Când vacile râgâie, clima se cutremură. Un startup din Boston de al lui Bill Gates lucrează la un vaccin pentru a rezolva această problemă!
Postat la: 07.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Metanul emis de cele peste un miliard de bovine din lume care râgâie are aproximativ același impact asupra climei ca toate vehiculele de pasageri de pe planetă și de patru ori mai mare decât cel al tuturor companiilor aeriene, potrivit lui Colin South, director executiv al ArkeaBio, o firmă de biotehnologie agricolă din Boston.
Dioxidul de carbon poate atrage mai multă atenție, dar metanul este mai puternic, cu o putere de încălzire de 84 de ori mai mare pe o perioadă de 20 de ani, potrivit experților în energie din Uniunea Europeană. ArkeaBio lucrează la un vaccin care ar urma să fie administrat bovinelor nu pentru a preveni bolile, ci pentru a reduce emisiile de metan cauzate de un grup de microorganisme din stomacul acestora.
Înființat în 2021, startup-ul testează de aproximativ un an un vaccin candidat în cadrul unor teste pe bovine, cu ajutorul cercetătorilor de la Texas A&M University, a precizat South. ArkeaBio speră ca Departamentul de Agricultură al SUA să aprobe vaccinul experimental al firmei în trei sau patru ani.
„Am avansat mult în ultimele aproximativ 18 luni", a declarat South, care a crescut într-o fermă de oi cu 1.000 de capete în Noua Zeelandă și are un doctorat în inginerie de bioproces de la Dartmouth College. „Suntem încrezători, din ceea ce vedem, că mecanismul de acțiune funcționează", a adăugat el.
ArkeaBio a anunțat recent că a strâns 26,5 milioane de dolari într-o rundă de finanțare condusă de Breakthrough Energy Ventures, fondul axat pe climă inițiat de Bill Gates.
„Reducerea emisiilor de metan din sectorul agricol este una dintre cele mai presante provocări în lupta de astăzi împotriva schimbărilor climatice", a declarat Chris Rivest, președintele consiliului de administrație al ArkeaBio și partener la Breakthrough, într-un comunicat. „Abordarea ArkeaBio care utilizează tehnologii inovatoare de vaccinare va crea soluții eficiente și masiv scalabile", a adăugat el.
Justin Tupper, președintele Asociației crescătorilor de bovine din Statele Unite, a declarat că nu crede că râgâielile vacilor sunt un contribuitor major la emisiile de gaze cu efect de seră și a calificat drept „ridicolă" ideea de a vaccina bovinele pentru a reduce metanul.
Ecologiștii care susțin astfel de propuneri „ard mai mult metan în avioanele lor private decât o fac vacile tot anul", a spus el într-un interviu telefonic din Dakota de Sud.
La rândul lor, susținătorii vaccinului spun că necesitatea de a reduce emisiile de metan ale vacilor provine din modul în care funcționează sistemul lor digestiv.
Bovinele fac parte dintr-un grup de animale cunoscute sub numele de rumegătoare, care include și căprioarele, oile, caprele și bivolii. Toate acestea au un stomac de rumegătoare, un organ cu patru camere. Acesta le permite să mănânce alimente bogate în fibre, cum ar fi iarba și fânul, dar produce și trilioane de microorganisme în cea mai mare cameră.
ArkeaBio lucrează la un vaccin care ar viza un subgrup producător de metan numit metanogeni. Vaccinul ar stimula anticorpii să se lege de metanogeni și să-i neutralizeze. Nu există niciun indiciu că acest lucru ar dăuna vitelor, a spus South.
Vaccinul ar fi probabil administrat de câteva ori pe an. Bovinele primesc deja vaccinuri regulate pentru a le proteja împotriva brucelozei, a bolilor respiratorii, a diareei virale bovine și a altor afecțiuni.
Oamenii de știință și biotehnologiile agricole au experimentat o varietate de abordări pentru a reduce emisiile de metan. Acestea includ aditivi pentru hrana animalelor, cum ar fi algele marine. Un start-up britanic, ZELP, a dezvoltat chiar și o mască pentru bovine pentru a capta gazele cu efect de seră după ce animalele eructează.
South spune că un vaccin ar fi cea mai eficientă și durabilă soluție.
„Trebuie să aveți ceva care să aibă un impact de durată", a spus el. „Aici vedem că vaccinurile au un avantaj real."
ArkeaBio are aproximativ 20 de angajați și se află în fosta fabrică de lapte Hood Milk Plant din Charlestown, un loc potrivit pentru o companie care se concentrează pe bovine.
Recenta rundă de finanțare a atras noi investitori, printre care Fundația Grantham pentru protecția mediului, AgriZeroNZ, Rabo Ventures, Overview Capital și The51 Food & AgTech Fund.
AgriZeroNZ, un parteneriat public-privat între guvernul Noii Zeelande și firmele agricole, a transmis: „Un vaccin împotriva metanului pentru rumegătoare este recunoscut la nivel internațional ca fiind «Sfântul Graal» pentru a oferi o reducere a metanului la costuri reduse și la scară de masă."
Noua Zeelandă s-a concentrat pe reducerea emisiilor de metan deoarece agricultura reprezintă o parte importantă a economiei sale. Guvernul națiunii a declarat o urgență climatică în 2020.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Israelul a distrus centrul de cercetare secret pentru dezvoltarea armelor nucleare din Iran
În timpul atacului asupra Iranului de la sfârșitul lunii octombrie, Israelul a distrus un centru ultrasecret activ de cercetare în domeniul armelor nucleare, relatează Axios, citând oficiali americani și israelieni.
-
Primul robot umanoid electric din lume este open source pentru a accelera intrarea roboților în viața oamenilor
Primul robot umanoid electric din lume, „Tiangong", a fost trecut luni în modul open source, o inițiativă care ar trebui să faciliteze dezvoltarea secundară a roboților umanoizi și să accelereze integrarea roboților în viața umană. Dezvoltat de Centrul Național și Local de Inovare Robotică din Beijing, Tiangong este primul robot umanoid de dimensiuni normale alimentat exclusiv cu energie electrică.
-
Studiu: Radiațiile 5G modifică țesutul cerebral al șoarecilor de laborator
S-a descoperit, deloc surprinzător, că radiațiile de la telefoanele mobile au dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator. Potrivit unei echipe de oameni de știință de la Universitatea de Stat Tomsk (TSU) din Rusia, expunerea controlată la spectrul de radiații 5G a dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator.
-
Cercetătorii sunt uluiți: Au oamenii capacitatea latentă de a regenera părți ale corpului la fel ca salamandrele?
Am auzit cu toții de salamandre și alți amfibieni care își regenerează membrele, dar pot oamenii să facă același lucru? Primul dvs. instinct ar putea fi să spuneți că acest lucru este imposibil, dar există unele dovezi anecdotice că copiilor le poate crește din nou un deget după un accident - deși este un domeniu în care există surprinzător de puține cercetări.
-
Carmen Harra a prezis moartea lui Silviu Prigoană: "I-am spus Adrianei în privat... Eu nu cred că a murit de inimă"
Renumitul parapsiholog Carmen Harra, cunoscută în special pentru prezicerile ei, susține că a prevăzut decesul afaceristului Silviu Prigoană, informând-o și pe Adriana Bahmuțeanu, fosta soție a acestuia.
-
Pe Borbely de la Hidroelectrica l-au lăsat nervii. A dat cu cafeaua de toți pereții de i-a făcut țăndări
Președintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, a aruncat o cană cu cafea într-un perete de sticlă și l-a făcut țăndări sub privirile a 60 de subalterni.
-
Ultima SuperLuna a anului și ploaie de stele căzătoare în acest weekend
Luna plină din noiembrie, cunoscută și sub numele de luna castorului, va străluci pe cer vineri ca ultima superlună a anului. Potrivit Societății americane de meteoriți, pentru cei care observă globul auriu în acest weekend, ploaia de meteoriți Leonid care își atinge apogeul în noaptea de sâmbătă spre duminică, ar putea fi un bonus.
-
I se rupe de popor: Iohannis a plecat astăzi în Germania cu avionul privat
Klaus Iohannis nu renunță la confort nici la final de mandat, în ciuda scandalului legat de cheltuielile Administrației Prezidențiale. Președintele a plecat astăzi în Germania, tot cu un avion privat.
-
E clar că-i vinovata! Comisia Europeană refuză să dezvăluie discuțiile prin SMS între Von der Leyen și șeful Pfizer din timpul pandemiei. Scandalul pe larg
Comisia Europeană a refuzat să pună la dispoziție mesajele text pe care președinta Ursula von der Leyen le-a trimis directorului general al companiei Pfizer în plină pandemie Covid, ceea ce reprezintă o problemă în materie de transparență cu privire la o importantă afacere cu vaccinuri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Urmărirea locației telefoanelor a scăpat de sub control. Iată cum să te aperi
- 4.Congresul SUA vrea să interzică părți din Biblie care menționează că Iisus Hristos a fost ucis de evrei
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 7.Regele Charles e somat să facă un anunț istoric înainte ca grupul condus de Mark Zuckerberg să bulverseze omenirea
- 8.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 9.Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
- 10.Consecințele revenirii la putere a lui Donald Trump, cum vor evolua războaiele planetare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu