ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Apare un nou super continent: Pangea Ultima. Va provoca dispariția mamiferelor de pe Pământ

Postat la: 05.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Bristol sugerează că deplasarea continentelor va însemna în cele din urmă sfârșitul pentru aproape toate mamiferele, informează ScienceAlert.

Modele recente prevăd că efectul de seră al Pământului ar putea atinge un punct de cotitură care va face ca cea mai mare parte a planetei să devină "nelocuibilă pentru viața mamiferelor" atunci când se va forma următorul supercontinent - o masă de pământ pe care unii o numesc Pangea Ultima - în următorii 250 de milioane de ani.

"Formarea și descompunerea Pangea Ultima va limita și... în cele din urmă va pune capăt habitabilității mamiferelor terestre pe Pământ, prin depășirea toleranței lor la temperaturi calde, cu miliarde de ani mai devreme decât se presupunea anterior", scriu cercetătorii care au elaborat modelul.

În prezent, experții înțeleg foarte puțin despre ceea ce se întâmplă cu clima Pământului atunci când continentele sale se unesc într-o singură mare masă continentală, un eveniment care schimbă lumea și care s-a întâmplat în mai multe rânduri în istoria planetei noastre.

Ultimul supercontinent al Pământului, numit Pangea, a apărut în urmă cu aproximativ 310 milioane de ani și este cel despre care oamenii de știință au cele mai multe informații.

Folosind Pangea ca studiu de caz, o echipă internațională de cercetători din SUA, Marea Britanie, China și Elveția a încercat să prezică ce se va întâmpla cu clima Pământului în timpul formării următorului supercontinent.

Rezultatele lor sugerează că, în viitorul îndepărtat, lucrurile vor deveni mult mai fierbinți... adică insuportabil de fierbinți.

Nu numai că Soarele va emite cu aproximativ 2,5% mai multe radiații, dar formarea unui supercontinent va modifica drastic sistemul climatic global, putând usca suprafețe uriașe de pământ și reținând mai mult dioxid de carbon în atmosferă.

În timpul primului Pangea, între acum 334 milioane de ani și 255 milioane de ani, nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă au crescut de la aproximativ 200 de părți pe milion la până la 2.100 ppm. Acest lucru a creat temperaturi extreme cu aproximativ 10 °C mai mari decât media globală actuală.

Pentru a pune acest lucru în perspectivă, nivelurile actuale ale dioxidului de carbon din atmosferă se situează în jurul valorii de 416 ppm în raport cu nivelurile preindustriale.

Dacă, în viitor, dioxidul de carbon din atmosferă va depăși din nou 560 ppm, chiar și pentru doar un secol, ar putea duce la un eveniment de extincție în masă, la fel ca în cazul celor "5 mari".

Din nefericire, modelele sugerează că acest lucru se va întâmpla probabil atunci când se va forma Pangea Ultima, deoarece tectonica plăcilor creează reacții climatice și sisteme meteorologice modificate. Dacă mai puțină apă dulce este transportată în regiunile interioare, de exemplu, ar putea usca pădurile și ar putea transforma rezervoarele de carbon din interior în robinete de carbon.

Modelând cel mai pesimist scenariu, cercetătorii prezic că Pangea Ultima ar putea duce la o temperatură medie lunară caldă de 46,5 °C (115,7 °F).

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE