ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Astronauți blocați în spațiu după impactul cu un meteorit. Misiune pentru salvarea echipajului

Postat la: 11.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Moscova va lansa luna viitoare o navă de salvare către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru a aduce acasă trei membri ai echipajului care sunt, de fapt, blocaţi pe orbită după ce capsula lor a fost lovită de un meteorit, relatează „The Guardian".

Soiuz MS-22, care este andocată la ISS, a avut o scurgere majoră luna trecută, după impactul cu un micrometeorit, pulverizând în spaţiu lichid de răcire a radiatorului. În aceste condiţii, doi cosmonauţi au fost nevoiţi să anuleze o ieşire planificată în spaţiu. Incidentul a avut loc la 14 decembrie.

Deşi agenţia spaţială rusă, Roscosmos, a declarat că impactul cu meteoritul nu a reprezentat nicio ameninţare imediată pentru echipajul staţiei spaţiale, evenimentul a stârnit îngrijorare pentru că astronauţii ar fi în pericol să nu se mai poată întoarce pe Pământ într-o situaţie de urgenţă. Având în vedere că scurgerea lichidului de răcire a dus la creşterea temperaturilor din cabină, Soiuz MS-22 este considerată nepotrivită. În prezent, a rămas operaţională o singură "capsulă de salvare" andocată pe ISS - o navă spaţială SpaceX Crew Dragon. Însă la bordul staţiei spaţiale se află şapte persoane, or capsula SpaceX are doar patru locuri.

După ce a analizat situaţia, Roscosmos a declarat că a decis să devanseze pentru data de 20 februarie lansarea planificată iniţial pentru luna martie a navei Soiuz MS-23, astfel încât aceasta să poată fi folosită pentru a-i transporta înapoi pe Pământ pe cosmonauţii ruşi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin şi pe astronautul american Francisco Rubio.

În cazul în care o situaţie "deosebit de critică" va apărea pe ISS în săptămânile de dinainte de această dată, va fi luată în considerare posibilitatea de a folosi nava avariată Soiuz MS-22 pentru a salva echipajul, a precizat Roscosmos.

Daca iti deschizi inca un cont curent, nu se cheama ca il inseli pe primul. Se cheama COMPETITIVE RESEARCH. Incearca oferta GeniusCont Gold de la UniCredit Bank si vezi ce ti se potriveste mai bine. Afla mai multe AICI!
Soiuz MS-23 a fost planificată iniţial pentru a prelua trei membri ai echipajului, dar va fi lansată ca navă de salvare. Şeful Roscosmos, Iuri Borisov, nu a precizat când se vor întoarce pe Pământ Prokopiev, Petelin şi Rubio cu Soiuz-ul de rezervă.

Nava avariată MS-22 se va întoarce fără echipaj odată ce va sosi înlocuitoarea sa, a mai spus Roscosmos.

Micrometeoriţii, bucăţi de rocă sau metal care apar în mod natural şi care pot fi la fel de mici ca un grăunte de nisip, reprezintă un pericol semnificativ pentru zborurile spaţiale umane. Aceştia gravitează în jurul Pământului cu aproximativ 27.400 km/h - mult mai repede decât viteza unui glonţ.

Roscosmos a declarat că diametrul micrometeoritului care a lovit Soiuzul andocat a fost mic, creând o gaură în capsulă cu un diametru de numai 1 mm. Totuşi, acesta a provocat pagube semnificative, imaginile televizate transmise de Nasa TV arătând particule albe asemănătoare unor fulgi de zăpadă care ieşeau din partea din spate.

De asemenea, "gunoiul spaţial" produs de om poate deteriora echipamentele. În 2021, Rusia şi-a aruncat în aer unul dintre sateliţii proprii, în cadrul testării unei rachete, ceea ce a creat nori de schije.

Spaţiul a rămas unul dintre puţinele domenii de cooperare dintre Moscova şi Washington de când Rusia a invadat Ucraina.

ISS a fost lansată în etape, începând din 1998, într-o perioadă de cooperare sporită între SUA şi Rusia, la aproape un deceniu după încheierea Războiului Rece. Staţia spaţială, îmbătrânită, este programată să fie scoasă de pe orbită în 2031, cu o coborâre planificată într-un punct îndepărtat din Pacific.

Între timp, noua cursă spaţială apărută între SUA şi China se accelerează. În 2021, programul spaţial al Beijingului a înfiinţat prima sa staţie spaţială cu echipaj pe orbita Pământului. Tiangong, care înseamnă "palat ceresc", are 70 de tone şi ar trebui să funcţioneze timp de cel puţin 10 ani.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE