ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




CBDC: Federal Reserve a publicat o simulare privind implementarea monedei digitale a băncii centrale

Postat la: 25.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Concluziile unui proiect pilot privind utilizarea monedelor digitale ale băncii centrale (CBDC) au arătat că Federal Reserve mai are un drum lung de parcurs până să fie pregătită pentru o monedă digitală.

CBDC-urile diferă de dolarii tradiționali deoarece, dacă ar fi introduse, acestea ar fi emise direct de banca centrală către consumator, fără intermediar; acest lucru diferă de situația actuală, în care dolarul este un pasiv al unei bănci comerciale. De asemenea, CBDC-urile nu sunt la fel cu criptomonedele, care sunt o tehnologie dereglementată, de tip blockchain.

Raportul (pdf) arată că introducerea CBDC-urilor este încă departe de a fi pusă în aplicare, pe fondul problemelor actuale. Proiectul pilot a analizat ce s-ar întâmpla dacă s-ar adopta un CBDC, evidențiind o serie de probleme juridice, de reglementare, tehnice și operaționale.

"Proiectul a oferit informații valoroase despre modul în care un CBDC, alături de alte inovații în domeniul banilor digitali, ar putea debloca beneficii pentru sistemul financiar australian și pentru economia în general", a declarat Brad Jones, guvernatorul adjunct al sistemelor financiare. "Principalele concluzii ale proiectului vor contribui la conturarea următoarei etape a programului de cercetare privind viitorul banilor."

Susținătorii monedei digitale spun că aceasta ar putea fi o modalitate ieftină de a conecta mai multe persoane din întreaga lume care sunt izolate de instituțiile financiare.

"Alții au sugerat că accesul la o formă digitală de bani care nu se bazează pe deținerea unui cont bancar comercial ar putea oferi beneficii sociale anumitor grupuri din comunitate care ar putea întâmpina dificultăți în utilizarea serviciilor bancare convenționale, cum ar fi călătorii, studenții străini și victimele violenței domestice", se arată în raport.

Cu toate acestea, au fost exprimate îngrijorări cu privire la programabilitatea CBDC și la potențialul de control guvernamental asupra obiceiurilor de cheltuire ale oamenilor.

"Numerarul digital ar putea fi programat pentru a se asigura că este cheltuit doar pe bunuri esențiale sau pe bunuri pe care un angajator sau un guvern le consideră raționale", se arată într-un titlu din "The Telegraph", care a stârnit temeri în rândul criticilor CBDC-urilor.

De asemenea, articolul îl citează pe directorul Băncii Angliei, Tom Mutton, care a declarat: "Numerarul digital ar putea fi programat pentru a se asigura că este cheltuit doar pe lucruri esențiale sau bunuri pe care un angajator sau un guvern le consideră rezonabile".

Alții au susținut că CBDC - fiind emise direct de o bancă centrală, adesea sub controlul guvernului - vor duce la un "coșmar totalitar".

"Banii nu ar trebui să fie programabili de către o autoritate centrală. Banii ar trebui să fie o rezervă stabilă de valoare și un mijloc eficient de schimb, nu un instrument de supraveghere, coerciție și control. Banii sănătoși ar trebui să faciliteze tranzacțiile peer-to-peer fără permisiune", spune congresmanul republican Warren Davidson.

Aproape o duzină de țări au lansat un CBDC, potrivit Consiliului Atlantic. SUA, Canada și Marea Britanie se numără printre cele aproape 100 de țări aflate abia în faza de dezvoltare a monedei digitale.

"Un CBDC ar putea schimba fundamental structura sistemului financiar american, modificând rolurile și responsabilitățile sectorului privat și ale băncii centrale", potrivit unui raport al Rezervei Federale.

Administrația Biden a publicat, de asemenea, un ordin executiv care menționează CBDC-urile și reglementarea activelor digitale precum criptomonedele.

"Creșterea activelor digitale creează o oportunitate de a consolida poziția de lider a Americii în sistemul financiar global și la frontiera tehnologică, dar are și implicații substanțiale pentru protecția consumatorilor, stabilitatea financiară, securitatea națională și riscul climatic", se arată în ordin.

"Trebuie să atenuăm riscurile financiare ilicite și de securitate națională reprezentate de utilizarea abuzivă a activelor digitale."

"Un CBDC ar putea fi privit ca o completare favorabilă a inovației din sectorul privat, mai degrabă decât ca un substitut al acesteia", se mai arată în raport.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE