Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cazul Caracal - fake news-uri elaborate la Budapesta, via Moscova!

Postat la: 17.08.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Jurnalistul Bayer Zsolt a publicat în 14 august în cunoscutul cotidian ungar Magyarnemzet un editorial în care, speculând tragicele evenimente petrecute în Caracal, a încercat să demonstreze că autorităţile române sunt foarte active atunci când vine vorba de documentarea faptelor de corupţie ale unor etnici maghiari cu funcţii de decizie în statul român, dar încearcă să muşamalizeze situaţia celor 2 tinere răpite şi, probabil, ucise în Caracal.

Într-un colaj de ştiri adevărate mixate cu date false, lipsit de orice minim spirit deontologic, Bayer Zsolt, un jurnalist extrem de apropiat Guvernului Orban şi implicat, de-a lungul timpului, în diverse acţiuni provocatoatre la adresa României, speculează cu un cinism care nu ar trebui să existe într-o societate democratică dispariţia Alexandrei şi Luizei, pentru a demonstra, vezi doamne, spiritul anti-maghiar care ar caracteriza structurile de forţă din România.

I se poate reprosa lui Bayer Zsolt că indiferent cât de tare l-ar durea anchetarea unor apropiaţi ai Guvernului Orban din România pentru fapte de corupţie, indiferent cât de tare l-ar deranja condamnarea unora dintre aceştia la închisoare, nu este voie să te foloseşti niciodată, dar niciodată, de tragedia unor familii pentru a încerca să susţii propriile terorii, fie chiar şi dacă acestea sunt comandate de la cele mai înalte niveluri de decizie din Budapesta!

Lăsând la o parte însă latura emoţională, putem constata că articolul lui Bayer Zsolt a apărut la o zi distanţă după ce publicaţia oficială a propagandei Federaţiei Ruse, Sputnik, publica o teorie similară despre cazul Caracal, dovedind exact acelaşi cinims feroce şi lovind, nici mai mult nici mai puţin în România şi SUA... teorie a conspiraţiei din care lipseau doar... maghiarii.

Ştim bine cât de apropiat a fost premierul ungar Viktor Orban de preşedintele Vladimir Putin în ultimii ani de zile. Şi la fel de bine, ştim din presa ungară cât de apropiat este domnul Bayer Zsolt de Orban Viktor şi Kover Laszlo, preşedintele Parlamentului Ungariei dar şi de serviciile secrete ungare, publicaţia index.hu dezvăluind implicarea sa într-o operaţiune a serviciilor secrete de discreditare a unor organizaţii neguvernamentale ungare anti-Orban.

Mai mult, este de notorietate deja faptul că Kover Laszlo a condus structurile informative ungare la finalul anilor 90, iar împreună cu Bayer Zsolt, jurnalistul Lukacs Csaba, Veress Laszlo, şeful său de cabinet al preşedintelui Parlamentului Ungariei şi istoricul Frater Oliver au încercat să orchestreze operaţiunea de reînhumare în România a scriitorului fascist şi anti-semit Nyiro Jozsef, eveniment care a generat un amplu scandal diplomatic româno-ungar şi de care, se pare din nou, că serviciile de informaţii ungare nu au fost străine.

Iar pentru cititorii noştri mai tineri, trebuie menţionat şi faptul că lui Bayer Zsolt i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul României în anul 2004 pentru desfăşurarea unor acţiuni ostile României, legate de promovarea ideii de separare teritorială, idee care şi atunci şi acum este sprijinită cu mult entuziasm de Budapesta, prin toate mijloacele de care aceasta dispune! Şi culmea, căruia i-au sărit în apărare, pentru a încerca revenirea asupra deciziei, tocmai parlamentarii UDMR de atunci!

Stăm, aşadar să ne întrebăm dacă cincimsul din articol al lui Bayer Zsolt a avut o cauză lăuntrică, cunoscută fiind aversiunea sa faţă de România sau, dimpotrivă, acest cinism are legătură cu interesele Moscovei în regiune, Federaţie Rusă care speculează orice subiect, indiferent cât de meschin ar fi acest gest, pentru a-şi promova interesele în regiune. Ori, două articiole apărute pe o temă similară, la o zi distanţă, într-o publicaţie rusească şi într-una occidentală, trase parcă la indigo, ar fi încadrate , cel mai probabil, într-un manual de dezinformare, în categoria unor acţiuni coorodnate de servicii secrete mai degrabă decât într-o nevinovată sau nefericită coincidenţă. Într-un stat de drept autentic şi într-o logică normală am putea aştepta chiar o dezminţire din partea domnului Kelemen Hunor, preşedintele UDMR faţă de fabulaţiile jurnalistului ungar. Dar banii serioşi primiţi din Budapesta, prietenia cu Viktor Orban şi Kover Laszlo, dar şi modul de comportare al UDMR dintotdeauna vor face, cel mai probabil, ca domnul Kelemen Hunor să ignore un asemenea gest....gest care este privit, probabil, cu entuziasm la Moscova...

sursa: adevarul.ro

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE