Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cazuri mortale de malarie au apărut în SUA pentru prima dată imediat după lansarea țânțarilor modificați genetic ai lui Bill Gates

Postat la: 29.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O epidemie mortală de malarie a afectat Statele Unite pentru prima dată în ultimii douăzeci de ani, în urma lansării controversatului proiect al lui Bill Gates privind țânțarii modificați genetic. Insectele au fost răspândite chiar in zonele unde au aparut cazurile de boală.

Cinci noi cazuri de malarie - unul în Texas și patru în Florida - au provocat îngrijorare în rândul oficialilor din domeniul sănătății, deoarece au fost contractate la nivel local, ceea ce înseamnă că un țânțar din SUA a fost purtător al parazitului. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din 2003 în Palm Beach County, Florida, potrivit CDC. "Întotdeauna este îngrijorător să ai o transmitere locală într-o zonă", a declarat pentru Vox Estelle Martin, entomolog la Universitatea din Florida.

Nypost.com relatează: "Malaria se răspândește atunci când o persoană purtătoare a parazitului este mușcată de un țânțar. Parazitul se dezvoltă în interiorul țânțarului, care apoi înțeapă o altă persoană - sau mai multe alte persoane, infectându-le cu parazitul. Dar persoanele cu parazitul în sânge nu prezintă întotdeauna simptome, ceea ce face ca boala să se răspândească ușor atunci când o persoană asimptomatică este mușcată."

Simptomele malariei includ febră, tremurături, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, greață, vărsături, diaree și oboseală, potrivit CDC. Dacă nu este tratată prompt, infecția poate provoca icter, anemie, insuficiență renală, convulsii, confuzie mentală, comă și moarte. Malaria poate fi tratată atunci când este diagnosticată suficient de devreme, iar în prezent este disponibil un vaccin.

Schimbările climatice "joacă cu siguranță un rol în bolile transmise prin vectori" pe întreg teritoriul SUA, a declarat Martin. Țânțari infectați cu malarie au fost găsiți într-o zonă umedă din comitatul Sarasota, unde au apărut toate cele patru cazuri din Florida. Oficialii locali au aplicat apoi insecticide care ucid formele adulte și juvenile ale țânțarului.

"Am reușit să ne asigurăm că populația de țânțari din acea zonă este extrem de scăzută", a scris Wade Brennan, un manager pentru țânțari din comitatul Sarasota, într-un e-mail pentru Vox. Cazul din Texas a avut loc în comitatul Cameron din sudul Texasului, de-a lungul graniței dintre Texas și Mexic. Cele cinci cazuri recente ar fi putut fi cauzate și de un călător într-o altă țară care a transportat boala înapoi în SUA, unde a fost mușcat de un țânțar care ulterior a mușcat una dintre persoanele locale.

"Știm, în general, că clima poate fi unul dintre mulții factori care pot avea un impact asupra bolilor transmise prin vectori", a scris un purtător de cuvânt al CDC pentru Vox într-un e-mail, dar migrația ar putea fi un vinovat mai probabil. "În prezent, călătoriile și comerțul global permit ca bolile transmise prin vectori să fie mutate în întreaga lume și transmise de țânțarii sau căpușele locale", a explicat purtătorul de cuvânt, "în special în locuri în care aceste boli ar fi putut fi cândva comune".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE