Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Băncile centrale își continuă "goana după aur" și în 2023. Recordul istoric înregistrat anul trecut ar putea fi depășit

Postat la: 07.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Achizițiile de aur realizate de băncile centrale în primele nouă luni din 2023 au depășit cantitatea cumpărată în primele trei trimestre din 2022.

Totalul pe trimestrul trei al anului în curs (129 de tone) a fost mai mult decât dublu față de trimestrul precedent, dar în scădere cu 27% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Analiștii estimează însă că achizțiile de aur pe tot anul vor egala sau chiar depăși recordul ultimilor 55 de ani stabilit anul trecut de băncile centrale.

Cererea de aur a crescut în 2022 la cel mai ridicat nivel din mai mult de un deceniu, alimentată de achizițiile "colosale" ale băncilor centrale, care au scos în evidență atractivitatea metalului galben ca refugiu în perioadele de tulburări geopolitice.

Astfel, cererea anuală de aur a crescut cu 18% anul trecut, la 4.741 de tone, cea mai mare cantitate din 2011, determinată de cel mai ridicat nivel al achizițiilor efectuate de băncile centrale în ultimii 55 de ani.

Cantitățile de aur cumpărate de băncile centrale au înregistrat un ritm istoric de creștere anuală în a doua jumătate a anului trecut, o mișcare pe care mulți analiști o atribuie dorinței de a își diversifica rezervele în afara dolarului, dar și tentativelor de protejare în fața inflației ridicate.

Achizițiile de aur făcute de băncile centrale au atins 417 de tone în ultimele trei luni ale anului trecut, de aproximativ 12 ori mai mari decât în ​​același trimestru din 2021. Iar totalul anual a fost de în jur 1.100 de tone în 2022, de două ori mai mare în comparație cu anul precedent.

Iată însă că achizițiile de aur făcute de băncile centrale în primele trei trimestre din 2023 sunt mai mari decât cantitatea consemnată în primele nouă luni din 2022, făcându-i pe analiștii din domeniu să vorbească despre anul în curs ca despre un nou an cu "achiziții colosale" de aur.

Băncile centrale au cumpărat 800 de tone de aur în primele nouă luni ale anului în curs, în creștere cu 14% față de aceeași perioadă din 2022, potrivit unui raport al World Gold Council - WGC, un grup susținut de industria de profil, scrie Financial Times.

China s-a remarcat ca cel mai mare cumpărător de aur în acest an, raportând că a achiziționat 181 de tone până acum în 2023, ducând rezervele sale de aur la 4% din totalul rezervelor.

În trimestrul trei din 2023, China a cumpărat 78 de toane de aur. Polonia, cu 57 de tone și Turcia, cu 39 de tone, completează podiumul celor mai mari cumpărători din acest trimestru.

Alte opt bănci au achiziționat mai mult de 1 tonă: India - 9 tone, Uzbekistan - 7 tone, Cehia - 6 tone, Singapore - 4 tone, Qatar - 3 tone, Rusia - 3 tone, Filipine - 2 tone, respectiv Republica Kârgâză - 1 tonă.

John Reade, strateg-șef de piață la WGC, a declarat că se așteaptă ca totalul anual al achizițiilor oficiale de aur ale băncilor centrale să "se apropie sau să depășească" nivelul record realizat anul trecut.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE