ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Cât plătește România ca dobânzi la datoria publică. Povara bugetară este printre cele mai mari din Europa

Postat la: 30.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

România are una dintre cele mai mari poveri fiscale din Europa privind dobânzile anuale pentru datoria publică. În acest an se va clasa pe locul 4 în UE, iar datoria publică continuă să crească, în timp ce premierul Ciolacu vrea concesii de la Comisia Europeană pentru a continua investițiile în infrastructură.

O parte mai puțin discutată a datoriei publice în creștere sunt dobânzile care trebuie plătite anual pentru ca economia României să rămână credibilă la nivel internațional. Pentru 2024, România se află pe locul 4 în Europa cu privire la dobânzile pentru datoria publică. Pentru fiecare 100 de euro venituri totale la buget, România are de plătit 5,8 euro doar pentru dobânzi, arată calculele Profit.ro bazate pe estimările Comisiei Europene.

Povara bugetară a dobânzilor la datoria publică este similară cu cea din Spania în 2024 și doar 3 alte țări au de plătit și mai mult în urma îndatorării. Țara noastră a fost depășită doar de Ungaria, care urmează să plătească pe dobânzi 11,4% din veniturile bugetare totale, Italia cu 8,4% și Grecia cu 7%. Dincolo de ritmul alert în care s-au îndatorat guvernele din ultimii ani, România are și o problemă legată de dobânzile mari cerute de către investitori pentru finanțare.

La finalul lui 2023, datoria publică era de 783,5 miliarde de lei, dar în luna mai atinsese deja pragul de 862,34 miliarde lei. Predicțiile pentru acest an indică o creștere susținută. Estimările pentru 2024 vizau un deficit bugetar de 5% din PIB, adică 87 miliarde de lei, dar Comisia Europeană estimează o cifră apropiată de 7%.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE