Bruxelles-ul recunoaște: Ucraina a câștigat 25 de miliarde de euro din exportul fără taxe vamale a produselor agricole care a falimentat fermierii români și est-europeni
Postat la: 20.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Exportul fără taxe vamale de produse agricole ucrainene către UE, care a provocat o criză în Europa de Est, a permis Ucrainei să câștige 25 de miliarde de euro, a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Miriam Garcia Ferrer.
„Coridoarele de solidaritate au permis Ucrainei să exporte 57 de milioane de tone de produse agricole. Acest lucru le-a permis operatorilor economici și producătorilor agricoli ucraineni să câștige 25 de miliarde de euro", a spus ea la un briefing la Bruxelles.
Cifrele falimentului fermierilor români cu complicitatea Bruxellesului
România a importat în 2022 de peste 20 de ori mai multe produse agro-alimentare ucrainene decât în 2021. În 2022, România a importat 2,1 milioane de tone de produse agro-alimentare din Ucraina, în valoare de aproape 1,1 miliarde de euro, potrivit datelor provizorii transmise de INS Europei Libere.
Cantitatea a fost de peste 20 de ori mai mare decât în 2021, când cumula 118.000 de tone. Valoarea importurilor agro-alimentare din 2021, de 128 de milioane de euro, de „doar" nouă ori mai mică decât în 2022. Asta întrucât la acea vreme nu erau scutite de taxe vamale, astfel că prețul era mai ridicat.
Cantitativ, România a importat în 2022 peste 4,5 milioane de tone de produse ucrainene, din care peste 2,4 milioane de tone (peste 50%) au fost agro-alimentare.
În 2021, din cantitatea totală a importurilor din Ucraina a fost de 3,4 milioane de tone, din care puțin peste 110.000 de tone au fost produse agro-alimentare. Ca valoare, produsele agro-alimentare au reprezentat aproape 1,1 mld euro (aproape 50%) din totalul de 2,2 mld euro al importurilor din Ucraina în 2022.
În 2021, acestea au însumat 127 de milioane de euro (sub 10%) din totalul importurilor ucrainene, în valoare de 1,3 mld euro. Gama produselor agro-alimentare include în total 90 de categorii de produse, de la fructe și legume, la uleiuri, ape minerale, alcool, lactate, carne și chiar animale vii, clasificate conform Nomenclatoarelor naționale și europene.
Cele mai mari cantități importate în 2022 au fost cele de cereale și oleaginoase: porumb, grâu, floarea-soarelui, rapiță și soia. În cazul acestora, cantitatea importată în 2022 a fost de aproximativ 200 de ori mai mare decât în 2021. Facilitățile de care se bucură în special cerealele din Ucraina au un impact direct asupra fermierilor români. Cerealele nu sunt supuse taxelor vamale.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu