Au avut curajul să rupă tăcerea din Wuhan: Chinezii care au relatat despre COVID vor fi eliberați după 3 ani
Postat la: 01.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Autoritățile chineze se pregăteau duminică să elibereze un bărbat care a dispărut în urmă cu trei ani după ce a publicat videoclipuri cu spitale supraaglomerate și cadavre în timpul epidemiei COVID-19, au declarat o rudă și o altă persoană familiarizată cu cazul său.
Fang Bin și alți membri ai publicului care au fost supranumiți jurnaliști cetățeni au postat detalii despre pandemie la începutul anului 2020 pe internet și pe rețelele de socializare, stânjenind oficialii chinezi care s-au confruntat cu critici pentru că nu au reușit să controleze epidemia. Ultimul videoclip pe care Fang, un vânzător de haine tradiționale chinezești, l-a postat pe Twitter a fost o bucată de hârtie pe care scria: "Toți cetățenii rezistă, înapoiați puterea poporului".
Cazul lui Fang face parte din represiunea Beijingului împotriva criticilor privind gestionarea timpurie a pandemiei de către China, în timp ce Partidul Comunist aflat la putere încearcă să controleze versiunea oficială țării.
El urma să fie eliberat duminică, potrivit a două persoane care nu au dorit să fie identificate de teama unor represalii guvernamentale. Una dintre ele a declarat că Fang a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru "a provocat certuri și necazuri", o acuzație vagă folosită în mod tradițional împotriva dizidenților politici.
The Associated Press notează că nu a putut confirma în mod independent eliberarea sa și nu a putut confirma detaliile cu autoritățile.
Două birouri ale Biroului de securitate publică din Wuhan nu au furnizat un număr de telefon al biroului lor de informații și nici nu au răspuns la întrebări. Apelurile telefonice către o instanță care l-ar fi condamnat pe Fang au rămas fără răspuns duminică după-amiază. O femeie de la o altă instanță care s-ar fi ocupat de apelul lui Fang a spus că nu este autorizată să răspundă la întrebări.
Lupta pentru adevăr din 2020
La începutul anului 2020, focarul inițial de COVID a devastat orașul Wuhan, în care locuiesc 11 milioane de locuitori, în provincia Hubei din centrul Chinei. Aflat sub un blocaj de 76 de zile, străzile sale au fost pustii timp de luni de zile, cu excepția ambulanțelor și a personalului de securitate.
În acel moment, un număr mic de cetățeni jurnaliști au încercat să își spună poveștile lor și ale altora cu ajutorul telefoanelor inteligente și al conturilor de socializare, sfidând monopolul strict controlat al Partidului Comunist asupra informațiilor. Deși mișcarea lor a fost mică, amploarea a fost fără precedent în orice epidemie sau dezastru major anterior din China.
Dar informațiile pe care le-au postat le-au adus curând probleme. Fang și un alt cetățean jurnalist, Chen Qiushi, au dispărut în februarie.
Chen a reapărut în septembrie 2021 pe YouTube, în transmisiunea video live a prietenului său, spunând că a suferit de depresie. Dar nu a oferit detalii despre dispariția sa.
Un alt cetățean jurnalist, Zhang Zhan, care, de asemenea, a relatat despre stadiul incipient al epidemiei, a fost condamnat la patru ani de închisoare sub acuzația de provocare de bătăi și de scandal în decembrie 2020. Aproximativ opt luni mai târziu, avocatul a declarat că se afla într-o stare de sănătate precară după ce a organizat o grevă a foamei de lungă durată.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu