Avertisment apocaliptic: parazitul care mănâncă creierul ar putea ajunge în apa de la robinet din cauza schimbărilor climatice. Are o rată a mortalității de 99%
Postat la: 01.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O amibă mâncătoare de creier ar putea ajunge cu ușurință în apa de la robinet, din cauza schimbărilor climatice, avertizează un expert de renume.
Parazitul poate fi găsit la nivel mondial, dar este periculos doar în apele mai calde. Expertul spune că ar trebui făcute mai multe teste pe apa de la robinet pentru a verifica dacă există acest microorganism ucigaș. Naegleria fowleri, care se poate ascunde atât în apa de la robinet, cât și în râuri, iazuri și lacuri, ucide până la 99% dintre persoanele care sunt infectate. Parazitul microscopic pătrunde prin nas, se târăște prin pasajul nazal pentru a invada creierul, pe care apoi îl mestecă și îl distruge. Simptomele inițiale pot include dureri de cap, febră și vărsături, înainte de a progresa și de a provoca o rigiditate a gâtului, confuzie și pierderea echilibrului.
Profesorul Naveed Khan, microbiolog, care are zeci de ani de experiență în cercetarea Naegleria și a altor amibele, a declarat pentru Daily Mail că rezultatul în marea majoritate a infecțiilor este "o să mori". Parazitul care mănâncă creierul poate fi găsit la nivel mondial în apele dulci, dar este mortal pentru oameni doar atunci când trăiește în ape mai calde de 25-30 de grade. Deși este mai frecventă în climatele mai calde, profesorul Khan, care lucrează în prezent într-un laborator din Edinburgh, a mai observat Naegleria în stațiile de tratare a apei din Marea Britanie. Asta a fost, însă, înainte ca apa să fie tratată.
Dar a avertizat că riscul reprezentat de parazit, care nu se poate răspândi prin consumul de apă contaminată, ar putea crește odată cu schimbările climatice. Afirmații similare au fost făcute și în SUA, unde cazurile de Naegleria s-au răspândit spre nord în ultimele decenii. 'Având în vedere că Londra are acum vreme foarte caldă, cred că este o preocupare serioasă și aici', a declarat profesorul Khan.
În multe dintre infecțiile înregistrate, oamenii au contractat parazitul în timp ce înotau în apă dulce deschisă, cum ar fi lacurile și râurile din climatele calde. Profesorul Khan spune că este mortal pentru oameni doar atunci când temperatura apei crește la peste 30 de grade.
Temperaturile mai ridicate oferă un mediu mai favorabil pentru ca amiba să se transforme într-o "formă infecțioasă", unde dezvoltă un "cârlig" biologic pentru a se atașa la celulele care căptușesc nasul, ajutându-l în călătoria sa de a invada creierul. Odată ajunsă în creier, aceasta distruge țesuturile și provoacă umflături, ceea ce duce rapid la moarte în doar o săptămână. Simptomele apar rapid și pot fi confundate cu meningita, ceea ce înseamnă că pacienții riscă să nu fie depistați până când infecția nu este prea târziu pentru tratament.
Naegleria fowleri este denumită în mod obișnuit "amiba care mănâncă creierul", deoarece poate provoca o infecție rară și devastatoare a creierului numită meningoencefalită amibiană primară (PAM). De obicei, acesta infectează oamenii atunci când apa contaminată intră în organism prin nas. Odată ce amiba intră în nas, aceasta se deplasează spre creier, unde provoacă PAM, care este de obicei mortală. În cazuri foarte rare, infecțiile cu Naegleria pot apărea, de asemenea, atunci când apa contaminată din alte surse (cum ar fi apa din piscine insuficient clorinată sau apa de la robinet încălzită și contaminată) intră în nas.
Cazurile de Naegleria sunt extrem de rare în țările dezvoltate, datorită apei clorurate și tratate corespunzător. Doar aproximativ trei persoane din SUA sunt raportate ca fiind bolnave în fiecare an. O persoană din Florida a murit după ce a fost infectată în martie anul trecut. Oficialii cred că aceasta s-a îmbolnăvit prin clătirea sinusurilor cu apă de la robinet care conținea amiba, având în vedere că băutul unei astfel de ape nu prezintă niciun pericol.
Cu toate acestea, profesorul Khan a declarat că, pe măsură ce verile din Marea Britanie se încălzesc încet-încet, riscul prezentat de parazit crește. Naegleria reprezintă un risc pentru persoanele care folosesc apa de la robinet pentru a-și spăla sinusurile, dacă apa nu este curată. Dacă aveți de gând să vă curățați căile nazale, el sugerează să fierbeți mai întâi apa pentru a ucide orice microb și bacterie și să o lăsați să se răcească înainte de a o folosi rapid după aceea.
În timp ce lucra la un proiect de sănătate publică la stațiile de tratare a apei din Marea Britanie din Londra și Nottingham, între 2002 și 2008, profesorul Khan a găsit forma latentă a amibei mâncătoare de creier. Dar cercetătorii nu au găsit parazitul în nicio mostră de apă după ce aceasta a fost supusă procesului de tratare care o transformă în apă de la robinet. Cu toate acestea, profesorul Khan este îngrijorat că acest lucru s-ar putea schimba în viitor, pe măsură ce verile devin mai calde.
'Dacă există o problemă cu instalațiile sanitare, dacă țevile sunt prea vechi sau dacă apa călătorește pe o distanță lungă, clorul din apă se poate evapora până când ajunge în casă', a spus el reflectând la cazurile de parazit din Malaezia și Pakistan. În cazul în care apare infecția, simptomele insectei care mănâncă creierul sunt greu de observat. Unul dintre primele semne este o simplă durere de cap, care, în mod natural, poate fi respinsă atât de public, cât și de medici ca fiind o afecțiune minoră.
"Oamenii mor în termen de 24 până la 72 de ore în momentul în care se prezintă la spital cu simptome. Dacă te îmbolnăvești, în 99 la sută din cazuri vei muri pentru că nu există un tratament eficient'. El a explicat că examinările post-mortem efectuate în urma unor cazuri de infecție în Malaezia și Pakistan au arătat că pacienții au fost diagnosticați greșit cu meningită bacteriană, când de fapt aveau Naegleria.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu