ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Aparatul-spion din casa noastră, prin care oamenii de ştiinţă reușesc să „vadă" în detaliu oamenii prin pereţi

Postat la: 21.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au dezvoltat o metodă pentru detectarea formei tridimensionale şi a mişcărilor corpurilor umane într-o cameră, folosind doar routere WiFi, informeaza publicaţia Vice.

Potrivit publicaţiei, pentru a face acest lucru, ei au folosit DensePose, un sistem de cartografiere a tuturor pixelilor de pe suprafaţa unui corp uman într-o fotografie. DensePose a fost dezvoltat de cercetători din Londra şi de cercetătorii AI de la Facebook. De acolo, potrivit unui articol recent publicat pe arXiv, au dezvoltat o reţea neuronală profundă care înrgistrează faza şi amplitudinea semnalelor WiFi trimise şi primite de routere la coordonatele de pe corpurile umane.

Cercetătorii lucrează de ani de zile pentru a „vedea" oamenii fără a folosi camere sau hardware LIDAR scump [lidar este acronim pentru „light detection and ranging" - detectarea şi localizarea luminii, n.n.]. În 2013, o echipă de cercetători de la MIT a găsit o modalitate de a folosi semnalele telefoanelor mobile pentru a vedea prin pereţi; în 2018, o altă echipă de la MIT a folosit WiFi pentru a detecta persoanele dintr-o altă cameră şi a concretiza mişcările acestora în figurine din beţe mişcătoare.

Cercetătorii de la Carnegie Mellon au scris că sunt de părere că semnalele WiFi „pot servi ca un substitut omniprezent" pentru camerele RGB normale, atunci când vine vorba de „detectarea" persoanelor dintr-o cameră. Folosind WiFi, au scris ei, se depăşesc obstacole precum iluminarea slabă şi ocluzia cu care se confruntă lentilele camerelor obişnuite.

În mod bizar, ei etichetează acest progres ca fiind unul ce priveşte dreptul la intimitate.

„În plus, protejează intimitatea indivizilor, iar echipamentul necesar poate fi cumpărat la un preţ rezonabil. De fapt, majoritatea gospodăriilor din ţările dezvoltate au deja WiFi acasă, iar această tehnologie poate fi extinsă pentru a monitoriza bunăstarea persoanelor în vârstă sau pur şi simplu pentru a identifica comportamente suspecte la domiciliu", au scris ei.

Aceştia nu menţionează însă ce ar putea însemna „comportamente suspecte", dacă această tehnologie va ajunge vreodată pe piaţa de masă. Dar având în vedere că anumite companii precum Amazon încearcă să introducă drone cu camere de luat vederi în casele noastre, este uşor să ne imaginăm cum detectarea umană generalizată prin WiFi ar putea fi o forţă pentru a face bi, ori o altă medotă de exploatare a intimităţii noastre.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE