Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Britanicii dezvoltă vaccinuri împotriva unei noi pandemii provocate de "Boala X"

Postat la: 07.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Guvernul britanic a dezvăluit că oamenii de știință au început să dezvolte vaccinuri pentru a preveni riscul unei noi pandemii provocate de o "boală X" necunoscută.

O echipă de peste 200 de oameni de știință desfășoară această activitate la Centrul de dezvoltare și evaluare a vaccinurilor (VDEC), situat în complexul guvernamental de laboratoare de înaltă securitate Porton Down din Wiltshire.

Aceștia au întocmit o listă de virusuri animale care sunt capabile să infecteze oamenii și care ar putea, în viitor, să se răspândească la nivel mondial. Nu se știe care dintre ele va pătrunde și va declanșa următoarea pandemie, motiv pentru care este menționată doar ca "Boala X".

Reporterii Sky News au fost escortati în jurul sitului, care este administrat de Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie, pentru a vedea activitatea desfășurată în laboratoarele de înaltă securitate.

Profesoara Dame Jenny Harries, șefa Agenției britanice de securitate sanitară (UKHSA), a declarat pentru Sky News: "Ceea ce încercăm să facem aici este să ne asigurăm că ne pregătim astfel încât, în cazul în care vom avea o nouă boală X, un nou agent patogen, să fi făcut cât mai mult din această muncă în avans.

"Să sperăm că o putem preveni [o pandemie]. Dar dacă nu putem și trebuie să reacționăm, atunci am început deja să dezvoltăm vaccinuri și produse terapeutice pentru a o învinge."

Centrul de dezvoltare și evaluare a vaccinurilor de la Porton Down a fost extins pentru a prelua această activitate.

Inițial, acesta s-a concentrat pe COVID și pe testarea eficienței vaccinurilor împotriva noilor variante.

Dar oamenii de știință de la centru sunt acum implicați în monitorizarea mai multor agenți patogeni cu risc ridicat, inclusiv gripa aviară, variola maimuțelor și hantavirusul, o boală transmisă de rozătoare.

Un prim succes timpuriu este primul vaccin din lume împotriva febrei hemoragice Crimeea-Congo, o boală care se răspândește prin căpușe și care are o rată de mortalitate de 30%.

Tocmai au început testele clinice în fază incipientă, 24 de voluntari fiind așteptați să testeze vaccinul.

Boala este din ce în ce mai frecventă în Europa, pe măsură ce temperaturile cresc la nivel global, iar unii călători s-au întors în Marea Britanie cu această infecție.

Profesorul Harries a declarat că schimbările climatice și schimbările demografice fac ca o altă pandemie să devină mai probabilă.

"Ceea ce vedem este un risc în creștere la nivel global", a spus ea.

"O parte din acest lucru se datorează unor lucruri precum urbanizarea, unde este posibil ca virusul să sară la oameni [care trăiesc în apropiere], așa cum am văzut cu gripa aviară.

"Iar o parte din această situație se datorează schimbărilor climatice, unde se întâmplă lucruri precum căpușele și țânțarii care se mută în locuri unde înainte era frig și acum devine din ce în ce mai cald.

"Așadar, aceasta este o agendă de risc în creștere. Dar este una pe care o putem folosi știința noastră în mod activ pentru a preveni impactul uman."

În prezent, gripa aviară este considerată a fi cea mai probabilă amenințare pandemică.

Societatea Regală pentru Protecția Păsărilor spune că cel puțin 30.000 de păsări marine au murit în Marea Britanie în această vară, în timp ce o tulpină mai virulentă a virusului H5N1 s-a răspândit în întreaga lume.

Există, de asemenea, dovezi de răspândire limitată la unele mamifere.

De asemenea, patru persoane care lucrau în ferme avicole din Marea Britanie au fost testate pozitiv, dar au fost doar ușor afectate.

UKHSA a început să monitorizeze persoanele aflate în contact strâns cu păsările, în cazul în care virusul se poate răspândi fără a provoca simptome.

Agenția face parte dintr-un efort global de a dezvolta un vaccin în termen de 100 de zile de la recunoașterea unui nou agent patogen ca având potențial pandemic.

"Din punct de vedere istoric, acest lucru ar fi de neconceput", a declarat profesorul Harries.

"În mod normal, ar fi durat cinci sau zece ani. Pentru COVID a fost vorba de aproximativ 360 de zile.

"Așadar, aceasta este o ambiție foarte mare. Dar pentru unii viruși, este cu siguranță posibil".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE