Ce anume protejează Pământul de un impact fatal: oamenii de știință au descoperit un mecanism bizar
Postat la: 26.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cercetătorii de la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța și Observatorul din Paris au lansat o teorie cu adevărat bulversantă care vine să explice mecanismul bizar care protejează Pământul de haosul din spațiu.
Pământul probabil că nu ar trebui să existe. Acest lucru se datorează faptului că orbitele planetelor din interiorul sistemului solar - Mercur, Venus, Pământ și Marte - sunt haotice, iar modelele au sugerat că aceste planete interioare ar fi trebuit să se ciocnească între ele până acum. Și totuși, acest lucru nu s-a întâmplat.
O nouă cercetare publicată la 3 mai în revista Physical Review X ar putea explica în sfârșit de ce. Cercetătorii au descoperit că mișcările planetelor interioare sunt constrânse de anumiți parametri care acționează ca o frânghie care inhibă haosul din sistem.
Pe lângă faptul că oferă o explicație matematică pentru aparenta armonie din sistemul nostru solar, informațiile din noul studiu pot ajuta oamenii de știință să înțeleagă traiectoriile exoplanetelor din jurul altor stele.
Planetele exercită în mod constant o atracție gravitațională reciprocă una asupra celeilalte - iar aceste mici tracțiuni fac în mod constant mici ajustări ale orbitelor planetelor. Planetele exterioare, care sunt mult mai mari, sunt mai rezistente la micile tracțiuni și, prin urmare, mențin orbite relativ stabile.
Cu toate acestea, problema traiectoriilor planetelor interioare este încă prea complicată pentru a fi rezolvată cu exactitate.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, matematicianul Henri Poincaré a demonstrat că este imposibil din punct de vedere matematic să se rezolve ecuațiile care guvernează mișcarea pentru trei sau mai multe obiecte care interacționează, cunoscută adesea sub numele de „problema celor trei corpuri".
Ca urmare, incertitudinile în ceea ce privește detaliile pozițiilor inițiale și vitezele planetelor cresc în timp. Cu alte cuvinte: Este posibil să luăm două scenarii în care distanțele dintre Mercur, Venus, Marte și Pământ diferă cu foarte puțin, iar într-unul dintre ele planetele se ciocnesc una de cealaltă, iar în celălalt se îndepărtează.
Timpul necesar pentru ca două traiectorii cu condiții inițiale aproape identice să difere cu o anumită valoare este cunoscut sub numele de timpul Lyapunov al sistemului haotic.
În 1989, Jacques Laskar, astronom și director de cercetare la Centrul Național de Cercetare Științifică și la Observatorul din Paris și coautor al noului studiu, a calculat că timpul Lyapunov caracteristic pentru orbitele planetare din sistemul solar intern era de doar 5 milioane de ani.
„Înseamnă, practic, că se pierde o cifră la fiecare 10 milioane de ani", a declarat Laskar.
Astfel, de exemplu, dacă incertitudinea inițială a poziției unei planete este de 15 metri, 10 milioane de ani mai târziu această incertitudine ar fi de 150 de metri; după 100 de milioane de ani, se pierd încă 9 cifre, ceea ce dă o incertitudine de 150 de milioane de kilometri, echivalentă cu distanța dintre Pământ și Soare.
„Practic, nu ai nicio idee despre unde se află planeta", a declarat Laskar.
Deși 100 de milioane de ani pot părea mult timp, sistemul solar în sine are o vechime de peste 4,5 miliarde de ani, iar lipsa unor evenimente dramatice - cum ar fi o coliziune planetară sau o planetă care să fie ejectată din toată această mișcare haotică - i-a nedumerit mult timp pe oamenii de știință.
Laskar a analizat apoi problema într-un mod diferit: simulând traiectoriile planetelor interioare în următorii 5 miliarde de ani, trecând de la un moment la altul. El a constatat că există doar 1% șanse de coliziune planetară.
Cu aceeași abordare, el a calculat că ar fi nevoie, în medie, de aproximativ 30 de miliarde de ani pentru ca oricare dintre planete să se ciocnească, scrie gadgetreport.ro.
Aprofundând teoria, Laskar și colegii săi au identificat apoi pentru prima dată „simetrii" sau „cantități conservate" în interacțiunile gravitaționale care creează o „barieră practică în rătăcirea haotică a planetelor", a declarat Laskar.
Aceste cantități emergente rămân aproape constante și inhibă anumite mișcări haotice, dar nu le împiedică în totalitate, la fel cum buza ridicată a unei farfurii va inhiba căderea mâncării din farfurie, dar nu o va împiedica complet. Putem mulțumi acestor cantități pentru stabilitatea aparentă a sistemului nostru solar.
În alte lucrări, Laskar și colegii săi caută indicii pentru a afla dacă numărul de planete din sistemul solar a fost vreodată diferit de cel pe care îl vedem în prezent.
Cu toată stabilitatea evidentă în prezent, rămâne o întrebare deschisă dacă acest lucru a fost întotdeauna așa de-a lungul miliardelor de ani înainte ca viața să evolueze.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
O femeie s-a dezbrăcat și a vrut să-l fure pe pruncul Iisus de la Vatican VIDEO
O activistă ucraineană Femen a încercat să fure Pruncul din scena Nașterii Domnului de la Vatican. Tânăra în vârstă de 28 de ani s-a dezbrăcat înainte de a se cațăra peste gard și de a se repezi spre șopronul din fața bazilicii, anunță Corriere della serra.
-
Părintele fondator al AI avertizează: Tehnologia ar putea duce la dispariția oamenilor în 10 ani
Profesorul Geoffrey Hinton, cunoscut ca „părintele fondator al AI", avertizează că inteligența artificială ar putea duce la dispariția umanității în următorii zece ani. El cere reglementări guvernamentale stricte, scrie The Telegraph.
-
Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, se confruntă cu o creștere a provocărilor din partea Rusiei, într-un context de temeri crescânde că Moscova ar putea ataca acest oraș aflat la graniță și vulnerabil, informează Politico.
-
Bani cu nemiluita: cât încasează Andra pentru un concert de 45 de minute
Andra este una dintre cele mai îndrăgite artiste din România, iar succesul ei nu se rezumă doar la popularitatea în rândul fanilor, ci și la veniturile semnificative obținute din concertele susținute cu fonduri publice.
-
Sindromul Havana: explicațiile CIA dezamăgesc, iar Senatul SUA reacționează dur
Un raport bipartizan al Comisiei de informaţii a Senatului SUA, publicat vineri, a criticat răspunsul CIA la aşa-numitul sindrom Havana, care a creat probleme de sănătate personalului său, afirmând că multe persoane nu au primit îngrijirea adecvată.
-
O nouă pandemie ar fi dezastru: virusul gripei aviare a suferit mutaţii în organismul unui pacient
Primul caz uman grav de gripă aviară din Statele Unite este purtător al unui virus care a suferit mutaţii în interiorul organismului său pentru a se adapta la tractul respirator uman, au anunţat joi autorităţile sanitare americane.
-
Care este viteza reală a gândului uman. Suntem cu adevarat mai rapizi in prelucrarea informatiei fata de un computer?
Cercetătorii de la Universitatea Caltech au descoperit că viteza gândului uman este semnificativ mai mică decât s-a crezut anterior și considerabil inferioară vitezei medii a conexiunii la internet.
-
Putin joacă tare pe nervii noștri: Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea declanșa o nouă cursă nucleară - Avertisment dur lansat de la Moscova
Responsabilul cu controlul armelor din Rusia a avertizat vineri viitoarea administrație a lui Donald Trump că Moscova ia în considerare o gamă largă de măsuri posibile privind testele nucleare, din cauza poziției radicale a lui Trump în această privință.
-
Baba Vanga și Nostradamus fac aceeași predicție înfricoșătoare pentru 2025: Vine sfârșitul pentru Europa și apare "o nouă putere mondială"
Celebrii clarvăzători Baba Vanga și Nostradamus au făcut aceeași previziune înfricoșătoare pentru 2025, care spune că Europa ar s-ar putea sfârși. Legendara pereche mistică a lăsat o profeție sinistru de asemănătoare, care detaliază modul în care întregul continent ar putea fi aruncate în haos în următoarele 12 luni.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 3.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 4.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 9.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 10.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu