ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Ce au remarcat în România specialiștii UNESCO veniți să vadă parcul geologic Vulcanii Noroioși

Postat la: 10.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Vulcanii Noroioși din județul Buzău atrag admirația administratorilor unor cunoscute rezervații naturale din Europa. Peste 20 de geologi, geografi, specialiști din cadrul unor biosfere și geoparcuri UNESCO au vizitat pentru prima oară obiectivul emblematic al Ținutului Buzăului, vulcanii de la Pâclele Mari, unde au ținut să strângă ca amintire poze, filmulețe și câteva căzături.

Mina Megalla este unul dintre cei care au făcut într-un mod mai dur cunoștință cu nămolul alunecos de la Vulcanii Noroioși. A venit din Bulgaria, unde administrează Biserica medievală Boyana, un important obiectiv turistic de lângă Sofia. „După cum ați putut vedea foarte bine, am căzut acolo, dar încă sunt fericit", a declarat Mina Megalla, reprezentant Boyana Church, scrie Adevarul.ro

Îmbrăcați de oraș și cu încălțăminte mai puțin adecvată mediului, distinșii oaspeți au făcut cu greu slalom printre șiroaiele de mâl extrem de alunecos. Printre viitatorii cei mai captivați de peisajul selenar descoperit la vulcani a fost și chinezoaica Zhi. A imortalizat din toate unghiuri bolboroselile spectaculoase ale noroiului agitat de erupția de gaze. „Îmi place combinația dintre împrejurimi și fenomenul natural în sine, precum și descrierea acestuia. Descrierea fenomenului contează cu adevărat, te ajută să-l înțelegi mai bine", a spus Zhi Ye, reprezentant Biroul UNESCO Veneția.

Italianca Maria Peroni și Konstantina, administrator al unui geoparc UNESCO din Cipru, au fost mai tot timpul în urma grupului, furate de frumusețea unică a vulcanilor noroioși. Cele două au rămas uimite de fenomenul natural devenit emblema Ținutului Buzăului, cel mai nou geoparc UNESCO. Asta, chiar dacă au mai văzut vulcani noroioși în Italia și Azerbaijan.

Pe lângă frumusețea locului, cele două vizitatoare au mai remarcat și că nu sunt atâția turiști câți ar merita. „Nu e lume și pare o zonă abandonată. De ce, nu știu, dar îl voi întreba pe Răzvan", spune Konstantina Teofylaktou, din Cipru. Județul Buzău este gazda primului eveniment internațional major dedicat geoparcurilor UNESCO. Organizatorii pun în dezbatere, printre altele, modalitățile de promovare a turismului durabil în siturile desemnate UNESCO. Pentru întrunirea din Ținutul Buzăului, au fost selectați 25 de reprezentanți din 17 țări cu rezervații naturale.

„Vizita aceasta are loc tocmai pentru că există Ținutul Buzăului. Este prima oară când se face într-un geoparc genul acesta de eveniment. Geoparcurile sunt noi pentru cei de la UNESCO și tocmai pentru că exista această structură au ales să facă workshop-ul aici", a declarat Răzvan Gabriel-Popa, general-manager „Ținutul Buzăului". În aprilie 2022, Ţinutul Buzăului a devenit oficial geoparc acreditat UNESCO, al doilea din România, după Ţara Haţegului. Zona cu circa 45.000 de locuitori şi o suprafaţă ocupată este de peste o mie de kilometri pătraţi va fi mai bine promovată la nivel mondial.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE