"Bărbatul cu servietă" îi ajută pe cei care pur și simplu vor să dispară din sistem. Cât costă să te faci invizibil?
Postat la: 29.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În toată lumea, din Statele Unite până în Marea Britanie sau Germania, există oameni care decid să dispară fără urmă. Își părăsesc casele, locurile de muncă și familiile peste noapte pentru a începe o a doua viață, deseori fără se mai uite în urmă.
În Japonia, aceștor oameni li se spune "jouhatsu". Este termenul pentru "evaporare", dar se referă și la cei care dispar din propria voință și stau ascunși ani la rând, chiar decenii.
În 2021, aproximativ 80.000 de oameni au dispărut în Japonia, potrivit statisticilor. Din acești "jouhatsu-sha" sau "oameni evaporați", mulți au ales să dispară ca să scape de datorii, de violența domestică sau pentru că s-au săturat de viața pe care o duceau și au decis să o ia de la zero în altă parte, se arată într-un documentar realizat de South China Morning Post (SCMP).
În orășelul Chiba, situat la doar 55 de kilometri de Tokyo, Naoki Iwabuchi are o ocupație ieșită din comun. Îmbrăcat într-un costum negru, vorbește cu o voce joasă, atent măsurată, explicând cum se ocupă de "yonigeya" sau "evadări de noapte", ceea ce, de fapt, implică ajutarea oamenilor să devină de negăsit.
Afacerea lui nu este singura de acest gen - sunt și alții care ajută oamenii, în special femeile abuzate și victimele hărțuirii, să dispară din societate și să călătorească într-un loc sigur.
E o activitate plină de riscuri și de pericole, astfel că Iwabuchi poartă tot timpul o servietă neagră, discretă, "de autoapărare", care prin deschidere se transformă cât ai clipi într-un scut de apărare plin de arme. Poartă la el și un baston retractabil pe care îl folosește pentru apărare. "Evadările de noapte sunt riscante și mereu apar probleme. Nu cred că e o zi fără probleme", spune el, adăugând că întotdeauna pune răul în față.
Iwabuchi și-a început afacerea în urmă cu 16 ani, când și-a dat seama că tot mai multe femei se confruntau cu violența domestică și nu puteau să fugă. A ales să se ocupe cu asta, să le ajute să scape, iar de atunci cam 90% din clienții săi sunt femei, iar restul bărbați. Acum numărul celor care vor să dispară e de trei ori mai mare decât înainte de pandemia de Covid-19, menționează el.
Los Angeles Times scria în 2003 că serviciile "yonigeya" costă între 2.000 și 20.000 de dolari, în funcție de riscul și de complexitatea operațiunii de extragere. În unele cazuri, cei care ajută la evadare pot fi nevoiți să se deghizeze în spălători de geamuri sau în comercianți de saltele (tatami) pentru a acționa fără să atragă atenția.
Odată "evaporați", e ușor pentru cei care fug să-și păstreze anonimatul și să se ascundă la vedere în Japonia. Sociologul Hiroki Nakamori a declarat în 2020 pentru BBC că viața personală este foarte respectată în Japonia, astfel că persoanele care dispar pot să retragă bani de la ATM fără să fie depistate.
"Poliția nu va interveni dacă nu există alt motiv, precum o crimă sau un accident. Tot ce poate să facă familia este să plătească mult pentru un detectiv privat. Asta-i tot", a spus acesta.
O mahala din Osaka are o reputație misterioasă - acolo se duc oamenii când nu vor să fie găsiți. Kamagasaki e plină de "oameni evaporați" care și-au lăsat viața în urmă, în alte părți ale Japoniei.
Printre aceștia se numără și un bărbat în vârstă de 49 de ani care spune că se numește Masashi Tanaka și care a ales să dispară, după ce a fost respins de mama sa. În ziua în care s-a filmat documentarul difuzat de SCMP, tocmai fusese eliberat din închisoare din cauza problemelor cu drogurile, scrie Insider.
Tanaka povestește că, după ce a fost închis prima oară, mama lui i-a spus: "Pentru mine ești mort pentru totdeauna. Nu-mi mai scrie." Atunci a ales să vină în mahalaua din Osaka, unde trăiește singur.
Kamagasaki, cunoscută și ca Airin Chiku, este o zonă în care oamenii pot găsi cazare ieftină și slujbe mărunte de zilieri. O cameră de hotel costă doar 15 dolari pe noapte, iar oamenii stau pe stradă, în speranța că vor fi angajați pentru diverse treburi.
Mahalaua este cea mai mare "yoseba" din Japonia, un târg neoficial de muncă în care angajatorii găsesc zilieri, potrivit grupului pentru drepturile omului Hurights Osaka. O anchetă realizată de The Guardian în 2018 a estimat că aici trăiesc aproximativ 25.000 de oameni. Și Tokyo are o mahala, Sanya, unde trăiesc numeroși zilieri care stau pe străzi, căutând ceva de lucru.
Cei mai mulți dintre locuitorii din Kamagasaki și-au schimbat numele ca să-și păstreze anonimatul. Un bărbat care spune că-l cheamă Kodama și are 64 de ani povestește că a fugit de acasă când avea 27 de ani, "cu foarte puțini bani", doar cât să-și ia un bilet de tren. A plecat după ce a fost concediat și s-a dus la Osaka, unde auzise că se găsește de muncă.
Kodama nu și-a mai văzut familia de mai bine de 35 de ani. "Dacă m-aș întoarce, ar fi aiurea pentru toți. Așa că o să plec și o să trăiesc pe cont propriu", spune că s-a gândit în toți acești ani. "Eram sătul de lumea asta. Dar n-am avut curajul să mor", a adăugat el.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu