ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Ce cunoaștem despre icoane? Câteva date despre aceste obiecte de cult

Postat la: 07.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Toate obiectele de cult au un istoric unic si fascinant. Știți în ce secol au apărut icoanele pentru prima dată? Cunoașteți motivul real pentru care acestea au fost făcute? Aceste obiecte de cult au jucat și joacă un rol important în creștinism. Rămâneți alături de noi să aflați mai multe despre aceste obiecte.

Icoane, concepute din arta sacră a iconografiei

Mai sus am menționat faptul că icoanele sunt obiecte de cult, utilizate preponderent în creștinism. Deși nu par la fel de prețioase precum piesele de cristal Bohemia sau bijuteriile din metale pretioase, icoanele sunt pretioase in felul lor si poartă o puternica încărcătură spirituală. Știți în ce secol se presupune că au apărut aceste obiecte religioase?

Nu se cunoaște data exactă, însă se presupune că icoanele au apărut înainte de secolul VIII, în vremea Evanghelistului Luca. Ce mai cunoaștem despre acestea de dinainte de această perioadă?

  • înainte de era creștină, existau statuete și picturi cu diverși zei și divinități;
  • unele surse datează apariția icoanelor prin secolul III (e.n.);
  • se consideră că perioada pre-creștină nu se folosea de icoane.

Icoanele au fost și sunt încă obiecte speciale de cult pentru mulți creștini din lume. Cine a fost primul iconograf și ce a dorit să transmită generațiilor viitoare?

Primul iconograf: Evanghelistul Luca

Secolul VIII a fost o perioadă importantă pentru creștini. Evanghelistul Luca, precum ne spun învățăturile clericești, a fost primul care a pictat o icoană. Acesta a pictat chipul Fecioarei Maria, pe baza a ceea ce el a proclamat că i-a apărut în vis (vezi foto sus).

În jur de 5 piese pictate de Sfântul Luca sunt venerate și în ziua de astăzi. Pe lângă chipul Fecioarei, el a mai pictat și icoane cu Sfântul Petru și Pavel. De asemenea, începuturile iconografiei pot fi găsite și în picturile din catacombe datând din secolele II și III.

Importanța pe care Imperiul Bizantin le-a acordat-o icoanelor

Imperiul Bizantin a avut un rol important atât în dezvoltarea artei iconografiei, cât și a răspândirii ei. Iconografia a avut un rol atât de măreț, încât împăratul Constantin i-a scutit de taxe pe iconografi. Această artă s-a dezvoltat prin intermediul mozaicurilor, frescelor și icoanelor propriu-zise din biserici.

Această artă a cunoscut o adevărate înflorire sub numeroși împărați bizantini. Icoanele făceau parte din viața spirituală a creștinilor, la fel cum se intampla și în ziua de astăzi. Icoanele reprezentau de obicei chipuri cu diferiți sfinți si în special cu Fecioara Maria.

Controverse cu privire la iconografie

Poate ați auzit de termenul de iconoclast din lecțiile de istorie de la școală. Un iconoclast este o persoană care distrugea icoanele. Motivul era faptul că aceste obiecte de cult ridicau suspiciuni cu privire la originea lor. În mod special, iconoclaștii nu acceptau chipuri umane pe astfel de obiecte.

Pe cealaltă parte îi avem pe iconoduli, cei care venerau icoanele. Aceștia au dus o luptă aprigă din punct de vedere religios pentru a scăpa icoanele de defăimare. Victoria a fost de partea lor. Cauza iconodulilor a fost sprijinită de vorbele de duh ale Sfântului Ioan din Damasc. Icoanele aveau să devină indispensabile creștinilor.

Ce importanță dețin icoanele în epoca modernă?

Cu toate că multă lume s-a îndreptat către alte chipuri divine, multe persoane rămân devotate religiei pe care o practică. În zilele de astăzi, icoanele au aceeași semnificație precum o aveau acum sute de ani. Acestea sunt admirate pentru chipurile care sunt pictate pe ele si care fac o legătură cu Sfinții.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE