Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ce au mai descoperit cercetătorii: explicațile științifice pentru conceptul de "viață veșnică" menționat în Biblie

Postat la: 27.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O teorie controversată sau o posibilitate reală? Nemurirea cuantică. Cercetarea despre viața veșnică în contextul teoriei cuantice a lui Niels Bohr și Werner Heisenberg. Există o explicație științifică pentru conceptul de nemurire menționat în Biblie?

Ați avut vreodată un accident inexplicabil în care „trebuia" să muriți, dar ați reușit să supraviețuiți datorită unei coincidențe norocoase? Sau ați fost vreodată atât de bolnav încât ați scăpat la limită de moarte? După aceea, v-ați amintit evenimentele în mod diferit față de cei din jur?

O posibilă explicație este că ați trăit de fapt moartea într-o altă linie temporală, dar conștiința dumneavoastră a continuat să existe într-o realitate alternativă. Posibilitatea acestui fenomen este cunoscută sub numele de nemurire cuantică și ridică multe întrebări filosofice interesante.

Nemurirea cuantică a început ca un experiment de gândire la sfârșitul anilor 1980 și a fost ulterior formulată mai pe larg de fizicianul și cosmologul Max Tegmark.

Tegmark sugerează că am putea muri de mai multe ori în timpul vieții noastre. De fiecare dată, conștiința noastră se mută, alunecă, sare sau se deplasează în următoarea linie temporală, foarte asemănătoare cu cea în care am murit. Aceasta înseamnă că putem experimenta moartea, dar rămânem în viață în următoarea linie temporală.

Fizicienii Niels Bohr și Werner Heisenberg au lansat o teorie controversată pe această temă, cunoscută sub numele de Interpretarea de la Copenhaga. Conform acesteia, fotonii și alte particule pot exista simultan în mai multe stări. Atunci când încercăm să le măsurăm, le influențăm; ele sunt transformate într-o stare observată, iar toate celelalte stări sunt eliminate și nu mai reapar niciodată.

Pentru a înțelege mai bine acest lucru, putem folosi exemplul unei pisici care a intrat în cameră. Până să o priviți, ea ar putea fi într-o stare de culcat, așezat sau în picioare. Acestea sunt stările posibile. Dar când vă uitați la ea, pisica se va afla într-o anumită stare, de exemplu, în picioare. Aceasta va deveni singura sa stare, iar celelalte vor dispărea ca posibilități.

Cu toate acestea, în 1957, fizicianul american Hugh Everett a dat glas interpretării Many Worlds Interpretation (MWI) pentru a contrabalansa interpretarea de la Copenhaga.

Potrivit acesteia, atunci când o persoană observă un foton, lumea este împărțită în două în acel moment. Într-o lume, fotonul merge drept, iar în cealaltă este ondulat. Noi cădem într-una dintre aceste lumi din întâmplare, fără niciun principiu.

Imaginați-vă că v-ați hotărât să mergeți la magazin. Înainte de asta, lumea ta exista în două stări. Puteai fie să mergi, fie să nu mergi la cumpărături. Dar de îndată ce ieșiți din casă și mergeți la magazin, lumea dumneavoastră se împarte în două. Când intrați în magazin, puteți fie să cumpărați ceva din magazin, fie să nu cumpărați nimic, multiplicând și mai mult lumile. Acest lucru înseamnă că există o infinitate de stări posibile în univers.

Nemurirea cuantică își are rădăcinile în conceptul de interpretare a mai multor lumi (Many-Worlds Interpretation - MWI) a mecanicii cuantice, care sugerează că fiecare rezultat posibil al unei măsurători cuantice are loc într-un univers paralel separat. În contrast cu ideea de univers, teoria multiversului sugerează un număr infinit de universuri paralele care coexistă în linii temporale diferite.

Tot ceea ce se întâmplă într-un univers le poate afecta pe celelalte, inclusiv moartea. Prin urmare, dacă nemurirea cuantică este adevărată, atunci când murim într-o linie temporală, pur și simplu „trecem" la următoarea și continuăm să trăim în loc să murim.

Originile nemuririi cuantice pot fi urmărite până la lucrările fizicianului Hugh Everett III din anii 1950. Acesta a propus interpretarea „Many-Worlds Interpretation" pentru a rezolva problema măsurătorilor în mecanica cuantică, care se referă la modul în care actul de măsurare a unui sistem cuantic afectează starea acestuia.

Potrivit lui Everett, fiecare posibilitate a unei măsurători cuantice este realizată în propriul univers unic. Cu alte cuvinte, atunci când măsurăm ceva la nivel cuantic, universul se împarte în mai multe universuri diferite, fiecare cu propriul rezultat.

În 1997, renumitul fizician de la MIT Max Tegmark a publicat o lucrare revoluționară în care propunea un experiment pentru a testa validitatea interpretărilor „Multor lumi" ale mecanicii cuantice. În lucrare, Tegmark propunea că, dacă nemurirea cuantică este adevărată, ar trebui să fie posibil să supraviețuiești unui accident fatal.

Mai mult, el a sugerat că, călătorind prin multivers, cineva ar putea găsi un univers în care să supraviețuiască accidentului și să continue să trăiască. În ciuda controversei care l-a înconjurat de-a lungul timpului, testul rămâne un exercițiu captivant.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE