ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Calculatorul AI recent dezvoltat care poate prezice cu o precizie înfricoșătoare momentul în care o persoană va muri

Postat la: 23.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Deși majoritatea oamenilor nu se grăbesc să afle când vor muri, un calculator AI recent dezvoltat poate prezice cu o precizie înfricoșătoare momentul în care o persoană va muri.

"Folosim tehnologia din spatele lui ChatGPT pentru a analiza viețile umane, reprezentând fiecare persoană ca secvența evenimentelor care au loc în viața acesteia", a spus Sune Lehmann, autorul principal al studiului din decembrie 2023, într-un interviu pentru The Post.

În raport, profesorul de rețele și sisteme complexe de la Universitatea Tehnică din Danemarca și coautorii săi introduc un algoritm cunoscut sub numele de "life2vec", care folosește anumite detalii din viața unei persoane - inclusiv venitul, profesia, locuința și istoricul de sănătate - pentru a determina speranța de viață cu o corectitudine de 78%.

"Folosim faptul că, într-un anumit sens, viețile umane împărtășesc o similaritate cu limbajul", a explicat Lehmann. "La fel cum cuvintele urmează unul pe cealalt în propoziții, evenimentele se succed în viețile umane."

Puțin diferit de ChatGPT, life2vec poate calcula rezultatele vieții unui bărbat sau ale unei femei examinând îndeaproape trecutul lor.

Acest model poate prezice aproape orice," a spus Lehmann pentru The Post, care a remarcat că echipa sa de cercetare a folosit, de asemenea, programul specializat pentru a prezice personalitățile oamenilor și deciziile de a se muta în străinătate.

Echipa lui Lehmann a examinat o populație heterogenă de subiecți din Danemarca, constând din 6 milioane de oameni, diferiți ca sex și vârstă, între 2008 și 2020. cei care au realizat analizele au folosit life2vec pentru a descoperi care dintre subiecți ar putea trăi cel puțin patru ani după 1 ianuarie 2016.

"Scara setului nostru de date ne permite să construim reprezentări la nivel de secvență ale traiectoriilor individuale ale vieții umane, care detaliază modul în care fiecare persoană se mișcă în timp", se arată în raport. "Putem observa cum evoluează viețile individuale în funcție de diverse tipuri de evenimente (informații despre un atac de cord sunt combinate cu creșteri de salariu sau informații despre mutarea de la un mediu urban la unul rural)."

Cercetătorii au furnizat informații specifice AI-ului pentru fiecare participant la studiu, folosind un limbaj simplu, cum ar fi: "În septembrie 2012, Francisco a primit 20.000 de coroane daneze ca paznic la un castel din Elsinore" sau "În al treilea an la internatul secundar, Hermione a urmat cinci cursuri."

Apoi, au atribuit diferite tokenuri digitale fiecărei categorii de date. De exemplu, o fractură a antebrațului este reprezentată ca S52; lucrul într-un magazin de tutun este codificat ca IND4726, venitul este reprezentat de 100 de tokenuri digitale diferite; iar "hemoragia postpartum" este O72.

Folosind informațiile furnizate, life2vec a prezis aproape perfect cine a murit până în 2020 în mai mult de trei sferturi din cazuri.

Conform studiului, unii dintre factorii care pot contribui la decesul prematur includ sexul masculin, diagnosticul de sănătate mintală sau a fi într-o profesie calificată. Obținerea unui venit mai mare sau a fi într-o poziție de conducere au fost ambele asociate cu o viață mai lungă.

Cu toate acestea, Lehmann a subliniat pentru The Post că niciunui participant la studiu nu i s-au comunicat predicțiile despre moarte.

"Asta ar fi foarte iresponsabil", a spus el, menționând că el și echipa sa speră să împărtășească în cele din urmă mai multe detalii ale rezultatelor lor într-un mod care să protejeze confidențialitatea celor implicați în cercetare.

"Dar totuși putem învăța de la life2vec care sunt factorii care ar putea contribui la o viață mai lungă", a spus Lehmann. "Nu am explorat în detaliu acest aspect, dar aceasta este o altă aplicație importantă a modelului."

Botul nu este disponibil în prezent publicului larg sau corporațiilor. Și în cazul lansării sale la scară largă - dacă va deveni vreodată disponibil pentru utilizarea generală, probabil nu va fi folosit pentru situații precum redactarea politicilor de asigurare sau luarea deciziilor de angajare.

"Predicțiile nu sunt folosite pentru nimic," a insistat Lehmann. "Scopul life2vec este să înțeleagă ce este posibil și ce nu este posibil să prezici."

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE