BRICS scoate dolarul american ca monedă de rezervă mondială. Satele componente se misca rapid spre independenta financiara globala
Postat la: 03.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Economiile emergente din întreaga lume se mișcă rapid pentru a submina dolarul american și a limita dominația acestuia ca monedă de rezervă mondială.
Economiile Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei și Africii de Sud (BRICS) găsesc modalități noi și rapide de cooperare și comerț, fără nicio implicare din partea sistemului financiar dominat de Occident și fără riscurile care decurg din fluctuația cursurilor de schimb și certitudinea datoriei față de moneda de rezervă mondială a SUA.
Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU) a dezvoltat un sistem comun de plăți care va permite națiunilor BRICS să fuzioneze din punct de vedere economic într-unul singur. Națiunile BRICS au început deja să ocolească dolarul american prin tranzacționarea comerțului lor bilateral în monede locale, iar acest nou sistem contribuie la accelerarea acestui proces.
EAEU face apel la națiunile BRICS prin intermediul organismului său de reglementare, Comisia Economică Eurasiatică (CEE), pentru a implementa un card de plată unic în toate aceste națiuni. Acest card de plată unic va fuziona actualul MIR rusesc, UnionPay din Chia, RuPay din India și Elo din Brazilia, printre alte sisteme de plată.
EAEU urmărește să asigure libera circulație a bunurilor, serviciilor și capitalului între țările membre, fără interferențe din partea sistemului monetar conceput de Occident. A fost înființată în 2015 ca o uniune vamală a Rusiei, Kazahstanului și Belarusului. S-a extins pentru a include Vietnam, Armenia și Kârgâzstan. În prezent, Iranul lucrează la un acord pentru a adera la EAEU și, odată cu această fuziune, vor exista noi oportunități de a fuziona cu națiunile membre ale Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS).
Consilierul președintelui CEE, Vladimir Kovalyov, a vorbit despre apariția unei piețe financiare comune și despre obiectivele EAEU de a dezvolta un "spațiu de schimb" comun. "Am făcut progrese substanțiale, iar acum activitatea se concentrează pe sectoare precum cel bancar, al asigurărilor și al pieței bursiere", a declarat Kovalyov pentru ziarul rusesc Ivestia.
Kovalyov a vorbit recent la Forumul internațional de afaceri BRICS de la Moscova: "Este recomandabil să se combine potențialul instituțiilor de dezvoltare macrofinanciară ale BRICS și EAEU, în special Noua Bancă de Dezvoltare BRICS, Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură (AIIB), precum și instituțiile naționale de dezvoltare. Acest lucru va face posibilă obținerea unui efect sinergic și asigurarea unor investiții sincronizate în infrastructura durabilă, în producția inovatoare și în sursele de energie regenerabilă."
Președintele rus Vladimir Putin îi pregătește pe ruși pentru un nou sistem internațional de plăți care se bazează pe blockchain și monede digitale. Acest proiect a fost prezentat recent la primul Forum economic eurasiatic de la Bișkek. Propunerea desemnează acorduri pentru plasarea și circulația transfrontalieră a valorilor mobiliare în statele membre, cu modificări ale reglementărilor tehnice. Putin urmează să se întâlnească cu Consiliul Economic Suprem Eurasiatic la Moscova, pe 14 decembrie, pentru a promova sistemul comun de plăți.
Începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, dolarul american a fost moneda de rezervă dominantă la nivel mondial. Băncile centrale dețin aproximativ 60% din rezervele lor valutare în dolari. Aproximativ jumătate din totalul împrumuturilor internaționale, al titlurilor de creanță la nivel mondial și al comerțului internațional este convertit prin intermediul dolarului american. Până la 90% din toate tranzacțiile de pe piețele valutare sunt tranzacționate în dolari.
Cererea globală de dolari americani din ultimele șapte decenii a permis Statelor Unite să se împrumute ieftin la rate ale dobânzii mai mici. Acest lucru permite guvernului american și consumatorilor americani să se împrumute direct de la creditorii străini, în loc să se împrumute în valute străine. Acest lucru protejează datoria de fluctuațiile cursurilor de schimb, economisind în același timp consumatorii și firmele americane de costurile de tranzacționare suplimentare. Toate celelalte economii din lume sunt la mila fluctuațiilor cursurilor de schimb și a creșterii datoriei pe care sunt obligate să o contracteze în moneda lor națională.
Toate acestea conferă economiei Statelor Unite avantaje serioase față de toate celelalte economii din lume și le oferă consumatorilor americani anumite privilegii de care alte țări nu se bucură. Dacă aceste avantaje ar trebui să dispară, atunci americanii vor începe să plătească mai mult pentru lucrurile pe care odată le considerau de la sine înțelese. Inflația record de astăzi ar putea fi doar o mostră a ceea ce va urma. Deoarece economia americană este construită pe fraudă și privilegii, americanii s-ar putea găsi și mai vulnerabili atunci când alte națiuni vor rupe controlul sistemului bancar central dominat de Occident.
Pe măsură ce guvernul Statelor Unite continuă să jefuiască lumea cu sancțiuni economice, fraude monetare și război, este doar o chestiune de timp până când economiile emergente vor învăța să coopereze și să facă comerț, ocolind controlul american. Integrarea de către EAEU a unui sistem comun de plăți în cadrul națiunilor BRICS ar putea fi picătura care sparge spatele cămilei și va deschide calea pentru apariția monedelor digitale autoritare ale băncilor centrale.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Alinierea a șapte planete în 2025, data când o poți vedea pe cer. Fenomen fascinant foarte rar care uimește lumea
Pasionații de astronomie sunt foarte entuziasmați, deoarece în perioada următoare din 2025 au ocazia să observe un fenomen absolut fascinant, foarte rar, pe cerul nopții: alinierea a șapte planete. Conjuncția lui Saturn, Mercur, Neptun, Venus, Uranus, Jupiter și Marte poate fi văzută în seara zilei de 28 februarie 2025.
-
VLC revoluționează redarea multimedia. Subtitrări și dublaje, în orice limbă, generate în timp real cu inteligență artificială
VLC, una dintre cele mai populare aplicații de redare multimedia din lume, pregătește o inovație majoră. La CES 2025, echipa VideoLAN a anunțat integrarea inteligenței artificiale în player-ul open source, ceea ce va permite generarea în timp real a subtitrărilor și dublajelor pentru orice tip de conținut video.
-
Mediatorul Orban - Întâlnirea dintre Putin și Trump ar putea avea loc în Ungaria
Președintele ales al SUA Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin s-ar putea întâlni în Ungaria, a declarat jurnaliștilor ruși Vladimir Djabarov, prim-vicepreședinte Comisiei pentru afaceri externe al Consiliului Federației ruse (camera superioară a Parlamentului rus).
-
Politica lui Căcărău - Antonescu nu regretă că l-a ajutat pe Iohannis să devină președinte al României: "Am avut o relație impecabilă"
Crin Antonescu, fost președinte al PNL și potențial candidat la prezidențiale din partea PSD+PNL+UDMR, nu regretă că l-a promovat pe Klaus Iohannis, cel care din 2014 avea să devină președinte al României.
-
Medicul Vlad Ciurea avertizează: Aceste dispozitive electronice pot cauza tumori la creier
Medicul Vlad Ciurea avertizează că multe dispozitive electronice pe care le folosim ne pot cauza boli extrem de grave, precum tumorile pe creier. Ciurea a dat exemplul unui afacerist care a făcut o astfel de tumoră, fiindcă vorbea foarte mult la telefon, folosind urechea stângă.
-
Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
Ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor utilizatori. Cu ele este posibil să ne monitorizăm activitatea fizică, să redăm muzică, să conversam, să facem apeluri și, practic, să realizăm orice funcționalitate a smartphone-urilor noastre.
-
Se cere cenzură extremă - Organizațiile de internet din Olanda vor ca guvernul să blocheze accesul la rețelele sociale
Organizațiile olandeze de internet cer guvernului să închidă rețelele de socializare Instagram, Facebook și X. Platformele reprezintă o amenințare la adresa statului de drept și a libertății noastre, susțin acestea, deoarece companiile-mamă caută "cu nerușinare" "puterea politică".
- Crin Antonescu a anunțat Coaliția de la putere cum vrea să fie eliminat Călin Georgescu de la prezidențiale
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă modele de circuite neobișnuite și eficiente. Microcipurile specializate care gestionează semnalele la vârful tehnologiei fără fir sunt lucrări uimitoare de miniaturizare și inginerie. Ele sunt, de asemenea, dificil și costisitor de proiectat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu