Șapte medici au fost trimiși în judecată: au lăsat oameni bolnavi să moară în fața spitalului
Postat la: 22.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Şapte medici de la Spitalul Judeţean Galaţi au fost trimişi în judecată pentru mai multe infracţiuni, printre care şi ucidere din culpă, fiind acuzaţi că au lăsat să aştepte afară în frig, un pacient în stare gravă sau au întârziat realizarea testelor COVID.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că procurorii au dispus trimiterea în judecată a şapte medici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi la data faptelor, patru din Unitatea de Primiri Urgenţe, trei din cadrul Laboratorului de Analize Medicale.
Este vorba de Bogdan-Dumitru Cucu, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, de Lidia Şandru, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi abuz în serviciu, de Amalia-Florenţa Morcov, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi abuz în serviciu, de Olguţa Ciureanu, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, de Cristina Morar, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, de Ana Anton, pentru savârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, de George Tocu, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.
Totodată, procurorii au dispus numeroase disjungeri în vederea continuării urmăririi penale.
Dosarul, însumând 72 volume, a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Galaţi.
Anchetatorii au stabilit că Florin Nicu Chirilă s-a prezentat, în 30 octombrie 2021, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi cu o stare de rău, el fiind trimis acasă de personalul de la Unitatea de Primire Urgenţe fără a fi examinat. Cadrele medicale i-au recomandat să aştepte ambulanţa pentru testarea COVID, deşi bărbatul era vaccinat cu schema completă şi făcuse şi un test rapid al cărui rezultat era negativ.
A doua zi, el a fost dus cu ambulanţa la spital, cu simptome de pneumonie, respectiv febră, frison, temperatură, dispnee. Procurorii au precizat că bărbatul a mers la containerele UPU-COVID din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi, a fost înregistrat ca suspect COVID şi i s-a făcut o radiografie toracică şi analize de laborator, rezultatele fiind obţinute până la ora 11.37.
Deoarece rezultatul testului PCR obţinut la ora 14.10 nu era concludent, a fost repetată analiza PCR.
"Pe toată durata zilei, victima Chirilă Florin-Nicu a aşteptat rezultatul PCR, afară, în frig, fără a i se administra vreun tratament adecvat, până aproape de ora 20.00, când, datorită stării de oboseală şi temperaturii scăzute din exterior, în lipsa rezultatului PCR, a plecat la cerere, după ce i s-a solicitat să semneze că îşi asumă riscul de deces. Nici la acel moment nu i s-a pus diagnostic şi nu i s-a prescris un tratament adecvat la domiciliu. La ora 20.59 s-a obţinut rezultatul PCR negativ. Luni, 01.11.2021, ora 08.42, Chirilă Florin-Nicu a fost adus de ambulanţă în stare gravă, fiind retrimis de acelaşi medic şef de tură UPU la containere COVID şi supus unui al treilea test PCR inutil, deşi medicul şef de tură Şandru Lidia cunoştea faptul că acesta fusese investigat şi avea rezultat PCR negativ din seara precedentă. Al treilea rezultat negativ s-a obţinut în jurul orei 14.10, ulterior pacientul fiind adus în UPU. În toată această perioadă, pacientul nu a primit niciun tratament. După ora 14.30, deşi analizele medicale din ziua precedentă sugerau starea de şoc septic/septicemie, acesta a aşteptat în UPU mai multe ore, fără tratament", se arată în comunicatul Parchetului.
Sursa citată a menţionat că, la ora 15, bărbatul a fost examinat de medicul internist de gardă care a decis un transfer intraspitalicesc la Spitalul TBC, unde a fost transferat la ora 16.30, consultat şi a revenit la ora 17.30 în UPU de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi.
"Între orele 17.30 - 19.00 starea sa de sănătate s-a deteriorat total. La ora 19.30 a fost internată efectiv prin Secţia Medicală 2 la A.T.I., iar în timpul nopţii, la ora 4.30 a survenit decesul victimei", a precizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.
Astfel, procurorii au început urmărirea penală faţă de Bogdan Dumitru Cucu, pentru ucidere din culpă. El este acuzat că, în 31 octombrie 2021, în timpul serviciului desfăşurat la containere U.P.U. COVID, din cadrul S.J.U. Galaţi, în calitate de medic rezident, între orele 09.01-20.00, nu l-a diagnosticat pe pacientul Florin-Nicu Chirilă şi nu a prezentat spre confirmare diagnosticul medicului specialist supraveghetor Lidia Şandru, nu a stabilit un tratament cu antibiotic şi nu a supus spre confirmare tratamentul medicului supraveghetor, pe cale de consecinţă nu a administrat de urgenţă tratament cu antibiotic pacientului aflat în stare gravă.
"În această stare pacientul a aşteptat afară în frig până la ora 20.00, nefiind internat de facto şi neprimind niciun tratament adecvat, a solicitat externarea, care i s-a acordat semnând un document în care era stipulat clar că există riscul de a deceda. Luni, 01.11.2021, ora 09.00, primind acelaşi pacient, din dispoziţia medicului şef de tură Lidia Şandru, doctorul rezident Cucu Bogdan-Dumitru a dispus în mod inutil un nou test RT-PCR, deşi rezultatul RT-PCR din ziua anterioară era negativ şi valabil pentru 48 de ore, timp în care nu i-a prescris niciun tratament, deşi trebuia să-i administreze de urgenţă antibiotic, fapt ce a condus la întârzierea internării şi a administrării tratamentului adecvat, contribuind în mod direct, din culpă, la reducerea şanselor de supravieţuire a victimei", au transmis procurorii.
Un alt medic anchetat este Lidia Şandru, pentru abuz în serviciu şi ucidere din culpă. Ea este acuzată că, în 31 octombrie, în calitate de medic specialist şef de tură în cadrul S.J.U. Galaţi - U.P.U., răspunzând direct de activitatea medicului rezident Bogdan-Dumitru Cucu, nu l-a supravegheat conform atribuţiilor de serviciu, lăsând astfel posibilitatea ca pacientul Florin-Nicu Chirilă, în stare gravă, să fie lipsit de tratament de urgenţă cu antibiotic.
De asemenea, procurorii au arătat că, în 1 noiembrie 2021, ea nu a prescris tratament de urgenţă cu antibiotic şi nu a luat măsuri pentru internarea de urgenţă la compartimentul de specialitate a pacientului Florin-Nicu Chirilă, adus cu ambulanţa la ora 08.42, deşi starea acestuia reclama internarea imediată.
"Mai mult, având rezultatul testului PCR din ziua precedentă şi rezultatele analizelor care relevau o stare deosebit de gravă a pacientului Chirilă Florin-Nicu, a dispus în mod absurd trimiterea pentru a doua zi consecutiv a acestuia la containere U.P.U. - COVID, pentru efectuarea unui nou test PCR. Nici măcar explicaţiile repetate ale asistentei de ambulanţă care a însoţit bolnavul, că acesta are rezultat PCR negativ din seara precedentă valabil 48 de ore, că în ziua precedentă a aşteptat 12 ore afară, în frig, şi starea sa de sănătate era afectată grav (saturaţie oxigen 74%, etc.), nu au determinat-o să intervină pentru salvarea vieţii victimei", se mai arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.
Procurorii o mai cercetează pe Amalia-Florenţa Morcov, pentru ucidere din culpă şi abuz în serviciu, întrucât, în 1 noiembrie 2021, în calitate de medic şef de tură în cadrul S.J.U. Galaţi - U.P.U., răspunzând de toate cazurile din U.P.U., între orele 14.30.-16.30, nu l-a consultat, diagnosticat şi nu i-a prescris şi administrat tratament urgent cu antibiotice pacientului Florin-Nicu Chirilă, aflat în stare critică.
De asemenea, procurorii au menţionat că, la ora 16.00, a contrasemnat transferul intraspitalicesc dispus de medicul internist, fără a întâlni pacientul şi fără a-l consulta ori a-i prescrie şi administra tratamentul adecvat cu antibiotice. După ora 17.30, la întoarcerea bolnavului de la Spitalul T.B.C. Galaţi, aceasta nu a întreprins niciun demers în ce priveşte victima.
"Pacientul a fost internat abia la ora 19.30 la A.T.I. independent de orice efort din partea medicului şef de tură. Practic, în tot acest interval de timp nu a avut contact vizual cu victima. Prin toate aceste inacţiuni, aceasta a contribuit în mod direct, din culpă, la decesul victimei Chirilă Florin-Nicu survenit în acea noapte. Pe toată perioada serviciului nu a supravegheat activitatea medicului rezident Ciureanu Olguţa, de care răspundea", au arătat procurorii gălăţeni.
Cel de-al patrulea medic anchetat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi este Olguţa Ciureanu, pentru ucidere din culpă.
"Luni, 01.11.2022, în calitate de medic rezident, în cadrul S.J.U. Galaţi - U.P.U., între orele 14.30 - 16.30 şi 17.30-19.30, nu a consultat, nu a diagnosticat şi nu a prescris şi administrat urgent tratament adecvat cu antibiotice, sub supravegherea medicului specialist şef de tură Morcov Amalia-Florenţa, pacientului Chirilă Florin-Nicu, aflat în stare critică, contribuind în mod direct, din culpă, la decesul victimei, în acea noapte", se menţionează în comunicatul Parchetului.
Al cincilea medic cercetat de procurori este Cristina Morar, pentru abuz în serviciu, ucidere din culpă şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice. Ea este acuzată că în 30 octombrie, în calitate de medic în cadrul laboratorului de analize - S.J.U. Galaţi, în baza înţelegerii prealabile cu Ana Anton, nu s-a prezentat la program pe toată durata turei 2 COVID, între orele 15.00 - 22.00, anchetatorii menţionând că astfel a prejudiciat spitalul cu 775 de lei.
Astfel, medic de gardă a fost în acea zi a fost Ana Anton, care făcut serviciul de gardă pentru 24 de ore, începând cu ora 8.00.
În 31 octombrie, fiind de gardă pentru 24 de ore, începând cu ora 8.00, Cristina Morar a preluat atribuţiile Anei Anton, care nu s-a prezentat la program în tura 2 COVID, între orele 15.00 - 22.00, pe testarea COVID. Ea a introdus spre prelucrare 12 probe pe aparatul Elite Ingenius (cu o durată de prelucrare de trei ore) şi 12 probe pe aparatul Genexpert (cu o durată de prelucrare de maxim o oră).
"În acest context, primind la ora 15.39 a doua probă RT-PCR recoltată victimei Chirilă Florin-Nicu, ce reprezenta o urgenţă medicală majoră, aceasta a nesocotit menţiunea de urgenţă înscrisă atât pe formularul anexă de însoţire a probei, cât şi pe cererea introdusă în acelaşi timp în aplicaţia Hipocrate, precum şi diagnosticul de suspect COVID din cerere, precum şi din fişa pacientului din aplicaţia Hipocrate şi deşi ar fi trebuit să o prelucreze urgent în aparatul Genexpert cu prelucrare rapidă de maxim o oră, aceasta a introdus-o cu întârziere, pentru prelucrare în aparatul Elite Ingenius, obţinând rezultatul negativ după cinci ore, respectiv la ora 20.59. Urmarea imediată a acţiunii sale culpabile a constat în întârzierea cu 24 de ore a internării victimei, precum şi decesul ulterior al acesteia", au mai menţionat anchetatorii.
Cristina Morar mai este acuzată că, pentru a ascunde absenţa de la program a colegei sale, a accesat calculatorul folosind fără drept userul şi parola Anei Anton, dar a validat rezultatul cu numele şi parafa sa. În acelaşi mod, a procedat validând celelalte rezultate RT-PCR obţinute. Rezultatele pentru patru probe prelucrate pe aparatul Genexpert le-a validat în mod fictiv pe numele Ana Anton, în intervalul orar 18.31-18.33, dar a aplicat pe acestea parafa sa. A procedat astfel pentru a induce ideea prezenţei colegei sale la serviciu, au explicat procurorii.
A şasea persoană anchetată de procurori este Ana Anton, pentru abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice. Procurorii gălăţeni au stabilit că în calitate de medic în cadrul laboratorului de analize - S.J.U. Galaţi ea a lipsit de la program, în 31 octombrie 2021, pe toată durata turei 2 COVID, între orele 15.00 - 22.00, cauzând un prejudiciu de 775 lei Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi.
Ana Anton s-a pensionat la 15 decembrie 2021.
"În cursul zilei de 30.03.2022, aceasta s-a deplasat la Spitalul Judeţean Galaţi - Laboratorul de analize medicale şi în lipsa din birou a medicului Onofrei Maria, a accesat calculatorul de serviciu al acesteia, folosind, fără drept, userul şi parola numitei Onofrei Maria, pentru a vizualiza mai multe documente medicale, respectiv buletine de analize - teste COVID prelucrate pe Genexpert din ziua de 31.10.2021 din tura 2 COVID cu scopul de a-şi pregăti apărări în dosarul penal", au susţinut procurorii.
Al şaptelea medic anchetat este George Ţocu, pentru ucidere din culpă. Procurorii au transmis că, în 31 octombrie 2021, George Ţocu, în timp ce era de serviciu în tura I COVID, ca medic al laboratorului de analize - S.J.U. Galaţi, nu a introdus cu prioritate spre prelucrare proba biologică recoltată pacientului Florin-Nicu Chirilă la aparatul PCR-Genexpert, cu o durată de prelucrare de maxim o oră, deşi acesta reprezenta o urgenţă majoră, fiind suspect COVID şi în stare critică, validând primul rezultat PCR abia după cinci ore, respectiv la ora 14.39.
"Luni, 01.11.2021, acelaşi medic efectuând serviciul în tura I COVID, primind spre prelucrare a treia probă a aceluiaşi pacient, nu a introdus-o spre prelucrare de urgenţă, la aparatul Genexpert, validând rezultatul negativ abia după cinci ore, respectiv la ora 14.10. În această modalitate a contribuit în mod direct, din culpă, la întârzierea internării şi decesul victimei", mai precizează comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.
Cei şapte medici se află sub control judiciar.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
- Crin Antonescu a anunțat Coaliția de la putere cum vrea să fie eliminat Călin Georgescu de la prezidențiale
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă modele de circuite neobișnuite și eficiente. Microcipurile specializate care gestionează semnalele la vârful tehnologiei fără fir sunt lucrări uimitoare de miniaturizare și inginerie. Ele sunt, de asemenea, dificil și costisitor de proiectat.
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de energie electrică, astfel că cererea va crește, iar prețurile se vor ajusta și ele.
-
Un celebru actor povestește cum a rămas fără casă în urma incendiilor dezastruoase din Los Angeles: Nu am văzut niciodată un loc atât de perfect ars
Actorul Mel Gibson a rămas fără casă în urma incendiilor devastatoare din zona Los Angeles. Gibson a povestit că din casa sa nu a mai rămas nimic. Ai putea să o pui într-o urnă, a spus celebrul actor.
-
China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Ce sunt și la ce folosesc
O echipă de cercetători din China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Deși scopul exact al acestei tehnologii rămâne incert, rezistența remarcabilă a acestor insecte deschide multiple posibilități de utilizare. Printre acestea, se numără monitorizarea zonelor periculoase inaccesibile pentru oameni, reducând astfel riscurile asociate.
-
Caz bizar: calvarul prin care a trecut o femeie, după ce o nunta falsă de pe Instagram s-a dovedit a fi reală
O femeie din Australia şi-a anulat căsătoria după ce şi-a dat seama că o ceremonie de nuntă falsă la care a luat parte pentru o farsă pe reţelele de socializare era de fapt reală. Mireasa neştiutoare a declarat că partenerul ei a fost un influencer de social media care a convins-o să ia parte la ceremonie ca o „farsă" pentru contul său de Instagram.
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de a detecta minele inamicului. Situația este cu atât mai ciudată cu cât aceștia nu sunt obligați, ci o fac de bunăvoie.
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pacific, utilizând tehnologii avansate de analiză a undelor seismice. Această descoperire pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea și evoluția planetei noastre.
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu