Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












CBDC: Norvegia forțează implementarea monedei digitale din iunie 2023!

Postat la: 29.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Norvegia dorește să se alăture mai multor țări care sunt pe cale să introducă o monedă digitală a băncilor centrale (CBDC) - o formă centralizată de monedă digitală.

În ciuda numeroaselor controverse - nu în ultimul rând legate de confidențialitatea oamenilor - care însoțesc această formă de bani digitali împinsă de guverne și, evident, de băncile centrale din întreaga lume, se pare că Norvegia își accelerează eforturile, care au început încă din 2016.

Direcția țării este clară: trecerea la un sistem fără numerar. Un CBDC se potrivește bine cu acest model, dar chiar înainte ca acesta să fie introdus în cele din urmă (ceea ce se numește „faza experimentală" ar trebui să se încheie la mijlocul anului 2023), mai multe bănci au încetat complet să mai folosească numerar ca metodă de plată.

De fapt, băncile și-au început marșul spre stabilirea unui control total asupra plăților clienților lor prin eliminarea opțiunii de numerar în același an în care ideea unui CBDC a fost lansată pentru prima dată în această țară scandinavă.

Și acestea erau bănci importante, inclusiv DNB, ai cărei directori de la acea vreme nu făceau nici un secret despre care este „problema" cu numerarul: „60 la sută din utilizarea banilor este în afara oricărui control", ar fi spus unul dintre ei în 2016.

Până în luna iunie a acestui an, faza de testare a CBDC se va încheia, când banca centrală, Norges Bank, va decide dacă următorul pas va implica un prototip.

Anul trecut, banca a lansat public sandbox-ul banilor digitali ca cod open-source, dar apoi a precizat că intenția nu este ca produsul final să fie open-source - mai degrabă, se pare că intenționează să folosească avantajele modelului în timpul dezvoltării, iar apoi să renunțe la el.

Unii observatori atrag atenția asupra unora dintre problemele pe care le-ar putea aduce un CBDC, inclusiv pentru companiile care se află în spatele unor monede stabile private, având în vedere că un control și o reglementare sporite reprezintă una dintre forțele care determină guvernele să adopte CBDC-uri în primul rând.

De asemenea, întrucât CBDC sunt legate de identitatea oamenilor, se pune inevitabil problema confidențialității.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE