Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Postat la: 11.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitudinilor tot mai mari privind evoluţia economiei, în timp ce doi din trei antreprenori nu vor deschide noi linii de business şi investiţii în 2025, relevă un barometru de opinie în rândul investitorilor.
Cercetarea arată că 56% dintre respondenţi vor miza, în 2025, pe restructurarea şi optimizarea operaţiunilor financiare, în tentativa de a se adapta la situaţia economică fragilă, generată de efectele scăderii vânzărilor, amplificării blocajului financiar şi inflaţiei semnificative.
Potrivit rezultatelor celei de-a XI-a ediţii a Barometrului de opinie privind starea economiei, cei mai mulţi dintre oamenii de afaceri chestionaţi (82%) consideră că 2025 va fi un an dificil din punct de vedere economic, în timp ce doar 11% consideră că anul va fi unul bun pentru business. Totodată, 67% au aşteptări destul de pesimiste privind evoluţia economică, doar 14% sunt optimişti şi cred că economia va urma o traiectorie pozitivă, în timp ce 19% au evitat să se pronunţe.
Principalele riscuri economice invocate de antreprenori sunt, în ordinea menţiunilor: scăderea vânzărilor (68%), efectele inflaţiei (53%), impactul creşterii taxelor (49%), problemele de finanţare/inclusiv scăderea creditului furnizor (42%), accentuarea blocajului financiar (31%), creşterea costurilor operaţionale (28%), de la carburanţi, energie, gaze etc. În topul provocărilor s-au mai situat criza forţei de muncă, menţionată de 19% dintre antreprenori şi evoluţia cursului valutar, menţionată de 15% dintre intervievaţi.
Una dintre întrebările cheie ale cercetării se referă la soluţiile pe care managerii le au în vedere pentru a-şi optimiza activitatea economică în 2025. Astfel, principala măsură avută în vedere de antreprenori vizează optimizarea costurilor operaţionale, invocată de 82% dintre cei chestionaţi. Este vorba de costurile de producţie şi cheltuielile logistice în principal, printre care şi cele generate de funcţionarea afacerii (chirii, costuri de birou, achiziţii de mobilier, tehnică de calcul, utilităţi etc.)
O altă măsură invocată de majoritatea antreprenorilor (67%) vizează restructurarea portofoliului de servicii/produse. Limitarea cheltuielilor neesenţiale pentru core-business-ul companiei şi focusarea pe produsele/serviciile care aduc cel mai ridicat volum de vânzări/profit vor deveni prioritare. Un alt element esenţial, invocat de 53% dintre investitori vizează asigurarea unei linii de finanţare de urgenţă, un fel de plasă de salvare financiară în caz de nevoie. Cei mai mulţi mizează pe liniile financiare deschise la bănci dar un procent din ce în ce mai mare vizează colaborarea cu fondurile de investiţii devenite tot mai active în piaţa românească şi care vin cu dobânzi şi condiţii mai flexibile decât cele oferite de bănci.
Alte măsuri vizate de antreprenori pentru a-şi optimiza activitatea în 2025 se referă la vânzarea activelor neesenţiale pentru business (terenuri, clădiri, utilaje nefolosite etc.), bifată de 29% dintre cei intervievaţi, extinderea programelor de credit risc management, factoring, digitalizarea afacerilor (21%) şi de gestiune activă a riscului valutar şi renunţarea la liniile de leasing operaţional (19%).
Interesant este că, printre măsurile vizate de antreprenori, şi am vrut să evidenţiem acest fapt, se află limitarea creditului comercial, menţionată de 48% dintre cei chestionaţi. O decizie care se simte deja în economie şi care vine să creeze probleme pe lanţurile economice, dovadă a scăderii încrederii în dinamica economică. Creditul comercial reprezintă, de multă vreme, principala modalitate de finanţare a economiei iar reducerea acestuia riscă să genereze efecte negative ample mai ales în zona comerţului, acolo unde majoritatea firmelor lucrează cu acest instrument financiar.
De asemenea, doar 9% dintre cei chestionaţi se gândesc la disponibilizări de personal drept soluţie pentru problemele economice din 2025, un semnal că actuala criză de forţă de muncă rămâne una dintre marile probleme ale economiei. Dincolo de măsurile de restructurare a afacerilor, de optimizare a costurilor operaţionale, mulţi dintre antreprenori şi-ar dori ca în 2025 să atragă mai multă finanţare, în special din zona fondurilor europene. 69% dintre ei au declarat că şi-ar dori să iniţieze proiecte cu fonduri UE, în special în zona producţiei, însă cei mai mulţi (63%) se tem de birocraţia asociată acestui demers şi de întârzierea plăţilor din fonduri UE (59%).
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de energie electrică, astfel că cererea va crește, iar prețurile se vor ajusta și ele.
-
Un celebru actor povestește cum a rămas fără casă în urma incendiilor dezastruoase din Los Angeles: Nu am văzut niciodată un loc atât de perfect ars
Actorul Mel Gibson a rămas fără casă în urma incendiilor devastatoare din zona Los Angeles. Gibson a povestit că din casa sa nu a mai rămas nimic. Ai putea să o pui într-o urnă, a spus celebrul actor.
-
China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Ce sunt și la ce folosesc
O echipă de cercetători din China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Deși scopul exact al acestei tehnologii rămâne incert, rezistența remarcabilă a acestor insecte deschide multiple posibilități de utilizare. Printre acestea, se numără monitorizarea zonelor periculoase inaccesibile pentru oameni, reducând astfel riscurile asociate.
-
Caz bizar: calvarul prin care a trecut o femeie, după ce o nunta falsă de pe Instagram s-a dovedit a fi reală
O femeie din Australia şi-a anulat căsătoria după ce şi-a dat seama că o ceremonie de nuntă falsă la care a luat parte pentru o farsă pe reţelele de socializare era de fapt reală. Mireasa neştiutoare a declarat că partenerul ei a fost un influencer de social media care a convins-o să ia parte la ceremonie ca o „farsă" pentru contul său de Instagram.
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de a detecta minele inamicului. Situația este cu atât mai ciudată cu cât aceștia nu sunt obligați, ci o fac de bunăvoie.
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pacific, utilizând tehnologii avansate de analiză a undelor seismice. Această descoperire pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea și evoluția planetei noastre.
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Catedrala Vilnius din Lituania. Coroanele de aur, inelele și celelalte accesorii găsite au dispărut din 1939, când au fost ascunse, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitudinilor tot mai mari privind evoluţia economiei, în timp ce doi din trei antreprenori nu vor deschide noi linii de business şi investiţii în 2025, relevă un barometru de opinie în rândul investitorilor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu