ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Cât va mai dura până când angajații din România vor fi înlocuiți de inteligența artificială: "O să existe un haos în piața locurilor de muncă"

Postat la: 12.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Inteligența artificială începe să câștige tot mai mult teren în domeniile de activitate din țara noastră. Un studiu publicat de Fondul Monetar de Investiţii arată că aproape 40% dintre joburile existente la nivel internaţional sunt expuse la inteligenţa artificială. Așadar, potrivit experților, multe job-uri vor fi afectate, printre domenii aflându-se cel bancar și contabilitatea.

Viitorul inteligentei artificiale (n.r.AI) va avea cu siguranță un impact foarte mare asupra României, și asupra lumii în general. Cel puțin până în acest moment tehnologia a avansat foarte mult, lucru care nu poate fi contestat, având în vedere că unele acțiuni și procese au fost simplificate. Întrebarea este, oare la ce nivel vor avansa lucrurile? Experții nu neagă deloc faptul că inteligența artificială va crea probleme, mai ales în sectorul locurilor de muncă.

"O să existe un haos în piața de muncă, pentru că se reduc posturile, dar trebuie să vedem puțin și cum ne adaptăm și ce soluții găsim. La pozițiile de începători nu o să fie foarte amuzant pentru că automat o să reducă posturile și o să existe foarte mare concurență. Momentan industria AI nu a fost destul de mult luată în considerare în România", a declarat Codruț Gabur, specialist IT, pentru Ziare.com. Sursa precizată spune că reducerea de personal a avut loc deja în ultimul timp, însă, ceea ce se încearcă, de fapt, este eficientizarea efectivă a activităților, lucru pe care foarte mulți nu-l văd deloc cu ochi buni.

"Nu au dispărut neapărut domenii de tot, dar se merge pe ideea că o persoană poate suplini locul la 3, datorită implicării AI-ului în munca de zi cu zi. Bineînțeles, acum se vrea mai mult reducerea timpilor morți, sau timpilor mecanici pe care oamenii îi fac, cum ar fi de exemplu partea de introducere de baze de date, administrarea lor, sau chiar și partea de suport pe site-uri. Cel mai bun exemplu sunt băncile, pentru că acestea au de mulți ani un robot cu care vorbești înainte să discuți cu un agent. Deja metoda aceasta a fost implementată pe o zonă mai de larg consum de antreprenori, în care, înainte de a începe să ia legătura cu un agent, se vorbește cu un roboțel care îi precalifică", a mai explicat expertul.

Cel puțin în domeniul bancar din Europa deja au fost anunțate noi măsuri. Spre exemplu, în Italia, o companie a anunțat că va reduce personalul cu aproximativ 2000 de membrii în următorii ani, conform Bloomberg. În schimb, banca a spus că se va baza pe sisteme de automatizare și optimizare dotate cu inteligență artificială. Așadar, în viitorul apropiat vor dispărea din ce în ce mai multe locuri de muncă, vizate fiind în principal sarcinile repetitive. În alte domenii însă va fi nevoie totuși de oameni care să verifice procesul efectuat de sistemele automatizate.

"La cum evoluează tehnologia, eu zic că în cinci ani deja avem o piață care este foarte populată de zona de AI. Locurile de muncă care sunt cele mai sensibile ar fi partea aceasta de contabilitate, data entry, customer support pe anumite zone, copyrighting, editor video, graphic designer și web developer. Cele care vor rezista sunt în zona de strateg de business, avocat, antrenor, bucătar, somelier, atleții, actorii de teatru, deoarece cei de film sunt deja înlocuiți, inginerii de construcții, asistenții medicali, instalator, mecanic, arheolog, frizer și tatuator", a mai spus Codruț Gabur.

Desigur, există și domenii unde ar trebui ca românii să vadă cu ochi buni ajutorul oferit de AI, deoarece într-adevăr rezultatele pot fi uimitoare. În cazul medicinei lucrurile au devenit mult mai simple în ceea ce privește procedurile. "AI poate fi un sprijin important, de exemplu în medicină, pentru acuratețea diagnosticului și a execuției actului medical. Pe măsură ce AI învață mai multe, companiile își vor pune întrebări despre rentabilitatea omului ori a mașinii. Când costul și parametrii operaționali ai acestei soluții automatizate devin mai buni decât cei ai unui salariat, atunci transformarea are sens", a precizat Raluca Pârvu, business manager la BPI Group.

Mai mult, tot ce înseamnă educație de bază nu o să dispară niciodată, spun experții, însă este vorba de adaptabilitate. De exemplu, un colegiu privat din Marea Britanie are deja o sală de clasă în care va preda inteligența artificială în locul profesorilor umani, informează Sky News. Noul sistem va crea programe de studiu pentru fiecare elev, în funcție de capacitățile pe care le are. Acest model ar putea fi răspândit și în Europa în viitorul apropiat.

"Sunt domenii care îmbrățișează AI-ul pentru că văd valoarea efectivă în viața de zi, iar aici pot să dau exemplu pe Iancu Guda, care a dezvoltat el propriul AI. Practic și-a luat toți angajații și au creat patternuri (n.red. tipare, modele) prin care să poată să genereze niște analize financiare pe baza unui AI. Ulterior, oamenii intrau doar să vadă dacă totul e corect și au redus timpul de lucru de la 6h la 15 minute. Cel mai probabil vor fi înlocuiți și profesorii în România, doar că ar trebui gândit ca o fuziune, nu ca o înlocuire. Se pot găsi sisteme prin care copiii pot învăța ușor și aplicat pe tipologiile lor de personalitate", a mai precizat expertul IT.

Predicțiile unui raport al Goldman Sachs evidenţiază că Inteligenţa Artificială ar putea înlocui până la 300 de milioane de locuri de muncă, până în anul 2030, fenomen care va afecta aproximativ 25% dintre sarcinile de muncă din SUA şi Europa.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE