Bătălia pentru NATO: Nici vorbă de Iohannis!
Postat la: 27.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Jens Stoltenberg, secretarul general norvegian al alianței militare transatlantice, va demisiona la sfârșitul lunii septembrie, după nouă ani în funcție, notează Reuters. Mulți membri ai alianței ar dori ca succesiunea sa să fie stabilită chiar înainte de summitul NATO din Lituania, care va avea loc la mijlocul lunii iulie.
Acest lucru nu le oferă celor 31 de națiuni din NATO, de la Statele Unite la Finlanda, noul membru, până la Turcia, prea mult timp pentru a ajunge la consensul necesar pentru a alege un nou lider. De asemenea, acestea i-ar putea cere lui Stoltenberg să își prelungească mandatul pentru a patra oară.
Oricine va prelua frâiele va face acest lucru într-un moment critic, confruntându-se cu dubla provocare de a menține aliații uniți în susținerea Ucrainei, protejându-se în același timp împotriva oricărei escaladări care ar atrage NATO direct într-un război cu Rusia.
Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat săptămâna trecută că i-ar plăcea această funcție. Dar, în timp ce unele guverne fac presiuni pentru o primă femeie secretar general al NATO, premierul danez Mette Frederiksen se profilează, de asemenea, ca un candidat serios.
Deși este un rol public, concursul este extrem de opac, desfășurându-se în principal în cadrul unor consultări între lideri și diplomați. Aceste consultări continuă până când toți membrii NATO sunt de acord că au ajuns la un consens.
Jamie Shea, un fost înalt oficial NATO care a lucrat în cadrul alianței timp de 38 de ani, a declarat că liderii vor căuta un politician, un comunicator și un diplomat foarte priceput.
"Să ții familia unită, să îi ții pe toți la bord în mod constant, să fii în contact cu toți aliații pentru a te asigura că le abordezi preocupările, este o parte importantă a postului", a declarat Shea.
Mulți diplomați îl văd pe Wallace ca fiind cotat cu o șansă mică pentru acest post, deși este foarte respectat în cadrul alianței. Dorința de a alege o femeie contează împotriva sa în rândul unor membri.
Mulți ar prefera, de asemenea, un fost prim-ministru sau președinte pentru a se asigura că șeful NATO are influență politică la nivel înalt. Stoltenberg, în vârstă de 64 de ani, a fost prim-ministru al Norvegiei.
Iar unii, în special Franța, doresc o persoană dintr-o țară din Uniunea Europeană, în speranța unei cooperări mai strânse între NATO și UE.
Frederiksen îndeplinește toate criteriile de mai sus. Deși spune că nu este candidată, ea nu a spus că nu este interesată de acest post. Diplomații NATO spun că, în culise, ea este luată în considerare în mod serios.
Numele lui Frederiksen a apărut pentru prima dată în mod public într-un raport al ziarului norvegian VG luna trecută, iar săptămâna aceasta a existat din nou un val de interes mediatic atunci când Casa Albă a anunțat că ea îl va vizita pe președintele american Joe Biden la începutul lunii iunie.
"Nu candidez pentru niciun post", a declarat miercuri reporterilor de la Copenhaga, minimizând speculațiile potrivit cărora vizita ar putea echivala cu un interviu de angajare pentru rolul din NATO.
În timp ce postul revine în mod tradițional unui european, orice candidat serios are nevoie de acceptul Washingtonului, puterea dominantă a NATO.
O sursă familiarizată cu gândirea americană a declarat că administrația Biden nu are încă un candidat favorit și că este în curs o "dezbatere aprinsă" între consilierii de top.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că este "prea devreme în acest proces pentru a face speculații cu privire la persoana pe care Statele Unite o vor susține".
Social-democrata Frederiksen, în vârstă de 45 de ani, a devenit cel mai tânăr prim-ministru al Danemarcei în 2019. Ea a fost lăudată pentru gestionarea crizei în pandemia COVID-19 și a câștigat un al doilea mandat anul trecut.
Ea ar trebui să renunțe la postul de prim-ministru dacă ar obține postul de la NATO, ceea ce, potrivit comentatorilor politici, ar aduce guvernul său fragil în pragul colapsului.
Iar o campanie pentru postul de la NATO nu ar fi deloc ușoară.
Prim-ministrul estonian Kaja Kallas, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen din Germania și vicepremierul canadian Chrystia Freeland au fost, de asemenea, subiecte de discuție între diplomați și în presă.
Dar diplomații spun că Kallas este considerată prea dură față de Rusia de către unii membri NATO, Berlinul dorește ca von der Leyen să rămână la Comisie, iar Freeland se confruntă cu dificultăți majore ca neeuropeană dintr-o țară considerată a fi codașă în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare.
Alte nume care apar adesea sunt premierul olandez veteran Mark Rutte și premierul spaniol Pedro Sanchez.
Însă Rutte a insistat că nu își dorește acest post. Iar Sanchez are de luptat în alegerile generale de la sfârșitul acestui an.
Unii diplomați suspectează, de asemenea, că mulți dintre candidații propuși ar putea fi inacceptați de președintele turc Tayyip Erdogan, care este de așteptat să fie reales duminică și care nu a arătat niciun scrupul în a bloca consensul NATO.
Turcia, alături de Ungaria, blochează aderarea Suediei la NATO.
Lipsa aparentă de candidați cu un sprijin larg ridică posibilitatea ca mandatul lui Stoltenberg să fie prelungit din nou, poate până la un alt summit NATO în 2024.
Stoltenberg a declarat că nu dorește să rămână mai mult timp. Dar nu a spus cum ar răspunde dacă i s-ar cere acest lucru.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu