Avertismentul FMI: Revenirea prea bruscă la politici fiscale austere ar putea face mai mult rău decât bine
Postat la: 25.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Fondul Monetar Internațional atrage atenția, într-un document recent publicat, că, după mai mulți ani de politici fiscale relaxate, o revenire bruscă la austeritate fiscală ar putea mai mult să dăuneze economiilor, decât să aducă foarte necesara consolidare.
Este și cazul României, care este în prezent presată de Comisia Europeană să adopte începând cu 2025 măsuri ferme privind reducerea deficitului bugetar, ajuns la finele lui 2024 mult peste estimările inițiale.
Executivul european pare însă că nu ține cont de sfaturile FMI, iar economia României, deja în pierdere substanțială de viteză, s-ar putea confrunta în 2025 cu o evoluție negativă, pe fondul austerității fiscale impuse de la Bruxelles.
Pe măsură ce inflația scade, economia globală are nevoie de "un triplu pivot de politică", se arată într-o analiză recentă publicată de FMI, cu referire la schimbările ce trebuie operate în politica monetară, politica fiscală și reformele care trebuie să stimuleze creșterea economică.
În majoritatea țărilor, inflația se apropie acum de țintele băncilor centrale, deschizând calea pentru relaxarea monetară, care este deja în curs.
Aceasta trebuie însoțită și de înăsprirea politicilor fiscale, argmentează documentul FMI, dar aici trebuie procedat cu multă grijă.
După ani de politică fiscală laxă în multe țări, acum este timpul ca dinamica datoriei să fie stabilizată și să fie reconstruite rezervele fiscale atât de necesare.
Deși scăderea ratelor de politică monetară oferă guvernelor îndatorate un mic spațiu fiscal, prin reducerea costurilor de finanțare, acest lucru nu va fi suficient, mai ales că ratele reale ale dobânzilor pe termen lung rămân cu mult peste nivelurile pre-pandemie.
În multe țări, diferența dintre veniturile fiscale și cheltuielile publice nete angajate în serviciul datoriei trebuie să se îmbunătățească.
Pentru unii, inclusiv Statele Unite și China, actualele planuri fiscale nu stabilizează dinamica datoriei . În multe alte țări, în timp ce planurile fiscale timpurii au arătat promițătoare după pandemie și criza legată de costurile traiului de zi cu zi (inflația), există semne tot mai mari de derapaj.
Dar "calea este îngustă", avertizează FMI: Întârzierea consolidării fiscale crește riscul unor ajustări dezordonate impuse de piață, în timp ce o întorsătură excesiv de bruscă spre înăsprirea fiscală ar putea face mai mult rău prin daunele pe care le aduce activității economice.
Al treilea pivot - și cel mai greu - ține de reformele care stimulează creșterea, se mai arată în documentul FMI.
Trebuie făcut mult mai mult pentru a îmbunătăți perspectivele de creștere și a crește productivitatea, deoarece acesta este singurul mod în care pot fi abordate numeroasele provocări cu care se confruntă economiile.
Totul în contextul în care perspectivele de creștere globală pentru cinci ani de acum rămân slabe, la 3,1%, cea mai scăzută performanță din ultimele decenii.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Șoc în lumea serviciilor secrete: Un mare șef al spionilor a pierdut documente clasificate și a fost demis pe loc
Henrik Landerholm, consilierul pentru securitate națională al Suediei, și-a dat demisia luni după ce poliția a deschis o anchetă privind mai multe incidente în care a uitat documente clasificate și dispozitive personale în locuri publice.
-
Cum a apărut teoria conform careia Pamantul ar fi gol pe dinauntru si civilizatii superioare locuiesc spre centrul Terrei
În mod cert, credinţa că Pământul este gol, a fost şi încă mai este, extrem de răspândită în multe părţi ale lumii. De-a lungul vremii, mulți scriitori au preluat această idee și au scris romane pe această temă, iar Jules Verne, cu a sa Călătorie în centrul Pământului este cel mai cunoscut.
-
Au facut un experiment cu plățile cash în Suedia, țara care a renunțat aproape în totalitate la tranzacțiile cu numerar și uite ce au pățit!
Cash-ul mai poate fi folosit doar în așa numitele „insule de numerar" în Suedia. E vorba de niște zone de unde oamenii în vârstă, care nu știu să se descurce cu tehnologia, îți procură alimentele de bază. Pe lângă acestea realități un studiu efectuat în țara scandinavă a dat peste cap toate datele specialiștilor.
-
Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
Raportul devastator al Comisiei de la Veneția despre lovitura de stat din România - anularea arbitrară a alegerilor - care a fost dat azi publicității și care punctează gravele abateri de la democrație ale statului român este meritul unui om pe care îl putem numi eroul necunoscut al luptei contra abuzurilor regimului Iohannis.
-
Cercetare cu peste 2 milioane de subiecti: Vaccinurile mARN folosite la Covid modifică personalitatea oamenilor
Cercetătorii din Coreea de Sud au realizat un studiu amplu, cu peste 2 milioane de participanți, care a fost publicat în renumitul National Journal.
-
S-a găsit satul din România unde locuiesc aproape 100 de daci: Locuitorii păstrează obiceiurile străvechi și au porecle de animale
Satul Târsa, situat în Munții Șureanu, cu o populație de sub 100 de locuitori, a devenit un loc tot mai vizitat de turiști datorită îmbunătățirii drumurilor și includerii sale pe traseul Via Transilvanica.
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referitoare la obiectele de patrimoniu împrumutate unui muzeu din Olanda și ulterior furate.
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 miliarde de dolari, a anunţat vineri Departamentul de Stat al SUA, în condiţiile în care țările încearcă să îşi reînnoiască stocurile de armament trimise în Ucraina și să se pregătească pentru conflicte majore.
-
Marcel Ciolacu nu cere nicio demisie desi a aflat că aurul dacic a fost scos ilegal din țară și confirmă acest fapt
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu a existat o hotărâre de guvern prin care să se fi permis ca aurul dacic să fie scos din țară, astfel că scoaterea tezaurului din România s-a făcut ilegal.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Elon Musk atrage atenția asupra unei posibile crize energetice viitoare spunând că „următoarea mare problemă a lumii" va fi lipsa de electricitate
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
- 8.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 9.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
- 10.DAVOS - Cel mai mare fond suveran din lume avertizează: Inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu