Bloomberg: Decizia UE de a plafona preţul la gaze tensionează şi mai mult piaţa!
Postat la: 20.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Decizia Uniunii Europene de a plafona preţurile la gazele naturale ameninţă să limiteze aprovizionarea şi să intensifice criza energetică, conform Bloomberg.
Naţiunile europene au ajuns săptămâna aceasta la un acord pentru a plafona preţurile la gaze şi au pus capăt unor dispute politice privind intervenţia în sectorul său energetic. Deşi mecanismul poate ajuta la prevenirea oscilaţiilor extreme ale preţurilor, acesta poate lăsa regiunea vulnerabilă la aprovizionarea insuficientă şi la o concurenţă mai puternică din partea Asiei.
Plafonarea preţurilor fără un plafon pentru cerere riscă să agraveze deficitul de aprovizionare cu gaze al Europei prin încurajarea consumului, au declarat analiştii Goldman Sachs Group Inc., printre care se numără Samantha Dart, într-un raport publicat luni. Acest lucru ar putea restrânge oferta globală anul viitor şi în cel mai rău caz, ar putea forţa guvernele să raţionalizeze gazul.
În plus, plafonul va face mai dificilă pentru importatorii din regiune creşterea semnificativă a ofertelor pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate. Industria a avertizat că transporturile de gaze naturale lichefiate vor favoriza Asia dacă preţurile de acolo vor fi mai mari decât plafoanele din Europa.
Importatorii de gaz natural lichefiat din Europa şi Asia concurează pentru aprovizionarea de la aceiaşi exportatori, cum ar fi SUA şi Qatar. Un avantaj al plafonului este că ar putea reduce probabilitatea unor războaie de licitaţie excesive şi a unor creşteri de preţuri pentru livrările între cele două regiuni. Preţurile gazului natural lichefiat din Asia urmăresc îndeaproape evoluţiile din Europa, cele două pieţe au devenit strâns legate în ultimul an, pe măsură ce importatorii s-au luptat pentru aprovizionare.
Măsura europeană, care urmează să intre în vigoare în februarie, ar putea fi retrasă în cazul în care există "efecte negative", iar plafonul nu se extinde la tranzacţiile extrabursiere, ceea ce ar putea avea ca rezultat o trecere de la burse la piaţa mai puţin transparentă.
UE a convenit să plafoneze preţul gazelor naturale la 180 de euro pe megawatt-oră (MWh). Pentru ca acest instrument să fie activat, preţurile gazelor trebuie să fie peste plafon timp de trei zile şi de asemenea, peste preţurile GNL într-o anumită măsură. Dacă plafonul ar fi fost introdus la începutul acestui an, acesta ar fi fost utilizat în peste 40 de zile în lunile august şi septembrie.
Preţul gazului natural lichefiat din Asia a depăşit 56 de dolari pe milionul de BTU timp de aproximativ două săptămâni între august şi septembrie.
Plafonarea preţurilor este sărbătorită de mai mulţi importatori asiatici de gaz natural lichefiat (GNL), care au căzut victimă efectelor cauzate de invazia Rusiei asupra Ucrainei, potrivit traderilor. Preţurile din Asia au oscilat în acest an între 19 dolari şi un nivel record de 85 de dolari şi au forţat mai mulţi importatori cu probleme de lichidităţi să oprească planurile de aprovizionare.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
VLC revoluționează redarea multimedia. Subtitrări și dublaje, în orice limbă, generate în timp real cu inteligență artificială
VLC, una dintre cele mai populare aplicații de redare multimedia din lume, pregătește o inovație majoră. La CES 2025, echipa VideoLAN a anunțat integrarea inteligenței artificiale în player-ul open source, ceea ce va permite generarea în timp real a subtitrărilor și dublajelor pentru orice tip de conținut video.
-
Mediatorul Orban - Întâlnirea dintre Putin și Trump ar putea avea loc în Ungaria
Președintele ales al SUA Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin s-ar putea întâlni în Ungaria, a declarat jurnaliștilor ruși Vladimir Djabarov, prim-vicepreședinte Comisiei pentru afaceri externe al Consiliului Federației ruse (camera superioară a Parlamentului rus).
-
Politica lui Căcărău - Antonescu nu regretă că l-a ajutat pe Iohannis să devină președinte al României: "Am avut o relație impecabilă"
Crin Antonescu, fost președinte al PNL și potențial candidat la prezidențiale din partea PSD+PNL+UDMR, nu regretă că l-a promovat pe Klaus Iohannis, cel care din 2014 avea să devină președinte al României.
-
Medicul Vlad Ciurea avertizează: Aceste dispozitive electronice pot cauza tumori la creier
Medicul Vlad Ciurea avertizează că multe dispozitive electronice pe care le folosim ne pot cauza boli extrem de grave, precum tumorile pe creier. Ciurea a dat exemplul unui afacerist care a făcut o astfel de tumoră, fiindcă vorbea foarte mult la telefon, folosind urechea stângă.
-
Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
Ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor utilizatori. Cu ele este posibil să ne monitorizăm activitatea fizică, să redăm muzică, să conversam, să facem apeluri și, practic, să realizăm orice funcționalitate a smartphone-urilor noastre.
-
Se cere cenzură extremă - Organizațiile de internet din Olanda vor ca guvernul să blocheze accesul la rețelele sociale
Organizațiile olandeze de internet cer guvernului să închidă rețelele de socializare Instagram, Facebook și X. Platformele reprezintă o amenințare la adresa statului de drept și a libertății noastre, susțin acestea, deoarece companiile-mamă caută "cu nerușinare" "puterea politică".
- Crin Antonescu a anunțat Coaliția de la putere cum vrea să fie eliminat Călin Georgescu de la prezidențiale
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă modele de circuite neobișnuite și eficiente. Microcipurile specializate care gestionează semnalele la vârful tehnologiei fără fir sunt lucrări uimitoare de miniaturizare și inginerie. Ele sunt, de asemenea, dificil și costisitor de proiectat.
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de energie electrică, astfel că cererea va crește, iar prețurile se vor ajusta și ele.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu