multe ori acestea sunt cauzate de boli endemice în zone cu resurse insuficiente decât de noi agenți patogeni, scrie și The New York Academy of Science.
Bolile cunoscute, cum ar fi rujeola sau gripa, exacerbate de malnutriție sau de acoperirea slabă a vaccinării, sunt adesea responsabile de acestea.
„Boala X" este un termen utilizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a desemna o potențială pandemie globală cauzată de un agent patogen necunoscut.
Este o ipoteză teoretică, menită să sublinieze necesitatea pregătirii pentru apariția unor boli emergente care ar putea avea un impact devastator asupra sănătății publice, economiei și societății.
Termenul a fost introdus în 2018 ca parte a listei de priorități a OMS privind cercetarea și dezvoltarea bolilor care au potențial epidemic.
„Boala X" reprezintă o amenințare imprevizibilă, dar anticipată, apărută în urma mutațiilor, zoonozelor (boli transmise de la animale la oameni) sau a accidentelor biologice.
În secolul XXI, omenirea s-a confruntat cu mai multe boli virale emergente și re-emergente, inclusiv SARS-CoV-1, MERS și Zika, precum și cu cea mai recentă boală X, SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru COVID-19.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răspuns fără precedent al Patriarhului Daniel: A demontat toate minciunile care se spun la adresa Bisericii Ortodoxe Române
Patriarhul Daniel a demontat, printr-un raport-sinteză detaliat, toate acuzațiile aduse Bisericii Ortodoxe Române, care susțin că aceasta ar beneficia de mai mulți bani de la stat decât contribuie. Prezentarea a fost făcută sâmbătă, 25 ianuarie 2025, în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, desfășurată la Palatul Patriarhiei.
-
Europa se reorientează după anunțurile lui Donald Trump și accelerează serios proiectul monedei euro în format digital
Băncile din zona euro au nevoie de un euro digital pentru a răspunde iniţiativei preşedintelui american Donald Trump de a promova stablecoins, un tip de criptomonedă de obicei legată de dolarul american, a declarat vineri Piero Cipollone, membru al consiliului Băncii Centrale Europene (BCE).
-
Coiful din aur pur de la Coțofenești și alte obicte din aur dacic au fost furate la o expozitie din Olanda. Hotii au aruncat in aer un zid ca sa patrundă
O explozie s-a produs, sâmbătă dimineaţă, în apropiere de Muzeul Drents, din Assen, Ţările de Jos, deflagraţia putând avea legătură, potrivit presei olandeze, cu o tentativă de jaf, în condiţiile în care muzeul găzduieşte o expoziţie cu vechi obiecte dacice, unele dintre ele din aur şi argint. Autorităţile nu au confirmat, deocamdată, dacă au fost sau nu furate bunuri din muzeu.
-
Escrocherie de peste un milion de euro: Un bărbat a vândut zeci de garsoniere dintr-un bloc deși nu erau ale lui și acum e de negăsit
Poliţiştii din Giurgiu efectuează cercetări într-un dosar de înşelăciune, după ce au fost înregistrate mai multe plângeri cu privire la vânzarea unor imobile de către o persoană care nu ar fi fost adevăratul proprietar.
-
Mai multe poze insinueaza ca in spatele lui Calin Georgescu se afla mai multi securisti din vechea gardă
O figură discretă, dar tot mai prezentă în jurul lui Călin Georgescu, stârnește controverse. Este vorba despre Nicolae Radu, profesor universitar și fost purtător de cuvânt al Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza", omul lui Iulian Vlad, ultimul sef al Departamentului Securitatii Statului, decedat in 2017.
-
Trump face pe placul firmelor de asigurari de sanatate care i-au finantat campania: A semnat un ordin care va restricționa accesul la servicii medicale pentru zeci de milioane de americani
Donald Trump a restricționat accesul la servicii de sănătate pentru zeci de milioane de americani săraci, printr-un decret care a anulat un ordin al fostului președinte Joe Biden privind un acces mai larg la îngrijiri medicale.
-
Bărbații au evoluat de două ori mai mult decât femeile în ultimul secol în înălțime și greutate
Dimensiunea corpului uman a crescut semnificativ în ultimul secol datorită îmbunătățirilor în sănătate și nutriție, însă această schimbare nu s-a produs în mod egal între bărbați și femei, potrivit unui studiu publicat în revista Biology Letters.
-
Micul dejun "de aur" pentru reglarea zahărului din sânge si combaterea rezistentei la insulina
Micul dejun nr. 1 pentru reglarea zahărului din sânge. Cu un amestec echilibrat de cereale integrale, fibre și proteine, acest mic dejun poate ajuta la menținerea unei energii constante și a unui nivel stabil al zahărului din sânge.
-
Cum vor sa-l blocheze pe Călin Georgescu: Ministrul Justiției anunță un val de dosare penale pe turul 1 al prezidențialelor
Val de dosare penale după anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale. Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a afirmat vineri că sunt mai multe dosare în lucru în legătură cu primul tur al alegerilor prezidenţiale de anul trecut - influenţarea scrutinului, finanţarea ilicită, spălarea de bani, atacurile cibernetice.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Elon Musk atrage atenția asupra unei posibile crize energetice viitoare spunând că „următoarea mare problemă a lumii" va fi lipsa de electricitate
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu