Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Avocatul Poporului: Internarea în spital nu ar trebui condiţionată de testarea pentru COVID-19

Postat la: 10.08.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Internarea într-o unitate spitalicească nu ar trebui condiţionată de testarea COVID-19, afirmă Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.

„Persoanele care reprezintă urgenţe medicale sau sunt programate pentru internare, nu trebuie să fie condiţionate de efectuarea unui test COVID-19 în prealabil şi de prezentarea rezultatului acestuia la internare, iar în situaţia în care o unitate spitalicească solicită unei persoane altceva, aceasta are inclusiv posibilitatea de se adresa instanţei judecătoreşti", arată instituţia.

Intervenţia Avocatului Poporului vine după ce în presă au apărut informaţii privind persoane ce au reclamat faptul că li s-a cerut drept condiţie pentru internare să-şi facă înainte testul pentru noul coronavirus, aşa că Ministerul Sănătăţii a fost întrebat despre situaţie.

„Referitor la solicitarea efectuării testului RT-PCR, potrivit prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 828/2020 cu modificările şi completările ulterioare, la prezentarea în spital se realizează triajul tuturor persoanelor şi, în funcţie de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2, în zona-tampon vor primi toată asistenţa medicală necesară pentru afecţiunea/afecţiunile lor până la sosirea rezultatului acestui test. Pacienţii care în urma triajului nu au motiv să fie consideraţi cazuri suspecte pentru infecţia cu SARS-CoV-2 vor fi internaţi în secţiile aferente patologiei pe care o prezintă, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între pacienţi. Începând din data de 15.05.2020 au fost reluate internările şi intervenţiile chirurgicale programate, precum şi activitatea din ambulatorii, iar în ceea ce priveşte situaţia pacienţilor care nu sunt suspecţi COVID-19, în urma triajului, aceştia vor fi internaţi în secţiile aferente patologiei fără RT-PCR. Pacienţii suspecţi vor fi internaţi în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testaţi prin RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2, testări decontate unităţilor sanitare prin Programul Naţional de Boli Transmisibile Prioritare", arată Ministerul Sănătăţii, în răspuns.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE