BMW consideră că bateriile litiu-ion au ajuns la lada de gunoi a istoriei tehnologiei!
Postat la: 12.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Electricitatea a devenit o parte semnificativă a automobilului abia în ultimii zece ani, dar, potrivit lui Simon Erhard, un important inginer BMW intervievat de popularul site-ul american Inside EVs, suntem deja aproape de noua generație de baterii.
Este vorba despre bateriile cu electrolit solid, care promit lucruri mari datorită unei densități energetice mai mari într-un spațiu mai mic, permițând astfel reducerea dimensiunii bateriei pentru aceeași capacitate sau, dimpotrivă, obținerea unor baterii cu o capacitate chiar mai mare decât în prezent. Dar va mai dura câțiva ani până când această tehnologie va evolua suficient de mult pentru a-și îndeplini promisiunile și pentru a ajunge în stadiul de producție industrială.
Erhard crede că tranziția către "bateriile solide" va avea loc în aproximativ zece ani. El merge chiar atât de departe încât spune că o baterie solidă complet operațională va fi disponibilă încă din 2030, în puțin peste șapte ani. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că în următorii ani vom rămâne la bateriile litiu-ion pe care le cunoaștem deja, deși cu îmbunătățiri suplimentare.
BMW va lansa din 2025 o nouă platformă optimizată pentru vehiculele electrice, denumită Neue Klasse, care va găzdui și baterii litiu-ion de nouă generație: o mai bună integrare în șasiu, un timp de încărcare îmbunătățit, o autonomie de până la aproximativ 1.000 km și un proces de producție despre care se spune că este mai ecologic, cu 60% mai puține emisii de CO2...
Există multe motive de bucurie pe hârtie, chiar dacă Simon Erhard atrage atenția asupra faptului că această tehnologie pare să fi atins un plafon în ceea ce privește industrializarea. "Din punct de vedere al densității energetice, cred că ne aflăm în vârful chimiei pentru celulele litiu-ion într-o aplicație industrială. Dacă doriți o tehnologie echilibrată care să fie disponibilă pe scară largă pe piață, cred că nu se poate merge mai departe", spune el.
În așteptarea sosirii masive a tehnologiei cu electrolit solid, în următorii ani am putea asista și la apariția unor baterii care să valorifice cele mai bune din cele două lumi, permițând recăpătarea unei autonomii de câteva sute de kilometri în doar câteva minute. Rămâne de văzut dacă această soluție intermediară va fi viabilă din punct de vedere economic, ceea ce rămâne punctul nevralgic al războiului pentru companiile care le produc.
Cu o rezistență la supraîncălzire net superioară bateriilor actuale, tehnologia cu semiconductori permite încărcarea frecventă și ultra-rapidă, precum și renunțarea la necesitatea unui sistem de răcire a bateriei, economisind astfel greutate și spațiu în vehicule. Această economie de greutate este coroborată și de absența lichidului în celule, ceea ce limitează și riscul unui incendiu foarte complicat de stins în caz de flashhover.
Dar dacă ne uităm la stadiul actual al tehnologiei, mai este încă mult până departe. În primul rând, acceptarea curenților mari rămâne o constrângere, afectând astfel timpii de reîncărcare și puterea maximă care poate fi furnizată de baterie. Există, de asemenea, o problemă de dimensiune, deoarece în prezent este dificil să se creeze baterii cu electrolit solid care să fie la fel de compacte ca cele mai bune baterii litiu-ion deja disponibile pentru aceeași cantitate de energie, limitând astfel interesul pentru această tehnologie.
Cu toate acestea, este rezonabil să ne așteptăm ca în decurs de un deceniu, cu producători precum BMW, dar și giganți ai industriei precum Volkswagen Group și Toyota, propunerea să evolueze suficient de mult pentru a deveni viabilă, atât din punct de vedere tehnic, cât și economic. Comparați autonomiile reale ale celor mai bune mașini electrice în conformitate cu ciclul nostru standardizat de măsurare. Capacitatea bateriei, consumul, autonomia, noi vă spunem totul!
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Alinierea a șapte planete în 2025, data când o poți vedea pe cer. Fenomen fascinant foarte rar care uimește lumea
Pasionații de astronomie sunt foarte entuziasmați, deoarece în perioada următoare din 2025 au ocazia să observe un fenomen absolut fascinant, foarte rar, pe cerul nopții: alinierea a șapte planete. Conjuncția lui Saturn, Mercur, Neptun, Venus, Uranus, Jupiter și Marte poate fi văzută în seara zilei de 28 februarie 2025.
-
VLC revoluționează redarea multimedia. Subtitrări și dublaje, în orice limbă, generate în timp real cu inteligență artificială
VLC, una dintre cele mai populare aplicații de redare multimedia din lume, pregătește o inovație majoră. La CES 2025, echipa VideoLAN a anunțat integrarea inteligenței artificiale în player-ul open source, ceea ce va permite generarea în timp real a subtitrărilor și dublajelor pentru orice tip de conținut video.
-
Mediatorul Orban - Întâlnirea dintre Putin și Trump ar putea avea loc în Ungaria
Președintele ales al SUA Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin s-ar putea întâlni în Ungaria, a declarat jurnaliștilor ruși Vladimir Djabarov, prim-vicepreședinte Comisiei pentru afaceri externe al Consiliului Federației ruse (camera superioară a Parlamentului rus).
-
Politica lui Căcărău - Antonescu nu regretă că l-a ajutat pe Iohannis să devină președinte al României: "Am avut o relație impecabilă"
Crin Antonescu, fost președinte al PNL și potențial candidat la prezidențiale din partea PSD+PNL+UDMR, nu regretă că l-a promovat pe Klaus Iohannis, cel care din 2014 avea să devină președinte al României.
-
Medicul Vlad Ciurea avertizează: Aceste dispozitive electronice pot cauza tumori la creier
Medicul Vlad Ciurea avertizează că multe dispozitive electronice pe care le folosim ne pot cauza boli extrem de grave, precum tumorile pe creier. Ciurea a dat exemplul unui afacerist care a făcut o astfel de tumoră, fiindcă vorbea foarte mult la telefon, folosind urechea stângă.
-
Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
Ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor utilizatori. Cu ele este posibil să ne monitorizăm activitatea fizică, să redăm muzică, să conversam, să facem apeluri și, practic, să realizăm orice funcționalitate a smartphone-urilor noastre.
-
Se cere cenzură extremă - Organizațiile de internet din Olanda vor ca guvernul să blocheze accesul la rețelele sociale
Organizațiile olandeze de internet cer guvernului să închidă rețelele de socializare Instagram, Facebook și X. Platformele reprezintă o amenințare la adresa statului de drept și a libertății noastre, susțin acestea, deoarece companiile-mamă caută "cu nerușinare" "puterea politică".
- Crin Antonescu a anunțat Coaliția de la putere cum vrea să fie eliminat Călin Georgescu de la prezidențiale
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă modele de circuite neobișnuite și eficiente. Microcipurile specializate care gestionează semnalele la vârful tehnologiei fără fir sunt lucrări uimitoare de miniaturizare și inginerie. Ele sunt, de asemenea, dificil și costisitor de proiectat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu