Apare un nou super continent: Pangea Ultima. Va provoca dispariția mamiferelor de pe Pământ
Postat la: 05.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Bristol sugerează că deplasarea continentelor va însemna în cele din urmă sfârșitul pentru aproape toate mamiferele, informează ScienceAlert.
Modele recente prevăd că efectul de seră al Pământului ar putea atinge un punct de cotitură care va face ca cea mai mare parte a planetei să devină "nelocuibilă pentru viața mamiferelor" atunci când se va forma următorul supercontinent - o masă de pământ pe care unii o numesc Pangea Ultima - în următorii 250 de milioane de ani.
"Formarea și descompunerea Pangea Ultima va limita și... în cele din urmă va pune capăt habitabilității mamiferelor terestre pe Pământ, prin depășirea toleranței lor la temperaturi calde, cu miliarde de ani mai devreme decât se presupunea anterior", scriu cercetătorii care au elaborat modelul.
În prezent, experții înțeleg foarte puțin despre ceea ce se întâmplă cu clima Pământului atunci când continentele sale se unesc într-o singură mare masă continentală, un eveniment care schimbă lumea și care s-a întâmplat în mai multe rânduri în istoria planetei noastre.
Ultimul supercontinent al Pământului, numit Pangea, a apărut în urmă cu aproximativ 310 milioane de ani și este cel despre care oamenii de știință au cele mai multe informații.
Folosind Pangea ca studiu de caz, o echipă internațională de cercetători din SUA, Marea Britanie, China și Elveția a încercat să prezică ce se va întâmpla cu clima Pământului în timpul formării următorului supercontinent.
Rezultatele lor sugerează că, în viitorul îndepărtat, lucrurile vor deveni mult mai fierbinți... adică insuportabil de fierbinți.
Nu numai că Soarele va emite cu aproximativ 2,5% mai multe radiații, dar formarea unui supercontinent va modifica drastic sistemul climatic global, putând usca suprafețe uriașe de pământ și reținând mai mult dioxid de carbon în atmosferă.
În timpul primului Pangea, între acum 334 milioane de ani și 255 milioane de ani, nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă au crescut de la aproximativ 200 de părți pe milion la până la 2.100 ppm. Acest lucru a creat temperaturi extreme cu aproximativ 10 °C mai mari decât media globală actuală.
Pentru a pune acest lucru în perspectivă, nivelurile actuale ale dioxidului de carbon din atmosferă se situează în jurul valorii de 416 ppm în raport cu nivelurile preindustriale.
Dacă, în viitor, dioxidul de carbon din atmosferă va depăși din nou 560 ppm, chiar și pentru doar un secol, ar putea duce la un eveniment de extincție în masă, la fel ca în cazul celor "5 mari".
Din nefericire, modelele sugerează că acest lucru se va întâmpla probabil atunci când se va forma Pangea Ultima, deoarece tectonica plăcilor creează reacții climatice și sisteme meteorologice modificate. Dacă mai puțină apă dulce este transportată în regiunile interioare, de exemplu, ar putea usca pădurile și ar putea transforma rezervoarele de carbon din interior în robinete de carbon.
Modelând cel mai pesimist scenariu, cercetătorii prezic că Pangea Ultima ar putea duce la o temperatură medie lunară caldă de 46,5 °C (115,7 °F).
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
SUA deschide o anchetă asupra a 2,6 milioane de vehicule Tesla, din cauza funcţiei de conducere la distanţă
Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) a anunţat marţi deschiderea unei investigaţii asupra a 2,6 milioane de vehicule Tesla din Statele Unite, ca urmare a unor rapoarte privind accidentele asociate funcţiei Actually Smart Summon, care permite utilizatorilor să-şi deplaseze maşinile de la distanţă.
-
Numărul imigranților români în Spania a scăzut cu 30% într-un deceniu: „Nu mai este paradisul muncii, cum era cândva"
Comunitatea românească din Spania, cândva cea mai mare comunitate străină din țară, este în scădere semnificativă. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INE) raportate de ABC, numărul cetățenilor români a scăzut de la un vârf de 897 de mii în 2012, la 627 de mii în 2022, o scădere de 30%
-
CNN: De ce este atât de interesat Trump de cea mai mare insulă din lume
Groenlanda este cea mai mare insulă din lume şi adăposteşte peste 56.000 de oameni, având o poziţie strategică şi resurse naturale importante. Călătoria lui Donald Trump Jr. în Groenlanda a alimentat speculaţiile despre care sunt exact planurile tatălui său pentru acest teritoriu arctic, transmite CNN.
-
Declarația lui Claudiu Târziu care încinge spiritele în AUR: "Simion e principalul responsabil"
Nu s-a luat încă o decizie privind organizarea unui Congres Extraordinar pentru a discuta despre viitorul lui George Simion în conducerea partidului AUR, a spus europarlamentarul Claudiu Târziu marți, 7 ianuarie, referitor la zvonurile de scindare apărute în ultimele zile. Totuși, el a recunoscut că "au avut loc discuții informale".
-
România a ajuns la populația de acum 60 de ani! Care sunt cauzele scăderii populației într-un ritm accelerat
În ultimii zece ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației rezidente, ajungând de la aproximativ 19,9 milioane de locuitori în 2014 la 19,06 milioane în 2024.
-
Au fost declasificate documente CIA despre "Experimentul Gateway". Informații tulburătoare despre reîncarnare și mijloace folosite pentru alterarea minții
Documente declasificate arată că, de-a lungul celei de-a doua jumătăți a secolului al XX-lea, CIA a avut unele idei „interesante" despre cum să obțină informații. Unul dintre cele mai amețitoare rapoarte provine dintr-un document din 1983 care detaliază „Experimentul Gateway", diverse mijloace de alterare a minții pentru a crea un fel de spionaj psihic.
-
15 "Lebede negre" si "Steaguri false" în 2025. Evenimente profetite care ar putea reseta ordinea mondială
Publicația Politico a întocmit o listă de 15 "lebede negre" - așa cum jurnaliștii numesc "evenimentele incredibile, care schimbă lumea", care "ar putea întoarce viețile cu susul în jos în 2025". La fel si cele incadrate ca "steaguri false" (false flags) - cele care sunt atribuite altora fată de cei care le exercită.
-
Provocările tehnice ale jocurilor de noroc online
Știi momentul acela când stai pe canapea și n-ai chef de nimic altceva decât să deschizi laptopul sau telefonul și să-ți încerci norocul la un cazinou online?
-
Reuters: OMV din Austria este de acord să furnizeze gaze românești Germaniei în situația de criză energetică
Compania austriacă OMV a încheiat un acord pentru a furniza companiei germane Uniper gaze din proiectul său din Marea Neagră începând din 2027, au declarat pentru Reuters trei persoane familiarizate cu această chestiune, în timp ce Europa caută noi modalități de a spori securitatea energetică după ce a tăiat legăturile cu Rusia.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu