Când vacile râgâie, clima se cutremură. Un startup din Boston de al lui Bill Gates lucrează la un vaccin pentru a rezolva această problemă!
Postat la: 07.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Metanul emis de cele peste un miliard de bovine din lume care râgâie are aproximativ același impact asupra climei ca toate vehiculele de pasageri de pe planetă și de patru ori mai mare decât cel al tuturor companiilor aeriene, potrivit lui Colin South, director executiv al ArkeaBio, o firmă de biotehnologie agricolă din Boston.
Dioxidul de carbon poate atrage mai multă atenție, dar metanul este mai puternic, cu o putere de încălzire de 84 de ori mai mare pe o perioadă de 20 de ani, potrivit experților în energie din Uniunea Europeană. ArkeaBio lucrează la un vaccin care ar urma să fie administrat bovinelor nu pentru a preveni bolile, ci pentru a reduce emisiile de metan cauzate de un grup de microorganisme din stomacul acestora.
Înființat în 2021, startup-ul testează de aproximativ un an un vaccin candidat în cadrul unor teste pe bovine, cu ajutorul cercetătorilor de la Texas A&M University, a precizat South. ArkeaBio speră ca Departamentul de Agricultură al SUA să aprobe vaccinul experimental al firmei în trei sau patru ani.
„Am avansat mult în ultimele aproximativ 18 luni", a declarat South, care a crescut într-o fermă de oi cu 1.000 de capete în Noua Zeelandă și are un doctorat în inginerie de bioproces de la Dartmouth College. „Suntem încrezători, din ceea ce vedem, că mecanismul de acțiune funcționează", a adăugat el.
ArkeaBio a anunțat recent că a strâns 26,5 milioane de dolari într-o rundă de finanțare condusă de Breakthrough Energy Ventures, fondul axat pe climă inițiat de Bill Gates.
„Reducerea emisiilor de metan din sectorul agricol este una dintre cele mai presante provocări în lupta de astăzi împotriva schimbărilor climatice", a declarat Chris Rivest, președintele consiliului de administrație al ArkeaBio și partener la Breakthrough, într-un comunicat. „Abordarea ArkeaBio care utilizează tehnologii inovatoare de vaccinare va crea soluții eficiente și masiv scalabile", a adăugat el.
Justin Tupper, președintele Asociației crescătorilor de bovine din Statele Unite, a declarat că nu crede că râgâielile vacilor sunt un contribuitor major la emisiile de gaze cu efect de seră și a calificat drept „ridicolă" ideea de a vaccina bovinele pentru a reduce metanul.
Ecologiștii care susțin astfel de propuneri „ard mai mult metan în avioanele lor private decât o fac vacile tot anul", a spus el într-un interviu telefonic din Dakota de Sud.
La rândul lor, susținătorii vaccinului spun că necesitatea de a reduce emisiile de metan ale vacilor provine din modul în care funcționează sistemul lor digestiv.
Bovinele fac parte dintr-un grup de animale cunoscute sub numele de rumegătoare, care include și căprioarele, oile, caprele și bivolii. Toate acestea au un stomac de rumegătoare, un organ cu patru camere. Acesta le permite să mănânce alimente bogate în fibre, cum ar fi iarba și fânul, dar produce și trilioane de microorganisme în cea mai mare cameră.
ArkeaBio lucrează la un vaccin care ar viza un subgrup producător de metan numit metanogeni. Vaccinul ar stimula anticorpii să se lege de metanogeni și să-i neutralizeze. Nu există niciun indiciu că acest lucru ar dăuna vitelor, a spus South.
Vaccinul ar fi probabil administrat de câteva ori pe an. Bovinele primesc deja vaccinuri regulate pentru a le proteja împotriva brucelozei, a bolilor respiratorii, a diareei virale bovine și a altor afecțiuni.
Oamenii de știință și biotehnologiile agricole au experimentat o varietate de abordări pentru a reduce emisiile de metan. Acestea includ aditivi pentru hrana animalelor, cum ar fi algele marine. Un start-up britanic, ZELP, a dezvoltat chiar și o mască pentru bovine pentru a capta gazele cu efect de seră după ce animalele eructează.
South spune că un vaccin ar fi cea mai eficientă și durabilă soluție.
„Trebuie să aveți ceva care să aibă un impact de durată", a spus el. „Aici vedem că vaccinurile au un avantaj real."
ArkeaBio are aproximativ 20 de angajați și se află în fosta fabrică de lapte Hood Milk Plant din Charlestown, un loc potrivit pentru o companie care se concentrează pe bovine.
Recenta rundă de finanțare a atras noi investitori, printre care Fundația Grantham pentru protecția mediului, AgriZeroNZ, Rabo Ventures, Overview Capital și The51 Food & AgTech Fund.
AgriZeroNZ, un parteneriat public-privat între guvernul Noii Zeelande și firmele agricole, a transmis: „Un vaccin împotriva metanului pentru rumegătoare este recunoscut la nivel internațional ca fiind «Sfântul Graal» pentru a oferi o reducere a metanului la costuri reduse și la scară de masă."
Noua Zeelandă s-a concentrat pe reducerea emisiilor de metan deoarece agricultura reprezintă o parte importantă a economiei sale. Guvernul națiunii a declarat o urgență climatică în 2020.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu