Cazul procurorului condamnat pentru coruptie, nemultumit ca ramane fara pensie speciala
Postat la: 04.03.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un fost procuror condamnat pentru fapte de coruptie a contestat la CCR, fara succes, prevederea legislativa potrivit careia magistratii condamnati pentru coruptie nu mai primesc pensie speciala.
Angela Nicolae era nemultumita ca dupa condamnare ajunsese sa ia o pensie de 4.340 de lei brut. Angela Nicolae a fost sefa Biroului de Relatii Internationale si Programe - altele decat Phare din Parchetul General. Ea a fost condamnata la 4 ani de inchisoare pentru trei infractiuni de trafic de influenta, intr-un caz celebru instrumentat de DNA.
Potrivit acuzatiilor, ea ar fi pretins de la liderul unei retele de evaziune fiscala, Ghaziri Rami, direct si prin intermediul fiului sau, Daniel Nicolae, sume de bani totalizand 111.715 lei si 1.500 de euro. In schimbul banilor, Angela Nicolae a promis ca va interveni pe langa judecatori si procurori, astfel incat sa ii determine sa pronunte hotarari favorabile lui Ghaziri Rami si firmei sale. Dupa ce ancheta a fost deschisa, in decembrie 2013, Angela Nicolae a demisionat din functia de procuror.
Pe 15 iunie 2015, Inalta Curte a condamnat-o definitiv pentru fapte de coruptie. Magistratii au mentinut si decizia de confiscare de la Angela Nicolae a sumei de 87.715 lei si au confirmat impunerea sechestrului pe un apartament. In acelasi dosar, Daniel Nicolae, fiul procurorului, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare, aceeasi pedeapsa primind si Ghaziri Rami.
La cateva luni de la condamnare, CSM a sesizat Casa de Pensii si a solicitat sa se dispuna luarea masurilor legale care se impun, in legatura cu incetarea platii pensiei de serviciu, incepand cu data ramanerii definitive a hotararii de condamnare pentru infractiuni de coruptie, respectiv 15 iunie 2015. Motivul, in iulie 2014, in plina ofensiva anticoruptie, a fost modificata Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor care stabilea ca magistratii condamnati pentru coruptie nu mai primesc pensii de serviciu.
In aceasta situatie, Casa de Pensii a oprit plata pensiei speciale, iar Angelei Nicolae i s-a acordat pensie pentru limita de varsta, in baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, incepand cu data de 14 martie 2016. Valoarea acesteia a fost de 4.340 de lei brut. Nemultumita de aceasta decizie, Angela Nicolae a chemat in judecata Casa de Pensii. Ea a explicat judecatorilor ca faptele pentru care a fost condamnata sunt din 2012-2013.
Deci anterior momentului decembrie 2013, cand a parasit magistratura prin demisie, si inainte ca legea sa fie modificata in cazul magistratilor condamnati pentru coruptie. Asa ca aceasta prevedere nu ar trebui sa se aplice in cazul sau. Doua instante din Capitala, Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti, au analizat acest caz si au respins solicitarile Angelei Nicolae.
"In speta de fata se retine ca masurile edictate de art. 83 indice2 din Legea 118/2014 (pentru completarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor - n.red.) au avut ca scop reglementarea situatiei speciale a magistratilor condamnati penal pentru savarsirea unor fapte de coruptie, cu privire la care legiuitorul roman a instituit expres ca nu au dreptul la pensie de serviciu.
Ratiunea pentru care s-a stabilit astfel este, fara indoiala, protejarea interesului public, respectiv degrevarea bugetului de stat de efectuarea platii pensiei de serviciu (in cuantum mai mare decat pensie de asigurari sociale) pentru magistrati care au incalcat prevederi legale in exercitarea atributiilor de serviciu (cu atat mai mult cat atributiile de serviciu presupunea acte de interes public) si au fost condamnati penal pentru aceste fapte," motiveaza Curtea de Apel Bucuresti. Judecatorii arata ca Angela Nicolae primeste in continuare pensie, deci nu i-a fost afectat dreptul la pensie.
"Cum apelanta-reclamanta are dreptul la pensie de asigurari sociale, calculata in cuantum de 4.340 lei, Curtea apreciaza ca prin incetarea platii pensiei de serviciu nu i-a fost afectata insasi substanta dreptului la pensie, aceasta beneficiind in continuare de drepturi banesti cu titlul de pensie in cuantum calculat prin raportare la principiul contributivitatii respectiv avandu-se in vedere contributiile pe care partea le-a facut la bugetul asigurarilor sociale in perioada de activitate profesionala," conchide Curtea de Apel Bucuresti.
Desi este infractoare dovedita, in timpul procesului, la solicitarea Angelei Nicolae, Tribunalul Bucuresti a sesizat Curtea Constitutionala cu o exceptie de neconstitutionalitate a articolului din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. La sfarsitul anului trecut, CCR a respins ca neintemeiata exceptia ridicata. Motivarea acestei decizii a fost publicata saptamana trecuta in Monitorul Oficial.
"Masura criticata nu are insa semnificatia aplicarii unei pedepse complementare pentru savarsirea acelei infractiuni, asa cum pretinde autoarea exceptiei, ci constituie retragerea sau refuzul acordarii unui beneficiu, reprezentat de pensia de serviciu, mentinandu-se intact dreptul la pensia in sistemul public.
Neacordarea sau, dupa caz, sistarea pensiei de serviciu nu are natura juridica a unei sanctiuni penale, ci, asa cum s-a aratat mai sus, intervine ca urmare a constatarii neindeplinirii conditiilor morale indispensabile pentru obtinerea acesteia, cand se demonstreaza faptul ca magistratul in cauza nu a avut un comportament care sa merite sa fie recompensat prin acordarea acestui tip de pensie," explica CCR.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF introduce o taxă pentru o nouă categorie de venituri obținute din lumile virtuale
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat recent pe site-ul instituţiei "Broşura privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din tranzacţionarea jetoanelor nefungibile (NFT, după termenul englezesc nonfungible token)", care aduce clarificări despre tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din vânzarea NFT-urilor.
-
Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
Europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, vine cu o ipoteză interesantă, după ce România a intrat în spațiul Schengen, la capătul a doi ani de umilințe din partea Austriei. Rareș Bogdan arată faptul că votul de la alegerile prezidențiale a fost alimentat puternic de frustrarea acumulată de cetățenii români, care s-au trădați de Europa.
-
Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
In noiembrie Olanda a anuntat ca a reintrodus controalele la frontiere indiferent de acordurile tarilor Schengen. Mai inainte de asta, in primavara lui 2024, Austria anunta reintroducerea controlalelor la frontierele cu Cehia si Ungaria. Au mai reintrodus restrictii Germania si Italia, iar mai apoi Franta, Norvegia, Danemarca, Slovenia si Suedia.
-
La Nina aduce o inversiune termică de proporții: Lovesc fenomene extreme și va fi un ger de crapă pietrele
Fenomenul meteorologic La Nina va genera o inversiune termică de proporții și va aduce cu sine o răcire accentuată a vremii, dar și fenomene extreme. Spre deosebire de El Nino, care a caracterizat primăvara anului 2024, fenomenul La Nina se va manifesta în perioada decembrie 2024 - februarie 2025 și va aduce cu sine temperaturi extrem de scăzute.
-
Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
Budapesta a anunţat, după discuţia la telefon a premierului ungar Vikor Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin, că Kievul a respins o oferă de încetarea a ostilităţilor "de Crăciun" şi un schimb de prizonieri. În schimb, Ucraina neagă că a discutat cu premierul ungar despre un armistiţiu de sărbători.
-
Europa: Virusul poliomielitei a fost depistat în apă. Boala te paralizează în câteva ore!
Sistemele de monitorizare a apelor uzate din Germania, Spania și Polonia au detectat prezența virusului poliomielitei, o descoperire îngrijorătoare pentru Europa, care a fost declarată liberă de polio în 2002.
-
Pare sa fie adevarat: Baba Vanga prezice izbucnirea unui război de proporții în Europa în 2025
Anul 2025 va veni cu un război de proporții în Europa. Așa sună una din profețiile făcute de Baba Vanga pentru anul care stă să înceapă. Conform prezicătoarei, urmează decimarea populației de pe continent și schimbări care vor rescrie cursul istoriei.
-
Cine controlează țânțarii deține controlul asupra populației globului. Insecta ne poate decima in numai câțiva ani
Țânțarul este considerat cel mai periculos animal din lume, fiind responsabil pentru sute de mii de decese anual, chiar se poate ajunge in unele cazuri si la peste 2,5 milioane de decese anual. Deși animale precum rechinii sau urșii ocupă un loc important în percepția publică asupra pericolelor din natură, statisticile arată o realitate diferită.
-
Sfatul scandalos pe care i l-a dat un chatbot unui adolescent: ce i-a propus să le facă părinților săi a fost la un pas de crimă
Părinții a doi adolescenți din Texas au intentat proces companiei Character.AI, susținute de Google, acuzând faptul că boții, ce pot lua chipul unor personaje sau persoane reale, le-au abuzat copii, relatează presa americană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 3.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 4.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 5.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 6.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 7.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 8.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 9.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu